Wednesday, September 24, 2008

«Alvin Ailey», ομάδα χορού με προσωπικές ερμηνείες

Η ομάδα που έφερε τη δική της επανάσταση στο σύγχρονο χορό, το «Alvin Ailey American Dance Theater», θα βρεθεί στο Ηρώδειο την Παρασκευή και το Σάββατο.

Πρωτοπόρος στην προώθηση των Αφροαμερικανών στο σύγχρονο χορό, η Νεοϋορκέζικη ομάδα του Αλβιν Εϊλι βρίσκεται σε παγκόσμια περιοδεία, γιορτάζοντας τα 50 χρόνια από την ίδρυσή της. Για δυο βραδιές, θα παρουσιάσει στο αθηναϊκό κοινό ένα πρόγραμμα που αντανακλά όλη της τη δημιουργική πορεία.

Υπό την καθοδήγηση της καλλιτεχνικής διευθύντριας Τζούντιθ Τζέιμισον, η ομάδα διατηρεί την παράδοση του Εϊλι -το σήμα κατατεθέν της παραμένει η διακεκριμένη χορογραφία του «Revelations»- αλλά το ρεπερτόριό της συμπεριλαμβάνει πολλά έργα άλλων χορογράφων.

Η Ελληνοαμερικανίδα από τη Βόρεια Καρολίνα Constance Stamatiou, κόρη Ελληνα με καταγωγή από την Εύβοια, μίλησε στην «Κ». Η Σταματίου φοίτησε στη Σχολή Εϊλι και πέρασε στην ομάδα νέων, το Εϊλι ΙΙ, πριν γίνει μέλος της κανονικής ομάδας το 2007.

  • Πώς νιώθετε που είστε μέλος αυτού του ιστορικού συγκροτήματος;

— Είναι ένα όνειρο που έγινε πραγματικότητα. Χορεύω από τα τέσσερα και πάντα με ενδιέφερε η ομάδα του Αλβιν Εϊλι -όταν ήμουν μικρή, είδα στην τηλεόραση ένα σχετικό ντοκιμαντέρ και είπα στη μητέρα μου «αυτό θέλω να κάνω». Με πιάνει ακόμα δέος όταν ανεβαίνω στη σκηνή μερικές φορές. Η ομάδα έχει προχωρήσει πολύ από το 1958 και για μένα είναι ευλογία να μπορώ να ταξιδεύω μαζί τους, κάνοντας κάτι που είναι το πάθος μου.

  • Πώς η ομάδα καταφέρνει να ανανεώνεται και να διατηρεί τη φρεσκάδα της, διατηρώντας παράλληλα ζωντανή την παράδοση του Εϊλι;

— Η Τζούντιθ Τζέιμισον πάντα μας θυμίζει αυτό που έλεγε ο ίδιος ο Εϊλι, ότι «ο χορός ήρθε από τους ανθρώπους και πρέπει να τον δίνουμε πίσω στους ανθρώπους». Η ομάδα παραμένει διαφορετική και ανανεωμένη γιατί έρχονται νέοι χορευτές και πολλοί αποσύρονται. Εχουμε οντισιόν κάθε χρόνο και μερικές φορές ανοίγουν θέσεις.

  • Ο Εϊλι έλεγε πως ήθελε οι χορευτές του να δίνουν «προσωπικές» ερμηνείες. Πώς η ομάδα και η σχολή του Εϊλι διαφέρουν από άλλες ομάδες και σχολές σύγχρονου χορού;

— Εμένα η σχολή του Εϊλι με έβγαλε από το καβούκι μου. Μπορείς να μάθεις πολλές διαφορετικές τεχνικές και έχει δασκάλους από όλο τον κόσμο. Παρέχει τόση γνώση και τόσες ευκαιρίες για να χορέψει κανείς. Ερχονται πολλοί χορογράφοι στις παραστάσεις μας, οπότε προκύπτουν και ευκαιρίες με άλλες χορευτικές ομάδες. Η σχολή έχει μια καταπληκτική ατμόσφαιρα.

  • Τι θα δούμε στο Ηρώδειο;

— Το πρόγραμμα θα περιλαμβάνει το «Night Creature», μια συνεργασία του Εϊλι με τον Ντιουκ Ελινγκτον, καθώς και το «Love Stories», ένα από τα αγαπημένα μου. Δε θα λείψει βέβαια το «Revalations».

  • Τα πράγματα έχουν αλλάξει πολύ από την εποχή που ο Εϊλι ξεκίνησε με την ομάδα του. Πώς είναι σήμερα η κατάσταση για έναν Αφροαμερικανό που θέλει να ασχοληθεί με τον σύγχρονο χορό;

— Δεν είχα εμπειρίες με άλλες ομάδες, αλλά πιστεύω ότι σήμερα οι Αφροαμερικανοί έχουν ίσες ευκαιρίες να μπουν σε όποια ομάδα θέλουν. Αυτό που έχει σημασία είναι η ακεραιότητα της δουλειάς τους.

  • Πώς νιώθετε που θα χορέψετε στην Ελλάδα;

— Είναι άλλο ένα όνειρο που έγινε πραγματικότητα. Θα έρθει ο πατέρας μου να δει την παράσταση μαζί με τη γιαγιά μου, την οποία δεν έχω δει εδώ και δέκα χρόνια! Είμαι πολύ ενθουσιασμένη, θα είναι και η πρώτη φορά που θα χορέψω σε ανοιχτό θέατρο.

Σημείωση: Οι παραστάσεις θα γίνουν υπέρ των σκοπών του Ελληνικού τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.

No comments: