Wednesday, September 24, 2008

ΣΤ. ΛΙΒΑΘΙΝΟΣ: ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΗ ΣΚΗΝΗ ΣΤΟ «ΜΕΤΑΞΟΥΡΓΕΙΟ»

Αντίδοτο στη  μελαγχολία του  πανομοιότυπου  και της  κοινοτοπίας είναι  η ανασύσταση  της ομάδας των  ηθοποιών της  Πειραματικής  Σκηνής του  Εθνικού  Θεάτρου, γύρω  από τον Στάθη  Λιβαθινό. «Η  κοινή μας  περιπέτεια είναι  ένα ταξίδι στα  όνειρα των  ανθρώπων κι όχι  στο δράμα των  ονείρων», λέει ο  σκηνοθέτης


Από το Εθνικό σε έναν ανεξάρτητο «ήρωα»

Της Έλενας Δ. Χατζηιωάννου, TA NEA: Τετάρτη 24 Σεπτεμβρίου 2008

Ο Στάθης Λιβαθινός και η ομάδα του θα παρουσιάσουν στο θέατρο «Μεταξουργείο» το έργο του John Μillington Synge «Ένας Ήρωας- το καμάρι της Δύσης»
Όταν υποχωρούν οι βεβαιότητες, αναπτύσσονται δυναμικές που λειτουργούν αντισταθμιστικά. Η Πειραματική Σκηνή που οργάνωσε και ανέπτυξε επί εξαετία ο Στάθης Λιβαθινός στο Εθνικό Θέατρο, σταμάτησε με την απώλεια του Νίκου Κούρκουλου... Αλλά φαίνεται η ομάδα δεν διαλύθηκε. Δύο χρόνια μετά ανασυγκροτήθηκε, γύρω από το όραμα, την πίστη, το πείσμα και την εργατικότητα του Λιβαθινού. Και φέτος ανοίγει νέο κύκλο δράσης. Χωρίς χρήματα, χωρίς επιχορήγηση, με μόνη στήριξη την Άννα Βαγενά και τον Λουκιανό Κηλαηδόνη που παραχωρεί το θέατρο «Μεταξουργείο» και αναλαμβάνει την παραγωγή, η νεοσυσταθείσα παλιά ομάδα, με αρχηγό και εμψυχωτή τον Στάθη Λιβαθινό, ετοιμάζεται για νέες περιπέτειες.
Στον προγραμματισμό έχουν συμπεριλάβει δύο έργα, σε εναλλασσόμενο ρεπερτόριο το οποίο θα αναπτυχθεί ώς το τέλος της σεζόν. Αρχικά θα ξεκινήσουν με το άγνωστό μας «Ένας Ήρωας- το καμάρι της Δύσης» («Τhe playboy of the Western World») του John Μillington Synge. Ο Ιρλανδός συγγραφέας (1871-1909) έγραψε τον «Ήρωα», που θεωρείται το αριστούργημά του, δύο χρόνια πριν πεθάνει. Τα εκατό χρόνια που μεσολάβησαν δεν πάλιωσαν το έργο, που θεωρείται φρέσκο, ζωντανό. «Θα μπορούσε να έχει βγει από το εργαστήριο οποιουδήποτε από τους μεγάλους κωμωδιογράφους των δύο τελευταίων αιώνων», σχολιάζει ο Στάθης Λιβαθινός, συνεκτιμώντας το μοναδικό, παράλογο χιούμορ, τη λεπτότητα και την ακρίβεια της γλώσσας και των χαρακτήρων που συνθέτουν θεατρικά έναν κόσμο αληθινό, αλλά και ιδιαίτερο.
Έντεκα ηθοποιοί (Νίκος Καρδώνης, Δημήτρης Παπανικολάου, Μαρία Ναυπλιώτου, Άρης Τρουπάκης, Μαρία Σαββίδου, Στέλιος Ιακωβίδης, Άννα Κουτσαφτίκη, Βασίλης Κουκαλάνι, Όθων Μεταξάς, Καλλιόπη Σίμου, Σοφία Τσινάρη) θα δώσουν σάρκα και πνεύμα στον κόσμο του Σινγκ, που ξετυλίγει την ιστορία του σ΄ ένα χωριό, στην άκρη του δυτικού κόσμου. Εκεί, στις απότομες ακτές της καθολικής Ιρλανδίας τίποτα δεν αλλάζει και όλοι ζουν στον δικό τους ρυθμό, αποκομμένοι από τον πολιτισμό και την κοινωνία. Ώσπου θα εμφανιστεί στο ταβερνείο του Μάικ και της κόρης του Πέγκιν, ένας ξένος, ένας νεαρός, που γρήγορα θα αναδειχθεί ήρωας του χωριού και ίνδαλμα των γυναικών. Γρήγορα, ο ρυθμός του χωριού και των ανθρώπων του θα αλλάξει. Άλλωστε «στο θέατρο του Σινγκ οι εναλλαγές και οι ανατροπές γίνονται στιγμιαία».
Η μετάφραση έγινε από τον Γιώργο Δεπάστα και τη Ζένια Κριτσέφσκαγια. Τα σκηνικά και τα κοστούμια είναι της Ελένης Μανωλοπούλου. Η μουσική του Κώστα Μαγγίνα. Η κίνηση του Κωνσταντίνου Μίχου και οι φωτισμοί του Αλέκου Αναστασίου. Ο Δημήτρης ΄Ημελλος, σταθερός συνεργάτης της Πειραματικής Σκηνής, αν και δεν παίζει στην παράσταση ως ηθοποιός, συμμετέχει ενεργά στην ομάδα, ως βοηθόςσκηνοθέτης, στο υπερφορτωμένο πρόγραμμα του Στάθη Λιβαθινού.

Η Κυρία, ο Ληρ και ο θείος Μάνος (Κατράκης)

Ο Στάθης Λιβαθινός παράλληλα κάνει πρόβες με την Μπέτυ Αρβανίτη και τον Γιάννη Φέρτη για το ανέβασμα του έργου του Ντίρενμαντ «Η επιστροφή της γηραιάς κυρίας», που θα ανεβεί τον Νοέμβριο στο Θέατρο της «Οδού Κεφαλληνίας». Στη συνέχεια θα σκηνοθετήσει τον «Βασιλιά Ληρ» στο Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, με πρωταγωνιστή τον Νικήτα Τσακίρογλου και παράλληλα θα προετοιμάσει το δεύτερο έργο της ομάδας του στο «Μεταξουργείο». Ο σκηνοθέτης σπούδασε έξι χρόνια στο Κρατικό Ινστιτούτο Θεάτρου Μόσχας (1984-1990), χάρη στον θείο του Μάνο Κατράκη, ο οποίος του εξασφάλισε υποτροφία.

Επιστρέφοντας στην Αθήνα, δούλεψε ως ηθοποιός και δοκιμάστηκε ως σκηνοθέτης, αρχικά στο «Αμόρε», στο θέατρο της «Οδού Κεφαλληνίας», στο θέατρο «Δόλιχος», στο ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας. Το αισθητήριο του Νίκου Κούρκουλου του εμπιστεύθηκε την Πειραματική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου, από το 2000 ώς το 2006.
ΙΝFΟ
Πρεμιέρα στις 6 Νοεμβρίου στο «Μεταξουργείο» (Ακαδήμου 14, τηλ. 210-5234.382).

No comments: