Friday, July 4, 2008

ΔΙΑΜΑΧΗ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΣΤΟ ΑΛΣΟΣ ΠΑΓΚΡΑΤΙΟΥ

Μία από τις ελάχιστες οάσεις πρασίνου στην πλέον πυκνοδομημένη γειτονιά της Αθήνας, το Παγκράτι, κινδυνεύει να συρρικνωθεί ύστερα από την απόφαση του δημάρχου Αθηναίων Νικήτα Κακλαμάνη να κατασκευάσει εντός του άλσους Παγκρατίου ανοικτό θέατρο 350 θέσεων. Χθες οι κάτοικοι του συλλόγου «Προφήτης Ηλίας» πραγματοποίησαν συγκέντρωση στο άλσος και διατύπωσαν για άλλη μια φορά τη βούλησή τους να ματαιωθούν τα σχέδια δόμησης του άλσους, προκειμένου να παραμείνει ένας -έστω και μικρός- πνεύμονας πρασίνου.

Ο δήμαρχος όμως από την πλευρά του φέρεται αποφασισμένος να προχωρήσει στη δημιουργία του θεάτρου. Οπως υποστήριξε στην «Κ» ο αντιδήμαρχος Χ. Ακριτίδης «η κατασκευή αποτελεί προεκλογική δέσμευση του δημάρχου. Αλλωστε, δεν θα καταστραφούν δένδρα και θάμνοι. Το θέατρο θα χτιστεί εκεί όπου παλιά υπήρχαν παλαιότερες κατασκευές».

Το άλσος, συνολικής έκτασης 30 στρεμμάτων, φυτεύτηκε το 1903 από τη βασίλισσα Ολγα και ως τη γερμανική κατοχή φιλοξενούσε και ζωολογικό κήπο. Κατά την περίοδο της χούντας εντός του άλσους λειτουργούσε θέατρο, κινηματογράφος, αλλά και καφετέριες. Ολα αυτά έκλεισαν το 1981 με απόφαση του Αντώνη Τρίτση. Παράλληλα με τρεις αποφάσεις του ΣτΕ το άλσος κρίθηκε δημόσιος κοινόχρηστος χώρος, η συντήρηση του οποίου ανατέθηκε στη δημοτική αρχή Αθηνών. Ο τοπικός σύλλογος, αλλά και η δημοτική παράταξη Ανοικτή Πόλη, που προσπαθεί να διατηρηθεί ο κοινόχρηστος χαρακτήρας του άλσους, υποστηρίζει ότι τα θεατρικά δρώμενα μπορούν να τελεστούν σε ανοιχτούς χώρους, όπως άλλωστε συμβαίνει σε πολλές ευρωπαϊκές πόλεις. Μπορεί θαυμάσια ο δήμος να καλέσει νέες θεατρικές ομάδες, επαγγελματικές και ερασιτεχνικές, προκειμένου να δώσουν παραστάσεις στις πλατείες και τους δρόμους. Αλλωστε, και το πολύ σημαντικό Φεστιβάλ της Αβινιόν στη Νότια Γαλλία διενεργείται στο ύπαιθρο, χωρίς κατασκευές που να επιβαρύνουν τον χώρο.

Να σημειωθεί ότι επί ένα χρόνο οι κάτοικοι διαβιβάζουν το αίτημά τους στον δήμαρχο χωρίς όμως να λαμβάνουν καμία απολύτως απάντηση. [Της Εφης Χατζηιωαννιδου, Η Καθημερινή, 04/07/2008]

No comments: