Saturday, July 5, 2008

«Αναζητώντας τον Οιδίποδα» από το «Θέατρο της Σιωπής»

Απόψε είναι η τελευταία παράσταση ενός σημαντικού, πειραματικού έργου πάνω στον μύθο του Οιδίποδα: πρόκειται για το «Αναζητώντας τον Οιδίποδα» από το «Θέατρο της Σιωπής» της Ασπασίας Κράλλη. Η παράσταση «τρέχει» από 1ης Ιουλίου στο Σχολείον (Χώρος Β) και, όπως είπαμε, πραγματεύεται τον μύθο του γένους των Λαβδακιδών. Εξι ηθοποιοί ερμηνεύουν πάνω σε ένα «επικίνδυνα κεκλιμένο επίπεδο» τους μυθικούς ήρωες που συνδέονται με τον καταραμένο οίκο των Λαβδακιδών. Η αφήγηση με τη γλώσσα της σιωπής (της παντομίμας) του μύθου του Οιδίποδα κάνει τη συναρπαστική αυτή ιστορία να εξελιχθεί σε μια εντυπωσιακή παράσταση.

Η αποκάλυψη της αιτίας για την οποία ο πατέρας του Οιδίποδα ήταν καταδικασμένος να δολοφονηθεί από τον γιο του οδηγεί στη διαδρομή της οιδιπόδειας ιστορίας. Οι εικόνες της παράστασης που παίζεται όλη σε ένα επικίνδυνα κεκλιμένο επίπεδο, ο βιασμός του νεαρού Χρύσιππου από τον Λάιο (πατέρα του Οιδίποδα), η αυτοκτονία του Χρύσιππου, η γέννα του Οιδίποδα από την Ιοκάστη επί σκηνής και το μεγάλωμα από τη θετή του μητέρα τη Μερόπη, η δολοφονία του Λάιου από τον Οιδίποδα, το αίνιγμα της Σφίγγας και η απάντηση του από τον Οιδίποδα, η συνάντηση του Οιδίποδα με την Ιοκάστη (σαν άνδρας και γυναίκα), η αυτοκτονία της Ιοκάστης, η παρουσία του αμφίφυλου μάντη Τειρεσία που προσπαθεί μάταια να οδηγήσει τους ήρωες σε σοφότερες επιλογές και όλα αυτά ειπωμένα με τη γλώσσα της σιωπής κάνουν το κοινό να μένει επί μία ώρα με κομμένη την ανάσα.

Επί μία ολόκληρη δεκαετία, η Ασπασία Κράλλη υπηρετεί το μοναδικό στην Ελλάδα είδος θεάτρου, αυτό της Σιωπής, παρουσιάζοντας κάθε φορά στο «Από Μηχανής Θέατρο» εξαιρετικές παραγωγές, παραστάσεις με άποψη, αποτελέσματα μακράς έρευνας και δουλειάς. Η συγκεκριμένη παραγωγή είχε παρουσιαστεί και παλαιότερα, και όπως είχε αποφανθεί η κριτική, «δεν επιτρέπει στο θεατή να πλήξει ούτε λεπτό... Με φαντασία, αριστοτεχνική οικονομία και χιούμορ, ξαναπιάνει τον μύθο απ’ την αρχή, φωτίζοντας κρυμμένες πτυχές του, σχολιάζοντας καταραμένες σχέσεις, χρησμούς και πάθη, μέσα από την τέχνη της παντομίμας».

Το κείμενο και η σκηνοθεσία είναι της Ασπασίας Κράλλη, ενώ τη μουσική υπογράφει ο Σταύρος Γασπαράτος. Διανομή: Ασπασία Κράλλη (Τειρεσίας), Γιώργης Τσαμπουράκης (Οιδίπους), Ηλίας Μελέτης (Λάιος), Μαλαματένια Γκότση (Ιοκάστη), Κώστας Κορωναίος (Βοσκός Α΄ και Β΄ - Μερόπη). Σαξόφωνο παίζει ο μουσικός Δημήτρης Γιαννόπουλος. [Ηλίας Μαγκλίνης, Η Καθημερινή, 05/07/2008]

No comments: