Tuesday, July 1, 2008

ΚΘΒΕ: «ΟΡΕΣΤΗΣ» ΤΟΥ ΕΥΡΙΠΙΔΗ


Τι γυρεύει ένας Σκοπιανός στη Θεσσαλονίκη; Πάντως, όχι να την καταλάβει. Ο Σλόμπονταν Ουνκόφσκι σκηνοθετεί για το ΚΘΒΕ τον «Ορέστη» του Ευριπίδη που παρουσιάζεται στις 9 Ιουλίου στο θέατρο Δάσους και την 1η Αυγούστου στην Επίδαυρο σε μετάφραση Γιώργου Χειμωνά και με πρωταγωνιστές τους Λάζαρο Γεωργακόπουλο και Λυδία Φωτοπούλου.

Ανθρωπος ευγενής, συνεσταλμένος ακόμα και στην πρόβα, ο Ουνκόσφκι καταφέρνει συγχρόνως ώστε οι ηθοποιοί να κρέμονται απ' τα χείλη του. Τίποτα επάνω του, ακόμα και ενδυματολογικά, δεν παραπέμπει στον κοσμογυρισμένο σκηνοθέτη που απαιτεί, πιέζει, επιβάλλει.
Πρώην υπουργός Πολιτισμού στην πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, με 110 παραστάσεις έργων σε Ευρώπη και Αμερική, δάσκαλος υποκριτικής και σκηνοθεσίας στο Πανεπιστήμιο των Σκοπίων, στη Ν. Υόρκη, το Κέιμπριτζ και το Χάρβαντ, ο Σλ. Ουνκόφσκι έγινε γνωστός στην Ελλάδα όταν σκηνοθέτησε για το Εθνικό Θέατρο την «Τέταρτη Αδελφή» και τον «Βασιλιά Λιρ».
Κι ενώ ήδη βρίσκεται σε περιοδεία μια άλλη του παράσταση, ο τσεχοφικός «Θείος Βάνιας» -παραγωγή των Σκοπίων, του Κοσόβου και της Αλβανίας- βρίσκεται ξανά στην Ελλάδα για τον «Ορέστη».
Τραγωδία με χάπι εντ

Σήμερα μιλάει στο «7» για την παράσταση, το θέατρο, το αρχαίο δράμα, τη συνάντησή του με έλληνες καλλιτέχνες, τις πρόσφατες εκλογές στην πατρίδα του -την οποία ονομάζει «Μακεδονία» αναζητώντας την «επιείκεια» στο βλέμμα μας- και ονειρεύεται την επόμενη καλή μέρα στις σχέσεις Ελλάδας- FYROM. Μαζί μας, η σκιά του στις πρόβες, μεταφράστρια και υπεύθυνη για τη δραματουργική επεξεργασία του κειμένου, Γκάγκα Ρόσιτς.
  • Ο «Ορέστης» είναι τραγωδία που σπάνια προτιμάται.
«Νομίζω ότι υποτιμούν το έργο. Δεν το θεωρούν αρκετά καλό, σαν ο Ευριπίδης να έχει χάσει λίγο τη συγγραφική του δύναμη. Εγώ βρίσκω ότι ταιριάζει πολύ στην εποχή μας, με ευθείες αναγωγές στα ζητήματα που σήμερα βασανίζουν την ανθρωπότητα: Δικαιοσύνη, ελεύθερη βούληση, σχέσεις ανάμεσα στις ηθικές αξίες και τις προσωπικές ανάγκες, αδυναμία του απλού πολίτη να παρέμβει στις αποφάσεις που αφορούν τη ζωή του».

[συνεχίζεται... Της ΕΦΗΣ ΜΑΡΙΝΟΥ - φωτ.: Π. ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΣ, Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία / 7 - 29/06/2008]

No comments: