Friday, July 4, 2008

«Το Βυσσινί Τριαντάφυλλο» του Ροδοκανάκη στο Χριστιανικό Μουσείο


Λησμονημένοι καλλιτέχνες

Η ομάδα «Οχι Παίζουμε» επιστρέφει φέτος με μία εις βάθος προσέγγιση του έργου του συγγραφέα Πλάτωνα Ροδοκανάκη. Από το 2006, η συγκεκριμένη ομάδα αναζητά «λησμονημένους καλλιτέχνες των αρχών του περασμένου αιώνα» (το 2006 αφοσιώθηκε στον Ναπολέοντα Λαπαθιώτη και το 2007 στον Κωνσταντίνο Χρηστομάνο), επιχειρώντας να «εξερευνήσει τις μυστηριώδεις πτυχές» τους. Φέτος, σειρά έχει ο Ροδοκανάκης, και το έργο του «Το Βυσσινί Τριαντάφυλλο».

Με αφορμή τα 100 χρόνια από την πρώτη ανάγνωση του έργου, η ομάδα παρουσιάζει από χθες το βράδυ, στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο, τη νέα της παραγωγή, υπό τον τίτλο «Rodokanakis Redisco vered 1908-2008. Το Βυσσινί Τριαντάφυλλο». Οι παραστάσεις θα συνεχιστούν έως και τις 13 Ιουλίου, ενώ το έργο θα παιχτεί και στο Bios (16-22/7), στο Κέντρο Μελέτης Χορού Ισιδώρας Ντάνκαν στον Βύρωνα (26-30/7), στο Θέατρο Καστρομηνά στη Χίο (29-31/8) και στο Μουσείο Μπενάκη στην οδό Πειραιώς (20-23/9).
Πριν από τις παραστάσεις προηγούνται δεκαπεντάλεπτες παρουσιάσεις από ειδικούς ομιλητές. Το κοινό θα έχει την ευκαιρία να ακούσει τη διευθύντρια Βυζαντινών Σπουδών στο Χάρβαρντ, Ιόλη Καλαβρέζου, τον θεατρολόγο του Εθνικού Θεάτρου, Σάββα Κυριακίδη και τον θεατρικό συγγραφέα, Ακη Δήμου, μεταξύ άλλων. Η ομάδα υπόσχεται ότι, μετά την ολοκλήρωση της δράσης, θα ακολουθήσει έκδοση που θα λειτουργήσει «αφενός ως μνήμη της παράστασης και αφετέρου ως επιστημονική μελέτη». Μετά τις παραστάσεις στην Αθήνα και στη Χίο, οι συντελεστές της παράστασης έχουν ως στόχο να ταξιδέψουν και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας, με την προϋπόθεση ότι σχετίζονται με τη ζωή και το έργο του Ροδοκανάκη.

No comments: