Wednesday, July 2, 2008

«ΠΕΡΣΕΣ» ΑΠΟ ΤΟ ΘΕΣΣΑΛΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ

Η χυδαιότητα και οι μικροπολιτικές ή μεγαλοοικονομικές σκοπιμότητες ενός πολέμου, ο άνθρωπος υποταγμένος στην αλαζονεία της εξουσίας, ο άνθρωπος που παλεύει να διατηρήσει την αξιοπρέπειά του σε ένα περιβάλλον χωρίς αξίες και ιδανικά. Ναι, η περιγραφή θα μπορούσε κάλλιστα να αφορά ένα σύγχρονο έργο. Πρόκειται όμως για τους «Πέρσες» του Αισχύλου, που ανεβαίνουν από το Θεσσαλικό Θέατρο σε σκηνοθεσία Σταύρου Τσακίρη, το σπουδαιότερο αντιπολεμικό έργο του αρχαίου ποιητή που πραγματεύεται την οδύνη των Περσών όταν πληροφορούνται τη συντριπτική ήττα τους στη Σαλαμίνα, εκφράζοντας ένα σύγχρονο πολιτικό και κοινωνικό προβληματισμό.
Ο Σοφοκλής Πέππας που υποδύεται το φάντασμα του Δαρείου, βασιλιά των Περσών, μιλά για το μήνυμα που κομίζει στο σύγχρονο κοινό η τραγωδία του Αισχύλου: «Ο Δαρείος μιλάει με τη σοφία του ανθρώπου που έχει κλείσει τον κύκλο του. Είναι άνθρωπος με γνώση κι εμπειρία ζωής. Τα τελευταία λόγια του στο έργο είναι λόγια σοφίας, απόσταγμα αυτοκριτικής και αυτογνωσίας». Με τον κόσμο, από την εποχή του Αισχύλου μέχρι σήμερα, να είναι χωρισμένο σε νικητές και ηττημένους, σε έχοντες και μη έχοντες, είναι προφανώς πολύ δύσκολο να οριστεί το να είσαι και το να μην είσαι, το πώς είσαι και το γιατί είσαι, η υπαρξιακή διάσταση της ανθρώπινης οντότητας.
Μέσα σε αυτή την γκρίζα ζώνη κοινωνικής και ατομικής ταυτότητας, «ο πόλεμος είναι ίσως ο μεγαλύτερος ανθρώπινος παραλογισμός», παρατηρεί ο Σοφοκλής Πέππας. Και συνεχίζει: «Δεν υπάρχει κανένα νόημα στο να συσσωρεύουμε πλούτο και κατ’ επέκταση δύναμη. Και τα δύο θα μας είναι εντελώς άχρηστα στο ταξίδι μας στο επέκεινα. Αν καθίσουμε μια στιγμή να σκεφτούμε για όλες αυτές τις μάχες που δίνουμε καθημερινά, θα διαπιστώσουμε ότι ουσιαστικά παλεύουμε με ματαιότητες».
Πόσο έτοιμοι όμως είμαστε να δούμε κατάματα τις ματαιοπονίες που θεωρούμε ανάγκες; «Δεν ξέρω ποιος και κατά πόσο είναι έτοιμος να ακούσει το μήνυμα αυτού του σπουδαίου έργου», αναρωτιέται και ο ηθοποιός. «Πρόθεσή ημών, των καλλιτεχνών είναι να επικοινωνούμε με τον κόσμο προσπαθώντας να ζωντανέψουμε αυτά τα έργα. Δεν ξέρω αν τα καταφέρνουμε. Δεν ξέρω αν ακουγόμαστε μέσα σε αυτή τη χωματερή που υπάρχει γύρω μας. Φοβάμαι ότι φωνάζουμε μέσα σε μεγάλη φασαρία και η φωνή μας δεν ακούγεται. Ελπίζω να πέφτω έξω. Οπως ελπίζω οι νεότεροι συνάδελφοι να δημιουργήσουν κάτι καλύτερο από μας».
info:
«Πέρσες» του Αισχύλου Θεσσαλικό Θέατρο. Σκηνοθεσία: Σταύρος Τσακίρης. Σκηνικά - Κοστούμια: Ελένη Μανωλοπούλου. Μουσική: Νίκος Κυπουργός. Διανομή: Σοφοκλής Πέππας, Εύα Κοταμανίδου, Ελισάβετ Μουτάφη, Τατιάνα Παπαμόσχου, Μάνος Ζαχαράκος, Γιάννης Τσορτέκης, Φανή Γέμτου, Νίκος Γιαλελής κ.ά.

Παραστάσεις: Λάρισα 1-3/7, Φεστιβάλ Βύρωνα 9/7, Αττικό Αλσος 10/7, Δελφοί 10/7.

[ΜΠΛΑΤΣΟΥ ΙΩΑΝΝΑ, Ελεύθερος Τύπος , 01/07/2008]

No comments: