Saturday, July 5, 2008

Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας

Χόφες Σέκτερ
Πιστό στο καλοκαιρινό ραντεβού του, το Διεθνές Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας, ανοίγει και πάλι τα φτερά του. Από 18 έως 27 Ιούλη, για 14η συνεχόμενη χρονιά, θα καλωσορίσει γνωστούς χορογράφους και σχήματα που έχουν εμφανιστεί στις μεγαλύτερες σκηνές του κόσμου, αλλά και νέους δημιουργούς του πειραματικού χορού, από διάφορες χώρες και ηπείρους. Κάποιοι απ' αυτούς θα εμφανιστούν για πρώτη φορά στην Ελλάδα. Το σταθερό στίγμα του προγραμματισμού του δίνουν η ανάδειξη της διεθνούς και ελληνικής δημιουργίας. Φέτος, εστιάζοντας στην έρευνα, το πρόγραμμά του περιλαμβάνει δέκα σχήματα και δημιουργούς από διαφορετικές χώρες, οι οποίοι θα δώσουν συνολικά δεκαέξι παραστάσεις. Χαρακτηριστικό του φετινού προγραμματισμού είναι ότι πολλές ομάδες επιλέγουν να συνεργαστούν με σημαντικούς χορογράφους από άλλες χώρες, ή σημαντικοί δημιουργοί επιλέγουν να συνεργαστούν με εξαιρετικούς χορευτές επίσης από διαφορετικά μέρη του κόσμου, δημιουργώντας ένα κλίμα γόνιμης συνεύρεσης. Θα παρουσιαστούν δημιουργίες από τη Νότιο Αφρική, τη Βρετανία, την Πορτογαλία, την Ολλανδία, τη Γερμανία, την Ελλάδα και, για πρώτη φορά στην Καλαμάτα, από την Ιαπωνία. Στον κατάλογο όμως των χωρών από τις οποίες κατάγονται κάποιοι από τους χορογράφους, θα πρέπει να προστεθεί η Γαλλία, η Ισπανία, η Ιταλία και το Ισραήλ, ενώ στον κατάλογο της χώρας καταγωγής των σχημάτων θα προστεθεί, για πρώτη φορά στην Καλαμάτα, η Βραζιλία.
Βία Κάτλχονγκ
Οπως σημειώνει η καλλιτεχνική διευθύντρια Βίκυ Μαραγκοπούλου, «Το Φεστιβάλ Χορού Καλαμάτας παραμένει σταθερό στην πορεία που έχει χαράξει όλα τα προηγούμενα χρόνια: να μεταφέρει στο ελληνικό κοινό μια όσο το δυνατόν πιο ξεκάθαρη αποτύπωση των ποικιλόμορφων τάσεων που συνθέτουν το τοπίο του σύγχρονου χορού, φέρνοντας την ιδιαίτερη φωνή των δημιουργών σε πρώτο πλάνο. Στήνει έτσι το πλαίσιο μέσα στο οποίο μπορεί να ανθήσει ο διάλογος κοινού - καλλιτεχνών αλλά και η επικοινωνία και η ανταλλαγή μεταξύ των δημιουργών».

Το Φεστιβάλ ανοίγει (18/7, 19/7, Γυμναστήριο Πολυκλαδικού Λυκείου Καλαμάτας, 8μ.μ.) ο Νοτιοαφρικανός Γκρέγκορι Μακόμα, ο οποίος θα παρουσιάσει το σόλο «Beautiful Me». Ενας μονόλογος για την ομορφιά που κρύβεται μέσα στον άνθρωπο, με μουσική που ερμηνεύεται ζωντανά από τέσσερις εξαιρετικούς Αφρικανούς μουσικούς. Σ' αυτό το παράξενο εγχείρημα - ελεγεία έχουν συμβάλει άλλοι τρεις χορογράφοι, μεταξύ των οποίων και ο γνωστός στο ελληνικό κοινό Ακραμ Καν... [Η. Μόρτογλου, Ριζοσπάστης, 06/07/2008]

No comments: