Tuesday, July 1, 2008

ΓΙΑ ΤΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΕΠΙΔΑΥΡΟΥ...

Στην παράσταση «Βάτρα Χ» του Δημήτρη Λιγνάδη η Στεφανία Γουλιώτη θα έχει παρέα τη Δήμητρα Ματσούκα και ο Γιώργος Μαρίνος τον Κωνσταντίνο Μαρκουλάκη
Το θέατρο της Επιδαύρου ακόμα αναζητάει μια ταυτότητα. Φέτος, ο Γιώργος Μαρίνος θα πατήσει για πρώτη φορά την Ορχήστρα του για το χατίρι του Αριστοφάνη, η Ρούλα Πατεράκη θα «βαπτιστεί» στην τραγωδία και η Αγγελική Παπαθεμελή θα υποδυθεί στον «Ορέστη» έναν ανδρικό ρόλο, τον περίφημο Φρύγα δούλο. Οι αριστοφανικοί «Βάτραχοι» θα γίνουν αγνώριστοι, «Βάτρα Χ», και θα έχουν λάιβ επεισόδια από πάρτι και ποδοσφαιρικό αγώνα. Οι εκπλήξεις δεν λείπουν.
Ενας Σκοπιανός, ο Σλόμπονταν Ουνκόφσκι, κόντρα σε ένθεν κι ένθεν εθνικιστικές εξάρσεις, διδάσκει Ευριπίδη το Κρατικό Θέατρο της ελληνικής Μακεδονίας (ΚΘΒΕ) και ένας Ρώσος αναλαμβάνει τη σκηνοθεσία στο Δημοτικό Θέατρο Πάτρας. Ωραίες συναντήσεις.
Η Αγγελική Παπαθεμελή είναι σπουδαίο ταλέντο. Ενας λόγος παραπάνω να περιμένουμε με μεγάλο ενδιαφέρον τον Φρύγα που της εμπιστεύτηκε ο Ουνκόφσκι στον «Ορέστη» του ΚΘΒΕ. Στη φωτογραφία η Παπαθεμελή με τον Λάζαρο Γεωργακόπουλο, που ερμηνεύει τον πρωταγωνιστικό ρόλο
Υπάρχουν και οι απρόβλεπτες. Η Στεφανία Γουλιώτη συμπρωταγωνιστεί με τη Δήμητρα Ματσούκα στο «Βάτρα Χ» του Δ. Λιγνάδη και ο Νίκος Βελιώτης συνθέτει τα Χορικά του «Αγαμέμνονα», που σκηνοθετεί η Αντζελα Μπρούσκου. Στην ίδια παράσταση η Αμαλία Μουτούση συνεργάζεται για πρώτη φορά με τον Μηνά Χατζησάββα. Ενώ ο Μιχαήλ Μαρμαρινός, Οιδίποδας Τύραννος και Επί Κολωνώ στην κοινή παράσταση των δύο σοφόκλειων τραγωδιών, αφήνει τη σκηνοθετική μπαγκέτα στα χέρια της Πατεράκη, έχοντας στο πλευρό του, Ιοκάστη, την Καρυοφυλλιά Καραμπέτη.Δίπλα, όμως, στις διασκευές και τις μεταμοντέρνες προσεγγίσεις, υπάρχει χώρος φέτος και για την «παραδοσιακή» αντιμετώπιση του αρχαίου δράματος: η σπουδαία Ελληνίδα τραγωδός Αντιγόνη Βαλάκου επιστρέφει στο θέατρο, που την έχει πολλές φορές αποθεώσει, μαζί με τον Σπύρο Ευαγγελάτο για τις «Φοίνισσες».
Δεν θα λείψουν ούτε φέτος οι διεθνείς αστέρες: η Πίνα Μπάους θα μας φέρει την ιστορική της παράσταση «Ορφέας και Ευρυδίκη» του Γκλουκ, ενώ δράση θα αναλάβει και ο Ανατόλι Βασίλιεφ με το ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας. Πρωταγωνιστής των φετινών Επιδαυρίων είναι, με διαφορά, η τραγωδία: 6 προς 1, σε βάρος της αττικής κωμωδίας (θα την εκπροσωπήσουν μόνο οι «Βάτρα Χ»). Νικητής ο Ευριπίδης υπερισχύοντας των υπόλοιπων τραγικών με τη «Μήδεια», τις «Φοίνισσες» και τον «Ορέστη» του.
Το πρόγραμμα

ΙΟΥΛΙΟΣ

* 4, 5: «Ευτυχισμένες μέρες» του Μπέκετ (Εθνικό Θέατρο Μ. Βρετανίας).

**11, 12: «Βάτρα Χ» του Αριστοφάνη. Σκηνοθεσία: Δημήτρης Λιγνάδης (Εθνικό Θέατρο).

**19, 20: «Ορφέας και Ευρυδίκη» του Γκλουκ, σε σκηνοθεσία - χορογραφία Πίνα Μπάους (Οπερα του Παρισιού).

**25, 26: «Φοίνισσες» του Ευριπίδη, σε σκηνοθεσία Σπύρου Ευαγγελάτου («Αμφι-Θέατρο»).

ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ

**1, 2: «Ορέστης» Ευριπίδη, σε σκηνοθεσία Σλόμπονταν Ουνκόφσκι. Στον ομώνυμο ρόλο ο Λάζαρος Γεωργακόπουλος (ΚΘΒΕ).

**8, 9: «Οιδίπους Τύραννος» - «Οιδίπους επί Κολωνώ» του Σοφοκλή. Σκηνοθεσία: Ρούλα Πατεράκη (Εθνικό Θέατρο).

**15-16: «Μήδεια» του Ευριπίδη, σε σκηνοθεσία Ανατόλι Βασίλιεφ, με τη Λυδία Κονιόρδου στον ομώνυμο ρόλο (ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας).

**22, 23: «Αγαμέμνων» του Αισχύλου, σε σκηνοθεσία Αντζελας Μπρούσκου.
[Ελευθεροτυπία / 2, 28/06/2008]

No comments: