Sunday, May 29, 2011

Οχι φωτιές στην Επίδαυρο

  • Το ΚΑΣ απαγόρευσε τη χρήση φωτιάς ως εφέ στην παράσταση «Σχοινοβάτες» του Εθνικού 
  • Μαρία Θερμού 
  • TO BHMA: 25/05/2011
Οχι φωτιές στην Επίδαυρο
Το αρχαίο θέατρο Επιδαύρου

Φωτιές άναψαν στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο χθες το βράδυ οι «Σχοινοβάτες» του Εθνικού Θεάτρου σε σκηνοθεσία Σταμάτη Φασουλή, που πρόκειται να παρουσιασθεί στο αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου. Ο λόγος είναι οι φωτιές, κυριολεκτικά, που περιλαμβάνονται στην παράσταση και οι οποίες αποτελούν εκ προοιμίου απαγορευτικό εφέ για την Επίδαυρο, όπου οτιδήποτε μπορεί να εγκυμονεί κινδύνους για το μνημείο απορρίπτεται. Περισσότερες λεπτομέρειες όμως δεν κατατέθηκαν στο Συμβούλιο προκειμένου να εξετασθεί το μέγεθος της επικινδυνότητας και τα μέτρα προστασίας που μπορεί να ληφθούν για την αποφυγή πυρκαϊάς.


Γιατί, για μία ακόμη φορά, όπως επισημάνθηκε από μέλη του Συμβουλίου, το Ελληνικό Φεστιβάλ δεν κατέθεσε εγκαίρως τα σκηνικά των παραστάσεων που θα ανεβούν στην Επίδαυρο, όπως είναι υποχρεωμένο, ώστε να γίνουν, αν χρειάζεται, οι απαραίτητες τροποποιήσεις. (Ολοι ξεχνούν άλλωστε ότι τόσο η Επίδαυρος όσο και το Ηρώδειο και τα άλλα αρχαία θέατρα είναι πρωτίστως μνημεία). Το θέμα λοιπόν της χρήσης φωτιάς για τους «Σχοινοβάτες» θα πρέπει να αποσαφηνιστεί τώρα σε συνεννοήσεις μεταξύ των αρμόδιων υπηρεσιών του Υπουργείου Πολιτισμού και των οργανωτών της παράστασης. Εξάλλου η συμμετοχή σε αυτήν… αλόγων και σκύλων, όπως επίσης ζητήθηκε αρχικώς, απορρίφθηκε από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Επιδαύρου πριν καν να φθάσει στο ΚΑΣ. Να σημειωθεί ότι το έργο «Σχοινοβάτες» είναι μία σύνθεση κειμένων της αρχαίας γραμματείας με τη συμμέτοχη ηθοποιών όπως η Νένα Μεντή, η Σοφία Φιλιππίδου, ο Νίκος Κουρής κ. ά.

«Απαγορευτικό» έβαλε επιπλέον το ΚΑΣ για όλα τα βαρέα οχήματα που φθάνουν στην Επίδαυρο, ακόμη κι αν μεταφέρουν σκηνικά ή ηθοποιούς, τα οποία θα πρέπει να σταματούν υποχρεωτικά στο φυλάκιο. Κι αυτό γιατί η διέλευσή τους πάνω από το σημείο όπου διέρχονται οι αρχαίοι αγωγοί απορροής υδάτων του θεάτρου έχει προκαλέσει ήδη καταστροφές στα κατάλοιπά τους. Γι΄ αυτό το λόγο απορρίφθηκε και η σκηνοθετική πρόταση των «Σχοινοβατών» να φθάνουν οι ηθοποιοί με ένα παλιό λεωφορείο ως τη σκηνή του θεάτρου.

Πέραν αυτών οι εκδηλώσεις στα θέατρα Επιδαύρου και Μικρής Επιδαύρου εγκρίθηκαν το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο χωρίς άλλες συστάσεις

No comments: