Tuesday, May 31, 2011

Στέγη για νέες δυνάμεις


  • ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΗΣ ΣΤΕΓΗΣ ΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΤΕΧΝΩΝ ΓΙΑ ΤΟ 2011-12 
  • Της ΦΩΤΕΙΝΗΣ ΜΠΑΡΚΑ
  • Ελευθεροτυπία, Τρίτη 31 Μαΐου 2011 
Η Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση κατάφερε στους έξι μόλις μήνες της λειτουργίας της να μπει για τα καλά στη ζωή μας. Οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους: περισσότερες από 80.000 ήταν οι συνολικές προσελεύσεις στις 189 παραστάσεις, στις συναυλίες, στις εκθέσεις.
Η νέα δουλειά της χορογράφου Ζωής Δημητρίου «You may!»  Τις 21 συζητήσεις του κύκλου «Λέξεις και Σκέψεις» (με δωρεάν είσοδο) παρακολούθησαν 3.500 άνθρωποι, ενώ ήδη 16.500 δηλώνουν πρόθυμοι να εγγραφούν ως «Φίλοι» αγοράζοντας «διαρκείας» και απολαμβάνοντας τα προνόμια.
Ο απολογισμός, λοιπόν, της σεζόν που ολοκληρώνεται σε λίγες μέρες ξεπέρασε κάθε προσδοκία. Οικονομικά στοιχεία, όπως το κονδύλι του προϋπολογισμού για παράδειγμα, δεν ανακοινώνονται, κατά πάγια τακτική του Ιδρύματος. «Μιλάμε πάντως για ποσό δυσανάλογα μικρό σε σχέση με ό,τι συμβαίνει στην αγορά», τόνισε ο πρόεδρος του Ιδρύματος Ωνάση Αντώνης Παπαδημητρίου. «Αντιλαμβανόμαστε ότι ζούμε σε μια πολύ δύσκολη συγκυρία, γι' αυτό και επιχειρούμε να αντιμετωπίσουμε την πραγματικότητα στρεφόμενοι στην ουσία», συνέχισε, αναφέροντας ως συνθήματα της επόμενης σεζόν τα: «Φιλοκαλούμε μετ' ευτελείας» και «Ο,τι δεν σε σκοτώνει σε κάνει πιο δυνατό»...

Ποιοτικά η Στέγη θα συνεχίσει να ποντάρει σε «κάθε τι ελληνικό» σε όλες τις τέχνες στηρίζοντας και ενθαρρύνοντας τις νέες δυνάμεις του τόπου. «Θέλουμε να αναδείξουμε τον νέο Κουν, τον νέο Χατζιδάκι, τη νέα Λαμπέτη», είπε χαρακτηριστικά ο Αντ. Παπαδημητρίου.
Ετσι (σε παραγωγή της Στέγης), θα δούμε το νέο έργο της Αντζελας Μπρούσκου «Μαμά - Η ζωή είναι αγρίως απίθανη» εμπνευσμένο από τα ημερολόγια της Μαργαρίτας Καραπάνου, τον Θωμά Μοσχόπουλο να σκηνοθετεί «Μακμπέθ» με λαμπρό καστ (Αρ. Ξάφης, Κατερίνα Μάσχα, Ξένια Καλογεροπούλου, Κ. Μπερικόπουλος, Θ. Τοκάκης κ.ά.), τη νεοσύστατη θεατρική ομάδα Pequod των Αγγελικής Παπαθεμελή, Δημήτρη Ξανθόπουλου, Βαγγέλη Χατζηγιαννίδη να ανεβάζει το «Διπλό βιβλίο» του Δημήτρη Χατζή αλλά και το πολυήμερο αφιέρωμα στον συνθέτη Γιώργο Κουμεντάκη.
Απώτερος στόχος είναι η εξαγωγή στην Ευρώπη των παραγωγών της Στέγης. Ηδη τους προηγούμενους μήνες ήρθαν στην Αθήνα ξένοι διευθυντές φεστιβάλ σε μια προσπάθεια να δημιουργηθεί ένα δίκτυο ανταλλαγής παραστάσεων. Να το ευχηθούμε...
Αλλά και στις μετακλήσεις «βάζουμε τον πήχυ ψηλά, επιλέγουμε όχι τους συνήθεις υπόπτους, ποντάρουμε στις συνεργασίες με άλλα ιδρύματα (ξένα Ινστιτούτα κ.ά.). Κι αυτή είναι η απάντησή μας στην κρίση», κατέληξε ο Αντ. Παπαδημητρίου.
Κι εδώ ξεχωρίζουν η παράσταση του φοβερού Καναδού μάγου της σκηνής Ρομπέρ Λεπάζ «The far side of the moon», στην πρώτη του επίσκεψη στην Ελλάδα, η βερολινέζικη Σαουμπίνε με το έργο «Protect me» των Φαλκ Ρίχτερ και Ανούκ Βαν Ντάικ, η διάσημη Βελγίδα χορογράφος Αν Τερέζα ντε Κερσμέκερ την οποία θα θαυμάσουμε και αυτοπροσώπως στη σκηνή, η πρώτη εμφάνιση στην Ελλάδα της διεθνούς φήμης ομάδας χορού DV8 του Λόιντ Νιούσον.
Τη σεζόν 2011-12 οι «ανοιχτοί ορίζοντες» της Στέγης θα στρέψουν το βλέμμα στην Ανατολή: από την Τεχεράνη, στο Κάιρο, τη Δαμασκό, τη Βηρυτό και την Τύνιδα. Για μία εβδομάδα τον Μάρτιο μέσα από το φεστιβάλ Meeting Points 6 (για πρώτη φορά στην Αθήνα) η Στέγη θα μετατραπεί σε μια διεθνή πλατφόρμα καλλιτεχνικής δημιουργίας και πολιτικού στοχασμού με θέμα τον σύγχρονο αραβικό πολιτισμό.
Ιδια παραμένουν τα εισιτήρια της Στέγης (από 4 μέχρι -σε σπάνιες περιπτώσεις- 60 ευρώ, ενώ έμφαση θα δοθεί στις παραστάσεις για παιδιά ηλικίας από 3 ετών, καθώς και στα εκπαιδευτικά προγράμματα. (Περισσότερα στο www.sgt.gr) *
ΘΕΑΤΡΟ
* «The far side of the moon» του Ρομπέρ Λεπάζ (12-16/10)
* «Οι έμποροι των εθνών» του Παπαδιαμάντη από τον Θοδωρή Αμπαζή (19/10-6/11)
* «Hot Pepper, Air Conditioner and the Farewell Speech» από τον Ιάπωνα Τοσίκι Οκάντα (10-13/11)
* «Μαμά - Η ζωή είναι αγρίως απίθανη» σε σκηνοθεσία Αντζελας Μπρούσκου (23/11-4/12)
* «Μακμπέθ» του Σέξπιρ σε σκηνοθεσία Θωμά Μοσχόπουλου (18/1-26/2)
* «Amid the clouds» από τον Ιρανό Αμίρ Ρεζά Κουζεστάνι (15-18/3)
* «Το διπλό βιβλίο» του Δ. Χατζή από τη θεατρική ομάδα Pequod (18/4-6/5)
* «Protect me» από τη βερολινέζικη Σαουμπίνε (18-20/5)
ΜΟΥΣΙΚΗ
* Πορτρέτο συνθέτη: Γιώργος Κουμεντάκης. Με συμμετοχή της Καμεράτας, της Ορχήστρας των Χρωμάτων κ.ά. (Ιανουάριος-Μάρτιος)
* Αφιέρωμα Ιάννη Ξενάκη (12/11)
* Dave Holland & Pepe Habichuela (20/11)
* Κουαρτέτο Diotima (12/12)
* Αγώνες Ελληνικού Τραγουδιού (16-18/12)
* Γιώργος Ψυχογιός (24/1)
* Artis Quarter & Γιάννης Βακαρέλης (20/2)
* Από τη Μαρία Πολυδούρη στην Κική Δημουλά (11/3)
* Ensemble Integrales (4/5)
* Instanbul Modern Music Ensemble (18/5)
ΧΟΡΟΣ
* DV8 Physical Theatre (8-11/12)
* Ομάδα Πρόσχημα/Μαρίας Κολιοπούλου (15-18/12)
* Ομάδα Φοra/Μέντη Μέγα (16-19/2)
* Rosas/Anne Teresa De Keersmaeker (28/2-4/3)
* Ομάδα Αερίτες/Πατρίτσια Απέργη (22/3-8/4)
* Ζωή Δημητρίου (24-27/5)
ΓΙΑ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΗΛΙΚΙΕΣ
* «Το χωριό μου» από το Νέο Τσίρκο του Βιετνάμ (22-29/12)
* «Το όνειρο της Τζοκόντα» από το Anima Theatre του Γιώργου Καρακάντζα (από 3 ετών, 26/3-1/4).
* «Στην οθόνη φως» του Βαγγέλη Χατζηγιαννίδη (έργο για εφήβους) από την ομάδα Grasshopper της Σοφίας Βγενοπούλου (11-13/5)
* «Παραμύθια» σε μουσική Γιώργου Κουμεντάκη, Coti Κ (Ιανουάριος, 1-5/2)
ΦΕΣΤΙΒΑΛ
* Borderline 2012 (7-8/4)
* Meeting Points 6 (5-11/3)
ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ
* Μεγάλη έκθεση έργων του φωτογράφου Ρόμπερτ Μέιπλθορπ (Νοέμβριος-Φεβρουάριος)
ΓΡΑΜΜΑΤΑ
*Συναντήσεις με διεθνείς προσωπικότητες τεσσάρων θεματικών: «Βιογραφίες», «Ιστορία και η διδασκαλία της», «Μετανάστες», «Διαδίκτυο».

No comments: