Monday, May 30, 2011

Το «ανεβοκατέβασμα» της αυλαίας

enet.gr, 17:34 Δευτέρα 30 Μαΐου 2011
  • Σχέδιο μηχανισμού στήριξης της θεατρικής τέχνης ανακοίνωσε το υπουργείο Πολιτισμού
Ένα νέο σχέδιο μηχανισμού στήριξης της θεατρικής τέχνης, ανακοίνωσε ο υπουργός Πολιτισμούς, που βάζει στοπ στις επιχορηγήσεις χωρίς συγκεκριμένα «κριτήρια» ενώ δίνει κίνητρα σε νέους θεατρικούς συγγραφείς, ηθοποιούς και δημιουργούς γενικότερα. 



"Αναλαμβάνω την πολιτική ευθύνη για τις καθυστερήσεις στις επιχορηγήσεις. Προσπαθούμε να χαράξουμε μια νέα πολιτική που να βασίζεται στην διαφάνεια. Ότι γινόταν παλαιότερα είχε την χροιά συναλλαγής. Σημασία έχει σήμερα κάθε πρόταση να έχει προοπτική και κάθε ευρώ να πιάνει τόπο. Ο κάθε υπουργός κρίνεται για τις επιλογές του και για το πόσο αποτελεσματικός είναι", υπογράμμισε ο Παύλος Γερουλάνος λίγο πριν ανακοινωθεί το νέο σχέδιο μηχανισμού στήριξης της θεατρικής τέχνης από το υπουργείο Πολιτισμού. 

Το υπουργείο Πολιτισμού ανακοίνωσε ότι εξασφάλισε 1.000.000 ευρώ προκειμένου να αποπληρώσει όλες τις "παλιές" υποχρεώσεις του στα επιχορηγούμενα θέατρα, που αφορούν στης θεατρική περίοδο 2009-2010 γιατί όπως δήλωσε ο Π. Γερουλάνος σε ό,τι αφορά στις επιχορηγήσεις για τη χρονιά που πέρασε, δεν θα δοθούν χρήματα, γιατί: "δεν υπήρχε σχετική προκήρυξη για το 2010-2011".
Πολλά θέατρα αναμένεται να κατεβάσουν αυλαίες μόνιμα, αφού σε ό,τι αφορά την υποστήριξη των επαγγελματικών θεατρικών σχημάτων αλλά και μεμονωμένων καλλιτεχνών, το ύψος της επιχορήγησης θα κυμαίνεται από 25.000 εώς 70.000 ευρώ και θα μπορεί να καλύπτει έως και το 40% του συνολικού προϋπολογισμού της παράστασης. Ειδικά για τα σχήματα με παρουσία 1-5 έτη το ποσοστό αυτό μπορεί να φτάνει έως και το 80%. 


Σύμφωνα με το νέο σχέδιο του υπουργείου, τα θεατρικά σχήματα θα διακρίνονται στις εξής κατηγορίες:
• σχήματα με χρόνο παρουσίας 1-5 χρόνια,
• σχήματα με χρόνο παρουσίας 5-10 χρόνια
• σχήματα με παρουσία άνω των 10 χρόνων
• για τα νεότερα θεατρικά σχήματα που δεν έχουν κλείσει τα πέντε χρόνια, τα κριτήρια αξιολόγησης θα είναι μόνο... καλλιτεχνικά. 

Για όλα τα υπόλοιπα θεατρικά σχήματα θα προσμετράται το προηγούμενο καλλιτεχνικό τους έργο, η σύμπραξη φορέων, η αποκέντρωση, ο αριθμός απασχολούμενων ηθοποιών και συντελεστών, η σύμπραξη καλλιτεχνών διαφορετικών γενεών, η συμβολή στην διεύρυνση του θεατρικού κοινού, η έλλειψη ιδιόκτητης θεατρικής στέγης ή στέγης με μακροχρόνια μίσθωση, η πραγματοποίηση της παράστασης σε θέατρο προσβάσιμο σε άτομα με κινητική αναπηρία, η συνεργασία με φορείς του εξωτερικού για ελληνικές παραγωγές και η συνεργασία με θεατρολόγους ή δραματολόγους. 

Οι αιτήσεις επιχορήγησης για τη θεατρική περίοδο 2011-2012 θα υποβάλλονται από τις 6 Ιουνίου έως τις 10 Ιουλίου, ενώ η επιτροπή που θα κρίνει τις επιχορηγήσεις δεν έχει ακόμη οριστεί. 

"Αν δεν στηριχτεί η νέα γενιά, θα την χάσουμε", τόνισε ο Π. Γερουλάνος γι' αυτό και προτεραιότητα του Υπουργείου είναι οι νέοι δημιουργοί. Θεσμοθετείται ένας νέος μηχανισμός που θα ενθαρρύνει τη συγγραφή νέων έργων υποστηρίζοντας ταυτόχρονα το ανέβασμά τους, ενώ θα παρέχεται η δυνατότητα ανάθεσης συγγραφής νέου έργου σε συγγραφέα έργου που διακρίθηκε, ενώ θα δίνονται και κίνητρα για την μετάφραση και την εξαγωγή των νέων έργων στο εξωτερικό αλλά και για την έκδοσή τους από εκδοτικούς οίκους. 

Οι άστεγες θεατρικές ομάδες με το πρόγραμμα "Χώρος στην Τέχνη", θα έχουν τη δυνατότητα, σαν μορφή επιχορήγησης να χρησιμοποιούν αίθουσες για να πραγματοποιούν τις πρόβες τους δωρεάν, ενώ προϋπόθεση για την υποβολή αίτησης επιχορήγησης είναι η προηγούμενη εγγραφή του φορέα στο Μητρώο Πολιτιστικών Φορέων του υπουργείου, μέσω του http://drasis.culture.gr. Ενώ εγκαινιάζεται και ένα πρόγραμμα εξασφάλισης των δαπανών μετακίνησης δημιουργών, εφόσον οι ίδιοι έχουν εξασφαλίσει πρόσκληση σε διεθνείς οργανώσεις, και η κάλυψη των λοιπών εξόδων παραγωγής της εκδήλωσης και διαμονής.
 

No comments: