Saturday, June 4, 2011

ΚΘΒΕ: «Βουτιά» στο παρελθόν και Μυστικός Δείπνος

Ο Γιώργος Αρμένης συμμετέχει ανάμεσα σε πλήθος ηθοποιών στα «Μικρά Διονύσια»
Ο Γιώργος Αρμένης συμμετέχει ανάμεσα σε πλήθος ηθοποιών στα «Μικρά Διονύσια»
Μισό αιώνα ζωής με τους καλύτερους γιορτάζει φέτος το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος. Συγκεντρώνει εξαιρετικά ονόματα του θεάτρου στα "Μικρά Διονύσια", μια παράσταση που διατρέχει την ιστορία του Θεάτρου από το 1961 μέχρι σήμερα.
Οι σκηνοθέτες Γ. Ρήγας και Γρ. Καραντινάκης ανέλαβαν το πολυδαίδαλο και απαιτητικό εγχείρημα, το οποίο θα φέρουν σε πέρας επί σκηνής οι Γ. Αρμένης, Λ. Γεωργακόπουλος, Γ. Καλατζόπουλος, Τ. Κουλίεβα, Δ. Κολοβός, Λ. Λαμπράκη, Σ. Λάππου, Γ. Μαλούχος, Φ. Μπαξεβάνη, Αλ. Σακελλαροπούλου, Κ. Σαντάς, Β. Σπυρόπουλος, Ν. Ψαρράς.

Με αφετηρία τον "Οιδίποδα Τύραννο" του Σοφοκλή που ανέβασε το 1961 ο Σ. Καραντινός, το ΚΘΒΕ επιχειρεί μια περιπλάνηση στο παρελθόν του με αποσπάσματα από γνωστές κωμωδίες και τραγωδίες που παρουσιάστηκαν σε αρχαία θέατρα, καθώς και βιντεοσκοπημένα ντοκουμέντα που θα παρεμβάλλονται ανάμεσα στις σκηνές.
Η πρεμιέρα θα δοθεί στις 8 Ιουλίου στο αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου και στη συνέχεια θα δοθούν παραστάσεις στο Θέατρο Δάσους της Θεσσαλονίκης (14-15 Ιουλίου), στους Φιλίππους (21-22 Ιουλίου), στην Κύπρο, στο Ηρώδειο κ.ά.
Η σύνθεση των κειμένων είναι του Κ.Χ. Μύρη, τα σκηνικά της Λ. Πεζανού, τα κοστούμια της Ε. Δρίνη, η μουσική του Γ. Χριστιανάκη, οι χορογραφίες του Κ. Γεράρδου.
Αυτή θα είναι η καλοκαιρινή παράσταση του ΚΘΒΕ, ενώ για την επόμενη θεατρική σεζόν 2011-12 ο Σ. Χατζάκης θα επιμείνει σε έργα λαϊκά, αλλά και σε ελληνικό κατά βάση ρεπερτόριο, προκειμένου να προσελκύσει το κοινό. Μετά το πετυχημένο -όπως αποδείχτηκε- πείραμα της "Λωξάντρας", ο καλλιτεχνικός διευθυντής του ΚΘΒΕ θα επιλέξει έργα γνωστά, ανάμεσά τους και ένα του Ν. Καζαντζάκη.
Ο ίδιος αναμένεται να σκηνοθετήσει το "Ντιμπούκ" του Μπρους Μάγιερς, που αποτελεί διασκευή από το ομώνυμο έργο του Σαλόμ Aνσκι, στο οποίο δύο ηθοποιοί ερμηνεύουν περίπου 40 ρόλους σε μια διαφορετική εκδοχή του Ρωμαίου και της Ιουλιέτας, ενώ το Χοροθέατρο συμπράττει με χορευτές από την Ελλάδα και το Ισραήλ και παρουσιάζει την παράσταση "Μυστικός Δείπνος-Στιγμές από τα πάθη του Ιώβ", σε συνεργασία -για άλλη μία φορά- της ομάδας sinequanon.
Στόχος επίσης του κ. Χατζάκη είναι να συνεχίσει να ανοίγει τους χώρους του ΚΘΒΕ σε νέες ομάδες και σε πειραματικές δουλειές από όλες τις μορφές της τέχνης, ενώ παραμένει η επιθυμία του για τη μετάφραση και την έκδοση πέντε θεατρικών έργων, ένα από κάθε χώρα των Βαλκανίων, τα οποία και θα προωθηθούν στη θεατρική αγορά.
ΜΑΡΙΑ ΡΙΤΖΑΛΕΟΥ, ΕΘΝΟΣ, 3/6/2011

No comments: