Saturday, June 4, 2011

Καλό θέατρο, με νεανική υπογραφή

Καλό θέατρο, με νεανική υπογραφή
Στιγμιότυπο από το έργο «Εσπασε» του Στέλιου Χατζηαδαμίδη
Παρουσιάζονται τα έργα των νέων που ξεχώρισαν στον διαγωνισμό συγγραφής του Εθνικού
  • Μυρτώ Λοβέρδου, ΤΟ ΒΗΜΑ:  01/06/2011
Δύο νέα παιδιά, η Αλεξάνδρα Σαμοθράκη και ο Στέλιος Χατζηαδαμίδης είναι οι νικητές του Β΄ Διαγωνισμού Συγγραφής Θεατρικού Εργου του Εθνικού Θεάτρου. Για την ακρίβεια, πρώτο βραβείο δεν δόθηκε: Οι δυό τους μοιράστηκαν το δεύτερο βραβείο και τιμήθηκαν με τον σχετικό έπαινο, ενώ τα έργα τους θα παιχθούν την προσεχή Παρασκευή, 3 Ιουνίου, στο θέατρο Σημείο. Σύμφωνα με το πρόγραμμα «Η Γιάφκα με τα Γιασεμή» της νεαρής θεατρικής συγγραφέως θα παρουσιασθεί σε μορφή αναλογίου στις 19.30 ενώ στις 21.30 σειρά έχει η παράσταση του «Εσπασε» του έργου του έτερου νικητή. Ενδιαμέσως θα γίνει η απονομή του επαίνου από τον Καλλιτεχνικό Διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου, Γιάννη Χουβαρδά.


Με σπουδές στην ΑΣΟΕΕ και μεταπτυχιακό στο City του Λονδίνου στον χώρο των εκδόσεων, η Αλεξάνδρα Σαμοθράκη έχει παρακολουθήσει κι ένα σεμινάριο γραφής στο ΕΚΕΒΙ προτού γράψει το πρώτο της θεατρικό. Η «Γιάφκα» λοιπόν είναι το αποτέλεσμα τετραήμερης δουλειάς της, όπως λέει η ίδια, μια που από νωρίς «οι δάσκαλοί μου εντόπισαν μια δική μου ευκολία, μια κλίση θα έλεγα, στον διάλογο, στο σενάριο και έτσι με ώθησαν προς το θέατρο», συμπληρώνει αν και ακόμα δεν μπορεί να εξηγήσει τι την έσπρωξε στον διαγωνισμό του Εθνικού. «Δεν ξέρω γιατί το έκανα. Φυσικά και θα ήθελα να πετύχω επαγγελματικά σ΄αυτόν τον χώρο. Ωστόσο η βράβευση αυτή μου δίνει μισή χαρά, γιατί το σκεπτικό που την ακολούθησε δεν είναι και πολύ τιμητικό», λέει και αναφέρεται στο κείμενο που υπέγραψαν τα μέλη της κριτικής επιτροπής σύμφωνα με το οποίο: «Η γενική εικόνα του συνόλου των έργων δεν υπήρξε ιδιαίτερα ενθαρρυντική ενώ δραματικά αρνητική υπήρξε η εντύπωση ακόμη και στα βασικά ζητούμενα ενός πνευματικού έργου». Ωστόσο η νεαρή συγγραφέας, που σήμερα εργάζεται σε λογιστικό γραφείο, βρήκε πολύ φιλική τη στάση της δραματολόγου του Εθνικού Ελένης Καρακούλη, η οποία έχει αναλάβει τη σκηνοθετική επιμέλεια του αναλογίου. Το θέμα της «Γιάφκας» περιστρέφεται γύρω από μια τριτοετή φοιτήτρια του Φυσικού, έναν «αιώνιο φοιτητή», τον καλύτερό του φίλο, μια ηθοποιό κι έναν πολιτικοποιημένο νέο. «Τι θα συμβεί όταν ανάμεσά τους θα εντοπιστεί ο διαβόητος απατεώνας και δραπέτης Ρομπέν; Το παλιό σπίτι της γιαγιάς στο Χαλάνδρι δεν αργεί να γίνει στόχος...», εξηγεί η ίδια. Συμμετέχουν οι ηθοποιοί: Μαρία Κίτσου, Κώστας Κοράκης, Νεφέλη Κουρή, Αλέξανδρος Μαυρόπουλος, Γιάννης Παπαδόπουλος, Δημήτρης Παπανικολάου. Η είσοδος στο αναλόγιο είναι ελεύθερη για το κοινό.

Ο Στέλιος Χατζηαδαμίδης ασχολείται με το θέατρο επαγγελματικά: Είναι ηθοποιός. Αν και ξεκίνησε να γίνει χημικός, τελικά σπούδασε και υποκριτική ενώ η συγγραφή είναι το κυρίαρχο ενδιαφέρον του  - έχει παρακολουθήσει και εργαστήρι θεατρικής γραφής στο ΚΒΘΕ, ενώ το βιογραφικό του διαθέτει συμμετοχές σε παραστάσεις και προηγούμενα θεατρικά του κείμενα. «Το βραβείο μου δίνει τη δυνατότητα να προχωρήσω στον τομέα της συγγραφής. Είναι ο τομέας με τον οποίο θέλω να ασχοληθώ επαγγελματικά και επειδή είμαι αισιόδοξος θέλω να τα καταφέρω και να γίνει και η βιοποριστική μου δουλειά», προσθέτει. Από την πλευρά του προτίμησε, μια που είχε τη δυνατότητα, να δει το έργο του ανεβασμένο σε παράσταση, και σε συνεργασία με το θέατρο Σημείο και τον Νίκο Διαμαντή, τα κατάφερε. «Είναι πολύ σημαντικό το γεγονός ότι δοκιμάζεται επί σκηνή το  "Εσπασε" », που θα συνεχίζει να παίζεται ως τις 12 Ιουνίου στο Σημείο. Το έργο μας τοποθετεί στην Αθήνα του 2011: «Τέσσερις νέοι - γύρω στα 30- συναντιούνται. Συναντιούνται γύρω από ένα τραπέζι. Οι τέσσερις αυτοί νέοι, μπορούν με μεγάλη ευκολία να απαντήσουν σε ερωτήσεις όπως: πόσα χρόνια ζει ο ελέφαντας, ποια ταινία πήρε το Οσκαρ το 1999 και ποιος ανακάλυψε τον περιοδικό πίνακα. Αλλά δεν μπορούν να απαντήσουν στην ερώτηση τι γίνεται από εδώ και πέρα», λέει ο Στέλιος Χατζηαδαμίδης, που και στο έργο του θέλει να είναι αισιόδοξος. Την παράσταση σκηνοθετεί ο Χρήστος Θεοδωρίδης και παίζουν οι ηθοποιοί Δημήτρης Γκουτζαμάνης, Μαρίνα Μανδαλά, Τατιάνα - Αννα Πίττα, Στέλιος Χατζηαδαμίδης. Η τιμή για την παράσταση της 3ης Ιουνίου είναι 10 ευρώ.

No comments: