Tuesday, May 31, 2011

Άνοιξε από το «Διάζωμα» ο κουμπαράς για την ανάδειξη του αρχαίου θεάτρου της Δήλου

Το αρχαίο θέατρο της Δήλου
Το αρχαίο θέατρο της Δήλου  
Το αρχαίο θέατρο της Δήλου, ενός από τους σπουδαιότερους λατρευτικούς τόπους της αρχαιότητας, άνοιξε τον κουμπαρά του. Το «Διάζωμα», το σωματείο για την αποκατάσταση και ανάδειξη των αρχαίων θεάτρων, πραγματοποίησε το βράδυ της Δευτέρας εκδήλωση στο Μέγαρο «Υπατία», όπου όπως ανακοινώθηκε το σωματείο θα διαθέσει από τις συνδρομές των μελών του τις πρώτες 10.000 ευρώ, ώστε να ξεκινήσει αμέσως η κινητοποίηση για τη συγκέντρωση των απαιτούμενων χρημάτων.

Παράλληλα, τιμήθηκε ο Ντομινίκ Μιλιέ, διευθυντής της Γαλλικής Αρχαιολογικής Σχολής Αθηνών, η οποία από το 1873 πραγματοποιεί ανασκαφές στο ιερό νησί της Δήλου.


«Ακούω συχνά τη φράση ‘χωρίς λεφτά πολιτισμός δεν γίνεται’. Συμφωνώ, έτσι είναι. Η ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς μας και η προβολή της είναι επένδυση για τη χώρα και τον ρόλο της στον κόσμο. Και ως επένδυση θέλει πόρους. Όλα αυτά είναι στοιχεία που χτίζουν την ταυτότητα της χώρας μας και της δίνουν το δικαίωμα να συμβάλει σε έναν παγκόσμιο διάλογο πολιτισμών. Όμως η ταυτότητα αυτή οφείλει να είναι πολύπλευρη και να εκπροσωπεί ολόκληρη την κοινωνία. Άρα και για το χτίσιμό της δεν αρκεί η συμμετοχή του κράτους» δήλωσε ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού Παύλος Γερουλάνος που παραβρέθηκε στην εκδήλωση.

Ο υπουργός αναφέρθηκε επίσης στον πρόεδρο του «Διαζώματος», Σταύρο Μπένο, τον επίμονο, ακούραστο και μεθοδικό άνθρωπο, ο οποίος -όπως είπε- αποτελεί απόδειξη ότι δεν πρέπει και δεν μπορεί ο πολιτισμός να βασίζεται μόνο σε κρατικά κονδύλια.

«Για να κάνεις πολιτισμό θέλει πολύ περισσότερα από χρήματα. Θέλει αγάπη, πίστη, ενθουσιασμό, συναίσθημα και μια βαθιά αίσθηση συνεργασίας. Για όλα αυτά που εκπροσωπεί, ευχαριστώ τον κ. Μπένο και το 'Διάζωμα' εκ μέρους του ΥΠΠΟΤ αλλά και ως πολίτης αυτής της χώρας» κατέληξε.

«Πρόκειται για ένα μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς και πρέπει να αναστηλωθεί. Είναι καθήκον μας για την Ελλάδα και μόνο έτσι θα δικαιούται η χώρα αλληλεγγύη και σεβασμό από τους Έλληνες» δήλωσε ο Κωνσταντίνος Ρουτζούνης, πρόεδρος του Ινστιτούτου «Υπατία», ο οποίος τόνισε ότι στη βραδιά δέσποζαν δύο συμμαχίες: η συμμαχία της αρχαίας Δήλου και η νεότερη ελληνογαλλική συμμαχία.

«Από την ανασκαφή της Δήλου το 1873, από τη Γαλλική Αρχαιολογική Αθηνών, ξεκίνησε μια ανώτερη ποιοτική σχέση της Γαλλίας με την αναμόρφωση του νέου ελληνικού κράτους. Πιστεύω ότι σ’ αυτές τις δύο συμμαχίες πρέπει να προσθέσουμε σήμερα μια τρίτη, μια μικρή συμμαχία ψυχής, για να αναστηλώσουμε αυτό το θέατρο» κατέληξε.

«Ούτε στα πιο τρελά μας όνειρα δεν θα μπορούσαμε να φανταστούμε ότι αυτό το όνειρο που υφαίναμε μέσα μας τουλάχιστον για μια δεκαετία θα έπαιρνε σάρκα και οστά τόσο γρήγορα και με τόσο όμορφο τρόπο. Έχουν ήδη ανοίξει 40 κουμπαράδες. Είναι οι κουμπαράδες των πολιτών, οι εναλλακτικές μορφές που αναζητά και ψηλαφίζει στην κοινωνία το 'Διάζωμα' και δεν μπορώ να σας περιγράψω τι κοιτάσματα καθημερινά βρίσκουμε σ’ αυτή την όμορφη χώρα» δήλωσε με συγκίνηση ο Σταύρος Μπένος.

Κατά τον ίδιο, το «Διάζωμα», από την πρώτη στιγμή που γεννήθηκε, δεν ήθελε μόνο να υποδηλώσει την αγάπη του για τα αρχαία θέατρα. Επιθυμούσε να βοηθήσει αποτελεσματικά και αποφασιστικά τη μεγάλη προσπάθεια αυτής της σύγχρονης εποποιίας της χώρας, το σώμα των Ελλήνων αρχαιολόγων.

«Ήδη φέτος θα ξεκινήσουν εργασίες σε 30 αρχαία θέατρα σε όλη τη χώρα. Ένα σπουδαίο δείγμα γραφής είναι αυτό που γίνεται σήμερα εδώ» τόνισε, συμπληρώνοντας ότι το σωματείο έχει ήδη ανταλλάξει με τη Γαλλική Σχολή μια σύμβαση παραχώρησης και συνεργασίας της επιστημονικής δουλειάς που έχει ήδη συντελεστεί και η οποία θα συνεχιστεί από δω και πέρα από το «Διάζωμα».

«Έχουμε ήδη παραλάβει την επιστημονική δουλειά που έχει γίνει στους Δελφούς και στη Δήλο και σύντομα -την επόμενη εβδομάδα- θα αναθέσουμε τις μελέτες αναστήλωσης για τα δύο αυτά μνημεία» δήλωσε με ενθουσιασμό. Ήδη, το «Διάζωμα» θα διαθέσει από τις συνδρομές των μελών του τις πρώτες 10.000 ευρώ στον κουμπαρά της Δήλου, ώστε να ξεκινήσει αμέσως η κινητοποίηση για τη συγκέντρωση των απαιτούμενων χρημάτων.

Στην εκδήλωση μίλησαν επίσης ο Βασίλης Λαμπρινουδάκης, ομότιμος καθηγητής Κλασικής Αρχαιολογίας, ο Ζαν-Σαρλ Μορέτι, πρόεδρος Έρευνας στο Ινστιτούτο Έρευνας για την Αρχαία Αρχιτεκτονική, και η επίτιμη έφορος Αρχαιοτήτων Φωτεινή Ζαφειροπούλου. Χαιρετισμό απηύθυναν ο διευθυντής της Αρχαιολογικής Σχολής Ντομινίκ Μιλιέ και ο δήμαρχος της Μυκόνου Αθανάσιος Κουσαθανάς - Μέγας.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

No comments: