Saturday, May 28, 2011

Ενας κόσμος όπου τα πάντα είναι δυνατόν να συμβούν...

Ενας κόσμος όπου τα πάντα είναι δυνατόν να συμβούν...

Συγγραφέας, σκηνοθέτης, εικαστική καλλιτέχνης και τραγουδίστρια έχει δημιουργήσει αξεπέραστα έργα που εκτείνονται σε ετερόκλητους τομείς της τέχνης, του θεάτρου και της πειραματικής μουσικής, δημιουργώντας έναν κόσμο όπου τίποτα δεν είναι δεδομένο και όπου τα πάντα μπορούν να συμβούν. Η Laurie Anderson έρχεται με την καινούρια της δουλειά «Delusion» για να δημιουργήσει νέες παραισθήσεις, να προβληματίσει και να σαγηνεύσει.

Του Γιώργου Βαϊλάκη, Ημερησία, 28/5/2011

Είναι μία από τις διασημότερες -και πλέον τολμηρές- δημιουργούς της Αμερικής, γνωστή για τις ευφάνταστες καλλιτεχνικές επινοήσεις της, αλλά και για τις παρουσιάσεις πολυμέσων και την καινοτομία της στη χρήση της τεχνολογίας. Συγγραφέας, σκηνοθέτης, εικαστικός καλλιτέχνης και τραγουδίστρια έχει δημιουργήσει αξεπέραστα έργα που εκτείνονται σε ετερόκλητους τομείς της τέχνης, του θεάτρου και της πειραματικής μουσικής, δημιουργώντας έναν κόσμο όπου τίποτα δεν είναι δεδομένο και όπου τα πάντα μπορούν να συμβούν. Ο λόγος για τη σπουδαία Laurie Anderson η οποία έρχεται, την Τετάρτη 8 Ιουνίου, στο Badminton με τη καινούργια της δουλειά «Delusion» για να δημιουργήσει νέες παραισθήσεις, να προβληματίσει και να σαγηνεύσει. Η Laura Phillips Anderson γεννήθηκε στις 5 Ιουνίου του 1947, στο Glen Ellyn του Σικάγο. Σπούδασε κλασικό βιολί στην ηλικία των πέντε ετών και αργότερα μπήκε στη Συμφωνική Ορχήστρα Νέων του Σικάγο. Το 1966 μετακόμισε στη Νέα Υόρκη για να σπουδάσει ιστορία της τέχνης στο Barnard College και γλυπτική στο Κολούμπια, ενώ για δύο χρόνια δίδαξε ιστορία της τέχνης και αιγυπτιακή αρχιτεκτονική στο City University της Νέας Υόρκης.
  • Συνδυασμός
Ενας κόσμος όπου τα πάντα είναι δυνατόν να συμβούν...
Πάντως, τα πρώτα της καλλιτεχνικά βήματα τα έκανε στις αρχές της δεκαετίας του 1970 σε διάφορους πειραματικούς χώρους τέχνης, στους δρόμους, σε μουσεία, σε αίθουσες συναυλιών, σε φεστιβάλ τέχνης στη Βόρεια Αμερική και Ευρώπη. Αυτή η ασυνήθιστη και πολυπράγμων καλλιτέχνις καταφέρνει και συνδυάζει απαράμιλλα τη μουσική, τη γλυπτική, το show, την εικόνα, τον ήχο, τη δύναμη των λέξεων, της γλώσσας και τη σύγχρονη τεχνολογία, ενώ -παράλληλα- διερευνά τις επιπτώσεις της τεχνολογίας στις ανθρώπινες σχέσεις και στην επικοινωνία. Το πρώτο της κομμάτι, το 1972, ήταν ένα ντουέτο με? τον εαυτό της, παίζοντας βιολί πάνω σε κατεψυγμένα παγοπέδιλα: το κομμάτι τέλειωσε όταν έλιωσε ο πάγος. Αλλά η μεγάλη επιτυχία ήρθε, το 1981, με το «Superman», το οποίο έφθασε στο Νο 2 στα Pop Charts της Μεγάλης Βρετανίας. Οι ζωντανές εμφανίσεις της Anderson κυμαίνονται από την απλή προφορική πρόζα μέχρι τις πιο περίτεχνες σκηνικές παραστάσεις με πολυμέσα - όπως το «Songs and Stories for Moby Dick» το 1999. Τρία χρόνια μετά, διορίστηκε πρώτη μόνιμη καλλιτέχνις της ΝΑΣΑ, γεγονός που την οδήγησε στη σόλο περιοδεία της το 2004 με το έργο «The End of the Moon». Πρόσφατες δουλειές της περιλαμβάνουν μια σειρά οπτικοακουστικών εκθεμάτων και μια ταινία υψηλής ευκρίνειας με τίτλο «Hidden Inside Mountains», που δημιουργήθηκε για το World Expo 2005 στο Aichi, της Ιαπωνίας. Οσο για το «Delusion» αναμένεται με πραγματικά ξεχωριστό ενδιαφέρον. Με το συνδυασμό βιολιού, ηλεκτρονικού κουκλοθέατρου, μουσικής και εικαστικών, το πολύπτυχο αυτό έργο αφηγείται την ιστορία του στη χρωματιστή και ποιητική γλώσσα που έχει γίνει σήμα κατατεθέν της Anderson, μεταπηδώντας ανάμεσα στην καθημερινότητα και το μύθο. Πρόκειται για ένα διαλογισμό πάνω στη ζωή και τη γλώσσα, με την αρχική του σύλληψη να βασίζεται σε μια σειρά μικρών θεατρικών έργων μυστηρίου.
  • Αλλοιωμένη φωνή
«Η ηλεκτρονικά αλλοιωμένη φωνή που χρησιμοποιώ εδώ και πολλά χρόνια, αυτή που κάνει τη φωνή μου ανδρική, εξελίχθηκε σταδιακά και απέκτησε απόχρωση» λέει η Laurie Anderson και προσθέτει χαρακτηριστικά: «Το Delusion αποτελεί τη συζήτηση μεταξύ αυτής της φωνής και της δικής μου». Οι ιστορίες κυμαίνονται από τις μυστικιστικές ρίζες του? διαστημικού προγράμματος της Ρωσίας, μέχρι τις θεωρίες του χρόνου και της ταχύτητας, των προγόνων, του ελέγχου, της σιωπής και των ζώων. Σε κάθε περίπτωση, στην καρδιά του «Delusion» βρίσκεται η ακλόνητη πεποίθηση ότι τα λόγια και οι ιστορίες μπορούν όχι μόνο να δημιουργήσουν έναν κόσμο, αλλά και να τον εξαφανίσουν- και μάλιστα με τον πιο απρόσμενα θεαματικό τρόπο...
  • DELUSION
Το «Delusion» αναμένεται με πραγματικά ξεχωριστό ενδιαφέρον. Με το συνδυασμό βιολιού, ηλεκτρονικού κουκλοθέατρου, μουσικής και εικαστικών, το πολύπτυχο αυτό έργο αφηγείται την ιστορία του στη χρωματιστή και ποιητική γλώσσα.
  • ΔΙΑΛΟΓΙΣΜΟΣ
Πρόκειται για ένα διαλογισμό πάνω στη ζωή και τη γλώσσα, με την αρχική του σύλληψη να βασίζεται σε μια σειρά μικρών θεατρικών έργων μυστηρίου.

No comments: