Saturday, June 4, 2011

Κατά της ξενοφοβίας: «Βρομιά» του Ρόμπερτ Σνάιντερ,



Το Θέατρο του Νέου Κόσμου παρουσιάζει φέτος στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών τη «Βρομιά» του Αυστριακού συγγραφέα Ρόμπερτ Σνάιντερ, στην Πειραιώς 260, Αποθήκη, στις 9, 10, 11, 15, 16 Ιουνίου.
Ο Σαντ είναι Αραβας. Είναι 30 χρόνων και ζει χωρίς χαρτιά στην Ευρώπη, που ήταν ο τόπος των ονείρων του όσο ζούσε στην πατρίδα του, το Ιράκ. Ηταν φοιτητής. Δεν ήρθε στην Ευρώπη ως οικονομικός μετανάστης, αλλά γιατί ήθελε να ζήσει στον «πολιτισμό» που αγάπησε από βιβλία και εικόνες. Κι έφαγε τα μούτρα του. Φοβισμένος, κλεισμένος στο δωμάτιό του (το έργο παρουσιάστηκε το 1993, εποχή που κορυφώνονται στη Γερμανία οι ρατσιστικές επιθέσεις σε μετανάστες), μας μιλά εκ βαθέων, εκθέτει την πληγωμένη του αξιοπρέπεια, τη μοναξιά του, λοιδορεί, βρίζει, νοσταλγεί. Μιλά για το ταξίδι του, για την κοινωνία της αφθονίας, για τη δυτική κουλτούρα, που αρνείται τη δική του. Είναι ο άλλος, ο αποκλεισμένος, ο ξένος, ο διαφορετικός, που φταίει για όλα τα κακά και μαύρα της ζωής μας. Είναι ο γείτονάς μας στο Βερολίνο, στη Βιέννη, στα περίχωρα του Παρισιού, στον Αγιο Παντελεήμονα...

Δεκαοχτώ χρόνια μετά τη συγγραφή του έργου και δεκατέσσερα μετά το πρώτο του ανέβασμα στην Ελλάδα από το Θέατρο του Νέου Κόσμου, στην Αθήνα του σήμερα, με το καινούριο ξενοφοβικό της πρόσωπο, η Βρομιά είναι πιο επίκαιρη παρά ποτέ.
Μετάφραση: Κοραλία Σωτηριάδου. Σκηνοθεσία: Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος. Σκηνικά - Κοστούμια: Αντώνης Δαγκλίδης. Μουσική: Σταύρος Γασπαράτος. Σχεδιασμός φωτισμών: Σάκης Μπιρμπίλης. Στο ρόλο του Σαντ ο Γιάννος Περλέγκας.

No comments: