Saturday, June 4, 2011

Συνάντηση Γερουλάνου με επιχορηγούμενους καλλιτέχνες στις 9 Ιουνίου

Δεκτό έγινε τελικά το αίτημα καλλιτεχνών και εργαζομένων από τον χώρο του επιχορηγούμενου θεάτρου, για συνάντηση με τον υπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού, Παύλο Γερουλάνο, όπως έγινε γνωστό στη σημερινή συγκέντρωση διαμαρτυρίας που πραγματοποίησαν νωρίτερα το μεσημέρι εκπρόσωποι του θεάτρου στον προαύλιο χώρο του υπουργείου, στην οδό Μπουμπουλίνας.
Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 9 Ιουνίου στις 5 το απόγευμα στο υπουργείο Πολιτισμού. Με την γνωστοποίηση της αποδοχής του αιτήματός τους, οι καλλιτέχνες προχώρησαν στη σύσταση 14μελούς επιτροπής, μέσα από την οποία θα προκύψει στη συνέχεια μία μικρότερη που θα τους εκπροσωπήσει και θα συναντηθεί και με τον υπουργό.

Την επιτροπή αποτελούν οι Αιμιλία Υψηλάντη, Λευτέρης Βογιατζής, Γιώργος Χατζηνικολάου, Λυδία Κονιόρδου, Δημήτρης Τάρλοου, Γιώργος Σαχίνης, Μάνια Παπαδημητρίου, Βασίλης Πουλαντζάς, Φώτης Μακρής, Νίκος Διαμαντής, Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος, Δήμητρα Σύρου, Θανάσης Παπαγεωργίου και Κατερίνα Ευαγγελάτου.
Η επιτροπή θα συναντηθεί την προσεχή Δευτέρα 6 Ιουνίου, στο θέατρο Πορεία για να εκλέξει τους εκπροσώπους της και να συζητήσει για τη νέα πολιτική του υπουργείου και για τα θέματα που θα απασχολήσουν την επικείμενη συνάντησή τους με τον υπουργό.

Σε ό,τι αφορά το νέο πρόγραμμα υποστήριξης της θεατρικής τέχνης που ανακοίνωσε χθες το υπουργείο, ο Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος, είπε πως περιλαμβάνει πολλές καλές προτάσεις. Παρόλα αυτά, θεωρεί «επικίνδυνο» έως και «ρατσιστικό» τον διαχωρισμό, νέων και παλαιοτέρων ηθοποιών. «Τι πρέπει να κάνουμε, όποιον μεγαλώνει, να τον ρίχνουμε στον καλλιτεχνικό Καιάδα ;» αναρωτιέται για να προσθέσει : «Σημασία δεν έχει η ηλικία του καθενός, αλλά το να παραμένει δημιουργικός».

«Ξέρουμε ότι υπάρχει κρίση, δεν ζητάμε περισσότερα χρήματα, αλλά να γίνεται σωστή διαχείριση και να μην υποτιμούν τον πνευματικό κόσμο», καταλήγει.

«Δεν είναι πολιτισμός το να διαχωρίζει τους παλαιότερους από τους νέους. Θέλουμε μία εξουσία που να διατηρεί την παράδοση του τόπου, δηλαδή την σωστή αντιμετώπιση του ατόμου και στο σεβασμό στον άλλον. Δεν μπορεί να κλείνει το θέατρο του Ευαγγελάτου, χωρίς καν να έρθει το υπουργείο να τον τιμήσει. Θέλουμε έναν υπουργό Πολιτισμού που να μας βλέπει, να μας ακούει και να λύνει τα προβλήματά μας» τόνισε η Αιμιλία Υψηλάντη.

«Η ουσία είναι να μην μπαίνουμε στο παιχνίδι των αντιπαραθέσεων, νέοι και παλιοί, ο στόχος είναι να είμαστε όλοι μαζί. Να υπάρχει δηλαδή μία ομαδικότητα που θα γεννήσει τα νέα δεδομένα», είπε η νεαρή ηθοποιός Δήμητρα Σύρου, που ήταν υποψήφια για το θεατρικό βραβείο «Μελίνα Μερκούρη 2011».
«Δημιουργοί είμαστε όλοι και οι νέοι και οι παλαιότεροι. Το διαίρει και βασίλευε εξυπηρετεί μόνο τις εξουσίες», ανέφερε η Αννίτα Δεκαβάλλα από το θέατρο των Εξαρχείων για να προσθέσει πως «δεν υπάρχει καμία έγνοια για τους ανθρώπους που δούλεψαν και παρήγαγαν έργο αυτήν την χρονιά από την πλευρά του υπουργείου. Τους αφήνει ξεκρέμαστους. Βλέπω ένα υπουργείο που δεν νοιάζεται για το τί θα απογίνει το πραγματικό ποιοτικό θέατρο στην Ελλάδα. Κανείς δεν είπε ότι δεν πρέπει να δίνονται πάρα πολλά κίνητρα και επιχορηγήσεις για να ενισχυθεί το νέο αίμα του θεάτρου. Ίσα ίσα πρέπει να υπάρχει φροντίδα και μέριμνα για όλους, ειδικά σε περιόδους οικονομικής κρίσης».

«Οι υπουργοί πολιτισμού έρχονται και παρέρχονται. Δεν μπορούμε να έχουμε αυτήν την αλαζονεία και την υποτίμηση του χώρου που εδώ τόσα χρόνια σηκώνει στις πλάτες του το θέατρο και διατηρεί τον πολιτισμό σε τόσο αντίξοες συνθήκες και να μας καταλογίζει και αδιαφάνεια», είπε η Λυδία Κονιόρδου, αναφερόμενη στις δηλώσεις του υπουργού σχετικά με τον τρόπο που δίνονταν μέχρι σήμερα οι επιχορηγήσεις.
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

No comments: