Tuesday, May 31, 2011

Λυρική αυλαία στο Ηρώδειο



Dimitris Gavalas
Με την παράσταση της Εθνικής Λυρικής Σκηνής ανοίγει σήμερα (9 μ.μ.) στο Ηρώδειο η αυλαία του φετινού Φεστιβάλ Αθηνών. Δύο όπερες του ιταλικού βερισμού, η «Καβαλερία Ρουστικάνα» του Πιέτρο Μασκάνι και οι «Παλιάτσοι» του Ρουτζέρο Λεονκαβάλο συνθέτουν το λυρικό δίπτυχο, που φέρει τη σκηνοθετική υπογραφή του Γκρέιαμ Βικ, ενός από τους σημαντικότερους σκηνοθέτες όπερας. Τη σημερινή πρεμιέρα θα ακολουθήσουν τρεις ακόμη παραστάσεις, στις 3, 4, 5/6. Παρότι πρόκειται για δύο διαφορετικά έργα - η «Καβαλερία Ρουστικάνα» μια ραψωδία δοσμένη ρομαντικά για τη γη και την αγροτική ζωή, ενώ οι «Παλιάτσοι», μια ιστορία μουσικού θεάτρου που εκτυλίσσεται στα παρασκήνια - έχουν και κοινούς θεματικούς άξονες, όπως το πάθος, τη μοιχεία, τη ζήλια, την τιμή, την εκδίκηση.
 
Η «Καβαλερία Ρουστικάνα», η πρώτη ολοκληρωμένη όπερα του Πιέτρο Μασκάνι σε λιμπρέτο των Ταρτζιόνι - Τοτζέτι και Μενάσι (βασισμένο στο ομώνυμο δράμα του Τζοβάνι Βέργκα), έκανε πρεμιέρα το 1890 στη Ρώμη, γνωρίζοντας τεράστια επιτυχία. Το πανέμορφο ορχηστρικό Ιντερμέτσο που χωρίζει τη μονόπρακτη όπερα σε δύο μέρη παίζεται συχνά ως ξεχωριστό έργο για ορχήστρα. Οι «Παλιάτσοι», το πρώτο σημαντικό έργο του Ρουτζέρο Λεονκαβάλο, στο επίκεντρο έχουν την τραγική ιστορία του επικεφαλής ενός περιπλανώμενου θιάσου της commedia dell' arte. Σε λιμπρέτο του συνθέτη, η όπερα πρωτοπαρουσιάστηκε με μαέστρο τον Τοσκανίνι (Μιλάνο, 1892) και ο απόλυτος θρίαμβός της επισκίασε κάθε επόμενο εγχείρημα του Λεονκαβάλο.


Η μουσική διεύθυνση είναι του Λουκά Καρυτινού, τα σκηνικά - κοστούμια του Γιώργου Σουγλίδη και οι φωτισμοί του Τζουζέπε ντι Ιόριο. Ερμηνεύουν: «Καβαλερία Ρουστικάνα»: Χαρίκλεια Μαυροπούλου, Ειρήνη Καράγιαννη - Γεωργία Ηλιοπούλου, Ρούντι Παρκ - Βαγγέλης Χατζησίμος, Δημήτρης Πλατανιάς - Κάρλος Αλμαγκέρ, Μαρία Βλαχοπούλου. «Παλιάτσοι»: Στιούαρτ Νηλ, Ελενα Κελεσίδη, Δημήτρης Πλατανιάς - Κάρλος Αλμαγκέρ, Αντώνης Κορωναίος - Νίκος Στεφάνου, Διονύσης Σούρμπης. Συμμετέχουν: Ορχήστρα και Χορωδία ΕΛΣ και η παιδική χορωδία «ROSARTE».

No comments: