Saturday, June 4, 2011

ΧΩΡΟΣ ΔΡΑΣΗΣ 2 - Θεατρική Ομάδα ΚΕΘΕΑ ΙΘΑΚΗ “Ό,τι φάμε, ό,τι πιούμε”




Τετάρτη 8/6, στις  9 μ.μ.
Μικρό Θέατρο Μονής Λαζαριστών
Η Θεατρική Ομάδα της Θεραπευτικής Κοινότητας Ιθάκη
Η Θεατρική Ομάδα της Θεραπευτικής Κοινότητας Ιθάκη εδώ και 15 περίπου χρόνια καθοδηγούμενη από τον Παύλο Δανελάτο έχει παρουσιάσει αξιόλογο έργο κυρίως μέσα στη θεραπευτική κοινότητα. Στη διάρκεια αυτή έχει ανεβάσει κομμάτια από έργα του Γεωργίου Σουρή («Αναπαραδιάδης», «Περιφέρεια»), του Μάριου Ποντίκα («Εσωτερικαί ειδήσεις»), του Αντουάν ντε Σαιντ Εξυπερύ («Ο μικρός πρίγκιπας»), του Τζον Γκουέαρ («Το ωραιότερο απόγευμα της χρονιάς»), του Ντάριο Φο («Ελεύθερο ζευγάρι») κα.

Χαρακτηριστικό δείγμα της δουλειάς του εργαστηρίου αυτού είναι τα βίντεο που κατά καιρούς έχουν γίνει με σενάρια των μελών της ομάδας.  Στόχος της ομάδας είναι πάντα η βαθύτερη γνώση του ανθρώπου και τελικά του εαυτού μας μέσα από την τέχνη της υποκριτικής. Στο πλαίσιο αυτό γίνεται γνωριμία κυρίως με το σύστημα Στανισλάβσκι και τις ασκήσεις αυτοσχεδιασμού που το συνοδεύουν.
Με όχημα την τέχνη του θεάτρου τα μέλη της ομάδας εντάσσουν τη θεατρική εμπειρία στο πλαίσιο πρόληψης και θεραπείας τους. Κοινός στόχο όλων των μελών: η  κοινωνική ένταξη.
Λίγα λόγια για το έργο: «Ό,τι φάμε, ό,τι πιούμε» (Διάρκεια: 60΄)
Η παράσταση με τον γενικό τίτλο «Ό,τι φάμε, ό,τι πιούμε», σε κείμενα του Μάριου Ποντίκα από το έργο «Εσωτερικαί Ειδήσεις», είναι ένα σύνολο μικρών σατιρικών αποσπασμάτων τα οποία σατιρίζουν την κατάσταση της νεοελληνικής πραγματικότητας.

Ένα επεισόδιο από καθημερινό σήριαλ, μια αντροπαρέα η οποία σε στυλ καφενείου παραπονιέται για την κατάσταση της χώρας αλλά από τον ωχαδελφισμό περνάει στην ασφάλεια του προσωπικού βολέματος, ένας παράγοντας που δείχνει ποιοι πραγματικά έχουν την εξουσία, πέντε δημόσιοι υπάλληλοι που κάνουν τα αδύνατα δυνατά να κάνουν αδύνατη τη ζωή μας... Τέτοια θέματα μας απασχόλησαν φέτος στην ομάδα που φτάνει τα δεκαπέντε χρόνια ζωής με τον υπογράφοντα υπεύθυνο.

Θέλω εξαρχής να δηλώσω ότι καθόλου δε μας ενδιαφέρουν οι σκηνικές επιδόσεις των μελών της ομάδας. Η ενασχόλησή τους με το θέατρο βοηθά στο να βάλουν και να καταφέρουν νέους στόχους στη ζωή τους, αλλά και να δώσει αφορμή για γόνιμες συζητήσεις και προβληματισμούς. Τίποτα δεν έχουν να ζηλέψουν από τον μέσο νεοέλληνα και δε διαφέρουν από τους περισσότερους παρά σε ένα μόνο χαρακτηριστικό: έχουν πίσω τους ένα ομολογημένο σφάλμα που το πολεμάνε καθημερινά. Εμείς όλοι, οι "υγιείς" έχουμε δεκάδες λάθη που είναι ανομολόγητα και "αξιοπρεπή".
       Παύλος Δανελάτος

Συμμετέχουν τα μέλη της Θεατρικής Ομάδας της Θεραπευτικής Κοινότητας Ιθάκη
Σκηνοθετική Επιμέλεια: Παύλος Δανελάτος
.

No comments: