Sunday, September 14, 2008

Το Θέατρο Τέχνης σε κρίση


Της Έλενας Δ. Χατζηιωάννου, TA NEA: Δευτέρα 15 Σεπτεμβρίου 2008


Ενώ  παίζεται  η αναβίωση  της ιστορικής   παράστασης των  αριστοφανικών «Ορνίθων»,  υπό τη σκηνοθετική εποπτεία του  Διαγόρα Χρονόπουλου (αύριο,  στο Κηποθέατρο Παπάγου και  στις 19 Σεπτεμβρίου στο  Βεάκειο), έχουν αρχίσει οι  διαδικασίες απομάκρυνσής  του από τη διεύθυνση του  Θεάτρου Τέχνης
Σε κρίσιμη φάση εισέρχεται το Θέατρο Τέχνης, καθώς λήγει αυτές τις μέρες η θητεία του διοικητικού συμβουλίου και η τριετής θητεία του καλλιτεχνικού διευθυντή Διαγόρα Χρονόπουλου. Η γενική συνέλευση των μελών τής Ελληνικής Εταιρείας Θεάτρου- Θέατρο Τέχνης Κάρολος Κουν, με επίτιμο πρόεδρο τον Βίκτωρα Μελά και πρόεδρο τον Πάνο Σακελλαριάδη, αναμένεται από αύριο να εκλέξουν πλειοψηφικά το νέο διοικητικό συμβούλιο και εκείνο τον καλλιτεχνικό διευθυντή. Στην προγραμματισμένη για σήμερα πρώτη συνέλευση θα τεθούν θέματα οικονομικά και απολογιστικά, προγραμματισμοί, όπως οι εκδηλώσεις με αφορμή τα 100 χρόνια από τη γέννηση του Κάρολου Κουν-με κατάληξη το θέμα της εκλογής νέας διοίκησης.

Εκεί είναι εύλογο να συζητηθεί η σκληρή πραγματικότητα που επικρατεί τα τελευταία χρόνια. Ένα θέατρο με ιστορικό τίτλο, αλλά με περιεχόμενο χλωμό, άτολμο και μια μέθοδο διοίκησης που το εμφάνιζε ως μηχανισμό παραγωγών. Οι προβληματισμοί και τα σενάρια «βράζουν», ενώ η πιθανότητα απομάκρυνσης του Διαγόρα Χρονόπουλου από τη διεύθυνση και της επανόδου ιστορικών στελεχών, είναι προ των πυλών. Η Μάγια Λυμπεροπούλου και ο Βασίλης Παπαβασιλείου συζητούνται ως ικανοί να επαναφέρουν, μαζί με νεώτερους καλλιτέχνες κοινής καταγωγής, έναν πυρήνα και μια δυναμική που θα αναθερμάνει τις προσδοκίες της θεατρικής κοινότητας για καινούργιο ξεκίνημα του Θεάτρου Τέχνης. Η κατοχή και διαχείριση του τίτλου είναι εσωτερική υπόθεση της Αστικής Μη Κερδοσκοπικής Ελληνικής Εταιρείας Θεάτρου- Θέατρο Τέχνης Κάρολος Κουν, που διαθέτει δύο σκηνέςτο «Υπόγειο», που παραχωρείται από τη Φιλεκπαιδευτική Εταιρεία έναντι ελάχιστου ποσού και το «Θέατρο της Οδού Φρυνίχου»- κληροδότημα του Ιδρύματος Κουτλίδη, που περιήλθε στην Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου και παραχωρήθηκε επί υπουργίας Μελίνας Μερκούρη στον Κουν, έναντι συμβολικού ενοικίου. Λειτουργεί με δύο όργανα: το Δ.Σ. (Πάνος Σακελλαριάδης, Κάτια Γέρου, Κωστής Καπελώνης, Θόδωρος Γράμψας)

και την Εταιρεία, που αριθμεί 30 μέλη (Βίκτωρ Μελάς, Γιάννης Μόραλης, Άγγελος Δεληβορριάς, Πάρις Τακόπουλος, Θα νάσης Βαλτινός, Δημήτρης Μυταράς, Μάγια Λυμπεροπούλου, Ρένη Πιττακή, Κυριάκος Κατζουράκης, Νίκος Χουρμουζιάδης κ.ά.).

Πέντε σταθμοί

1942: Ίδρυση του Θεάτρου Τέχνης από τον Κουν 1968: Θεσμοθέτηση με μορφή Νομικού Προσώπου 1987: Θάνατος Κάρολου Κουν 1987: Πρώτη επιγονική περίοδος, με διευθυντές τον Μίμη Κουγιουμτζή (πέθανε το 2003) και τον Γιώργο Λαζάνη (πέθανε το 2006)

2005: Δεύτερη επιγονική περίοδος υπό τον Διαγόρα Χρονόπουλο

No comments: