Monday, September 15, 2008

"Αυλαία" για τον Σταύρο Παράβα

"Έφυγε" το πρωί της Δευτέρας από τη ζωή, από ανακοπή της καρδιάς, ένας από τους αγαπημένους ηθοποιούς του ελληνικού θεάτρου και κινηματογράφου, ο Σταύρος Παράβας.

Ο Σταύρος Παράβας γεννήθηκε στην Αθήνα το 1937. Σπούδασε στη Δραματική Σχολή του Κώστα Μιχαηλίδη και πρωτοεμφανίστηκε στο θέατρο με το έργο το "Πρώτο ψέμα". Αμέσως μετά συνεργάστηκε με τους Ντίνο Ηλιόπουλο και Βίλμα Κύρου.

Στον κινηματογράφο πρωτοεμφανίστηκε το 1960 στην ταινία "Χριστίνα". Η θητεία του συνεχίστηκε με ταινίες στις οποίες πρωταγωνιστούσε ή έπαιζε σε δεύτερους ρόλους ("Το έξυπνο πουλί", "Φίφης ο αχτύπητος" και "Το κοροϊδάκι της πριγκιπέσσας").
Εμφανίστηκε πολλές φορές σε ρόλους φαρσοκωμωδίας, ενώ παράλληλα συμμετείχε και στο μουσικό θέατρο, συνεργαζόμενος με τον Κώστα Χατζηχρήστο, κάνοντας μερικά γνωστά επιθεωρησιακά νούμερα που άφησαν εποχή, όπως "Ντένης ο τρομερός", "Ντιρλαντά", κ.ά.

Στη συνέχεια έκανε στροφή στην καριέρα του και ερμήνευσε ρόλους κλασικού ρεπερτορίου. Ενδεικτικά αναφέρουμε τον "Πλούτο" στην Επίδαυρο με το Εθνικό Θέατρο, το "Σάββατο, Κυριακή, Δευτέρα" και "Ιππείς", με το αμφιθέατρο του Σπύρου Ευαγγελάτου, τις "Εκκλησιάζουσες", και το "Μονό ζευγάρι" με συμπρωταγωνιστή τον Νίκο Κούρκουλο.

Στην τηλεόραση, εμφανίστηκε στα σίριαλ "Το φάντασμα", "Τα αδέλφια", "Οικογένεια Μουσαμά".

ΕΘΝΟΣ, 15/09/2008

No comments: