Sunday, September 14, 2008

Ραντεβού στο Παρίσι


Της ΚΑΤΙΑΣ ΑΡΦΑΡΑ

Πέρα από την καθιερωμένη παρουσία γνωστών σκηνοθετών όπως ο Κριστόφ Μαρτάλερ και ο Λικ Μποντί, το Φεστιβάλ που διοργανώνει κάθε Σεπτέμβριο η πόλη του Παρισιού αποτολμά φέτος πρωτότυπες συνεργασίες καλλιτεχνών από διαφορετικούς εκφραστικούς χώρους δίνοντας παράλληλα βήμα σε νέους δημιουργούς από χώρες της πρώην ανατολικής Ευρώπης και σε φιλόδοξα ερευνητικά πρότζεκτ.

Σκηνή από την τριλογία του φλαμανδού σκηνοθέτη Γκι Κασίερς, με θέμα την εξουσία
Το 37ο Φεστιβάλ Φθινοπώρου, που άρχισε χθες και ολοκληρώνεται στις 21 Δεκεμβρίου, φιλοξενείται σε διάφορους χώρους της γαλλικής πρωτεύουσας και περιλαμβάνει, πέρα από θέατρο και χορό, μουσικές και εικαστικές εκδηλώσεις.

**Ενα από τα σημαντικότερα θεατρικά γεγονότα του φετινού φεστιβάλ αποτελεί η τριλογία Στρίντμπεργκ που φέρνει στο Παρίσι ένας παλιός γνώριμος του Φεστιβάλ Φθινοπώρου, το θέατρο Σφουμάτο της Σόφιας.

Επειτα από τη δουλειά της πάνω στο έργο του Τσέχοφ η Μαργαρίτα Μλαντένοβα, γνωστή για τις νέες προσεγγίσεις κειμένων του κλασικού ρεπερτορίου αλλά και την ιδιαίτερη υποκριτική της μέθοδο, αποφάσισε να ασχοληθεί με τον Στρίντμπεργκ.

Η «πνευματική αποστολή» στα μυστήρια του σουηδού συγγραφέα θα κάνει πρεμιέρα στις 20 Οκτωβρίου στο θέατρο της Βαστίλης με τη «Δεσποινίδα Τζούλια» για να συνεχιστεί με τον «Χορό του θανάτου» και το εξπρεσιονιστικό δράμα «Ο δρόμος για τη Δαμασκό».

**Δεύτερη τριλογία του φετινού Φεστιβάλ Φθινοπώρου θα είναι το τρίπτυχο του φλαμανδού σκηνοθέτη Γκι Κασίερς με θέμα την εξουσία.
Επειτα από την απρόσμενη επιτυχία του στην Αβινιόν τα τρία προηγούμενα καλοκαίρια, ο σκηνοθέτης από την Αμβέρσα φέρνει στο Τεάτρ ντε λα Βιλ την επιτυχημένη διασκευή του «Μεφίστο» του Κλάους Μαν, το «Wolfskers», μια παράσταση εμπνευσμένη από τον ρώσο κινηματογραφιστή Αλεξάντερ Σοκούροφ, που επικεντρώνεται σε τρία σύμβολα «της απόλυτης εξουσίας» στον 20ό αιώνα (Λένιν, Χίτλερ, Χιροχίτο) και το «Atropa» που αντλεί το υλικό του από τραγωδίες του Ευριπίδη και του Αισχύλου αλλά και από ομιλίες του Τζορτζ Μπους και του Ντόναλντ Ράμφσφελντ!

Οι νεότεροι σκηνοθέτες

Η γαλλίδα χορογράφος Ματίλντ Μονιέ με την ισπανίδα περφόρμερ La Ribot
**Στο χώρο πάντα του θεάτρου με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται στις 27 Σεπτεμβρίου στην Ναντέρ η νέα δουλειά του Σάιμον Μακ Μπέρνι και του δημοφιλούς Theatre de Complicite από το Λονδίνο, που πραγματεύεται το θέμα της γνώσης και της μνήμης μέσα από τη ζωή και τη θεωρία του αυτοδίδακτου ινδού μαθηματικού Ραμανουχάν που πέθανε το 1920 σε ηλικία 33 ετών.

**Από τη νεότερη γενιά σκηνοθετών ξεχωρίζει ο Τόσικι Οκαντα με την παράσταση «Πέντε μέρες τον Μάρτιο», μια ενδιαφέρουσα δουλειά με θέμα τη «χαμένη» όπως αποκαλούν στην Ιαπωνία γενιά των 25 με 35 ετών.

**Κι ακόμα, ο συγγραφέας και σκηνοθέτης Μπέλα Πίντερ από τη Βουδαπέστη, ο οποίος θα παρουσιάσει στις 16 Οκτωβρίου στο Πανεπιστημιακό Θέατρο την «Οπερα των χωρικών», μια μεταμοντέρνα προσέγγιση της σύνθετης ουγγρικής μουσικής παράδοσης.

**Στα σύνορα θεάτρου, χορού και περφόρμανς,κινείται και η ανεξάρτητη ομάδα DV8 Physical Theatre του Αυστραλού Λόιντ Νιούσον που επιστρέφει στις 22 Οκτωβρίου στο Φεστιβάλ του φθινοπώρου με μια έντονα πολιτικοποιημένη δουλειά. Αυτή βασίζεται σε συνεντεύξεις ανθρώπων οι οποίοι έχουν υποστεί διώξεις και παρενοχλήσεις λόγω των σεξουαλικών τους προτιμήσεων ή της καταγωγής τους.

**Η χορευτική σκηνή μάς επιφυλάσσει αυτό το φθινόπωρο δύο ευχάριστες εκπλήξεις: η εκκεντρική ισπανίδα περφόρμερ La Ribot θα συνεργαστεί με τη γαλλίδα χορογράφο Ματίλντ Μονιέ. Γνωστές για τις αντισυμβατικές τους προσεγγίσεις, θα «αποσυνθέσουν», τον Οκτώβριο τη σκηνή του Κέντρου Πομπιντού.

**Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται, τέλος το Νοέμβιο στο Τεάτρ ντε λα Βιλ το ντουέτο του πρωτοποριακού χορογράφου και χορευτή Μπορίς Σαρμάτς με τη γνωστή τραγουδίστρια και ηθοποιό της μεγάλης οθόνης Ζαν Μπαλιμπάρ.


ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ / 7 - 14/09/2008

No comments: