Tuesday, September 16, 2008

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΘΕΑΤΡΙΚΗΣ ΓΡΑΦΗΣ του ΚΘΒΕ


Ξεκίνησε, τη Δευτέρα 1 Σεπτεμβρίου 2008, τη λειτουργία του το Εργαστήριο Θεατρικής Γραφής, που εντάσσεται στο πλαίσιο του Θεατρικού Εργαστηρίου του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος. Δεκατέσσερις νέοι συγγραφείς θα πειραματιστούν πάνω σε ζητήματα θεατρικής γραφής υπό την επίβλεψη και την καθοδήγηση των σκηνοθετών, Νίκου Διαμαντή και Γλυκερίας Καλαϊτζή, με στόχο την παραγωγή νέων θεατρικών κειμένων. Το Εργαστήρι Γραφής λειτουργεί καθημερινά στο υποσκήνιο του Βασιλικού Θεάτρου. Ο πρώτος κύκλος του θα διαρκέσει μέχρι τις 26 Σεπτεμβρίου 2008. Στις 12, 13, 14 & 15 Σεπτεμβρίου και στις 19 & 20 Σεπτεμβρίου αντίστοιχα, οι συγγραφείς Βασίλης Κατσικονούρης και Νίκος Παναγιωτόπουλος, θα παραδώσουν σεμινάρια θεατρικής γραφής στους συμμετέχοντες του Εργαστηρίου.

Στόχο του Εργαστηρίου Θεατρικής Γραφής αποτελεί η συστηματοποίηση και η διαμόρφωση κωδίκων προσέγγισης σύγχρονων θεατρικών θεμάτων και του σύγχρονου θεατρικού λόγου. Η επιλογή των συμμετεχόντων έγινε ύστερα από κρίση πάνω σε δείγματα θεατρικής γραφής των υποψηφίων και η ομάδα εργασίας που σχηματίστηκε αποτελείται από τους: Χαρούλα Αποστολίδου, Μαρία Δεμισόγλου, Σωτήρη Ζήκο, Δώρα Καραθανάση, Αλεξάνδρα Κορμαρή, Θεοδώρα Κουγιουμτζή, Χλόη Κουτσουμπέλη, Θανάση Κριτσινιώτη, Ζωή Λύρα, Μαρία Μπαρμπατσάλου, Ξανθούλα Παρλάνη, Αναστασία Συμεωνίδου, Θεόδωρο Υφαντίδη και Στέλιο Χατζηαδαμίδη.
Την ευθύνη για την υλοποίηση του εργαστηρίου θεατρικής γραφής έχει ο σκηνοθέτης Νίκος Διαμαντής. Στο Θεατρικό Εργαστήριο θα διδάξουν ακόμα σημαντικοί Έλληνες συγγραφείς, σκηνοθέτες και θεωρητικοί του θεάτρου μεταξύ των οποίων οι: Απόστολος Βέττας (σκηνογράφος - καθηγητής Α.Π.Θ.), Χάρης Βλαβιανός (ποιητής – συγγραφέας), Γεράσιμος Βώκος (καθηγητής φιλοσοφίας), Δημήτρης Δημητριάδης (συγγραφέας), Νίκος Παναγιωτόπουλος (συγγραφέας), Μάριος Ποντίκας (συγγραφέας), Θεόδωρος Στεφανόπουλος (καθηγητής πανεπιστημίου, μεταφραστής) κ.ά.

No comments: