Friday, September 19, 2008

ΕΦΥΓΕ ΣΤΑ 76 ΤΟΥ Ο ΣΥΝΘΕΤΗΣ ΜΑΟΥΡΙΤΣΙΟ ΚΑΓΚΕΛ

Η «Νέα Μουσική» και το μουσικό θέατρο έχασαν τον «πατέρα» τους


ΤΑ ΝΕΑ: Παρασκευή 19 Σεπτεμβρίου 2008


Ο συνθέτης Μαουρίτσιο Κάγκελ
Ο συνθέτης που κατάφερε να πλάσει, σχεδόν εξαρχής, το είδος του μουσικού θεάτρου του 20ού αιώνα και θήτευσε όπως και δίδαξε την «νέα μουσική» που ενέχει στοιχεία σκηνοθεσίας, σκηνογραφίας και φωτισμών, ο Μαουρίτσιο Κάγκελ πέθανε στα 76 του, νικημένος από «ασθένεια που τον ταλαιπωρούσε τον τελευταίο καιρό», όπως δήλωνε χτες εκπρόσωπος της δισκογραφικής του εταιρείας στη Γερμανία.

Ο Κάγκελ, γεννημένος παραμονή Χριστουγέννων του 1931 στο Μπουένος Άιρες, άφησε στα 26 του την Αργεντινή για να πάει στη Γερμανία μεταφέροντας και το όραμά του για ένα συμπίλημμα μουσικής και θεάτρου, αλλά με πολλά κοινά στοιχεία με το «σκοτεινό» και δηκτικό γερμανικό καμπαρέ του Μεσοπολέμου-πέρα από τα λόγια έργα του για σολίστ, μικρές ορχήστρες ακόμη και για μουσικά όργανα και αφηγητές. Αυτή τη «νέα μουσική» υπηρέτησε σε όλη την μουσική καριέρα του και αυτήν βρέθηκε να διδάσκει το 1975 στο Μουσικό Κολέγιο της Κολωνίας (όπου ίδρυσε και το Κoelner Εnsemble για τη Νέα Μουσική)..

Στο μεταξύ, τα έργα του, το νέο μουσικό θέατρο που πρότεινε, πάντοτε με δυνατή θεατρική πλοκή, εντυπωσιακά στοιχεία και δυνατούς διαλόγους-στον αντίποδα των κάποτε αφελών ή απλοϊκών λιμπρέτων της όπερας- είχαν υιοθετηθεί από τα μεγαλύτερα λυρικά θέατρα του κόσμου. Έργα του, που ήταν συνήθως μικρής διάρκειας και όχι μακροτενή όπως οι όπερες του βερισμού ή του Βάγκνερ, ανέβασε και στην Ελλάδα η Εθνική Λυρική Σκηνή από τη δεκαετία του ΄60, όταν το κύμα της «νέας μουσικής» του είχε γίνει μόδα-και δη κυρίαρχη- στην Κεντρική Ευρώπη.

Πολυσχιδής και πολύπλευρη καλλιτεχνική προσωπικότητα ο πολυβραβευμένος Μαουρίτσιο Κάγκελ υπήρξε και σκηνοθέτης, λιμπρετίστας, μαέστρος και τα τελευταία χρόνια μουσικοπαιδαγωγούς από τους πλέον περιζήτητους στην Ευρώπη, ενώ έγραψε μουσική και για ραδιοφωνικά έργα και για ταινίες.

No comments: