Thursday, September 18, 2008

Θεατρικός χειμώνας ενόψει


Ο Θύμιος Καρακατσάνης
Με το αριστουργηματικό έργο του Αρθουρ Μίλερ «Ο θάνατος του εμποράκου» θα εγκαινιαστεί το νέο θέατρο «Ζίνα» (πρώην κινηματογράφος). Το έργο, με πρωταγωνιστή τον Θύμιο Καρακατσάνη (παλιά, μεγάλη ερμηνευτική επιτυχία του ηθοποιού), θα σκηνοθετήσει ο Γιάννης Ιορδανίδης. Εξήντα χρόνια μετά τη συγγραφή του, το έργο παραμένει εξαιρετικά επίκαιρο σήμερα, λόγω της φτώχειας, που, σε παγκόσμια κλίμακα, απειλεί όλο και περισσότερους εργαζόμενους. Ο Γουίλι Λόμαν είναι ένας μεσήλικας πλασιέ προϊόντων μεγαλοεταιρείας, η οποία τον απολύει, πριν εξοφλήσει το δάνειο για το σπίτι του και εξασφαλίσει μια σύνταξη. Μέσα από τη ζωή του προσώπου που έπλασε, ο Μίλερ καταγγέλλει την απάτη του λεγόμενου «αμερικανικού ονείρου», που σήμερα - εξαπλωμένο σε όλο τον κόσμο - σκοτώνει τις ελπίδες αμέτρητων ανθρώπων της εργατικής και μεσαίας τάξης. Παίζουν επίσης: Αφροδίτη Γρηγοριάδου, Μιχάλης Μαρκάτης, Γρηγόρης Σταμούλης, Δημήτρης Νασιούλας, Ελευθερία Ρήγου, Χάρης Εμμανουήλ, Στάθης Κακαβάς, κ.ά. Μετάφραση: Αλέξανδρος Κοέν. Σκηνικά - κοστούμια: Γιώργος Πάτσας. Μουσική: Θοδωρής Οικονόμου. Φωτισμοί: Λευτέρης Παυλόπουλος.
  • Στις 13/10 στο θέατρο «Δημήτρης Ποταμίτης» θα ανεβαστεί το έργο του Τόμας Μπέρνχαρντ «Ρίτερ, Ντένε, Φος», σε σκηνοθεσία Κωνσταντίνου Κωνσταντόπουλου. Το έργο πρωτοπαίχτηκε το 1986, στο φεστιβάλ του Σάλτσμπουργκ, με κορυφαίους Γερμανούς ηθοποιούς. Στην Ελλάδα το πρωτοανέβασε (1991), στη «νέα ΣΚΗΝΗ», ο Λευτέρης Βογιατζής, με ερμηνευτές τον ίδιο και τις Λυδία Κονιόρδου και Ολγα Λαζαρίδου. Τρία αδέλφια (ο Λούντβιχ - ο γιος - και οι δύο κόρες), γόνοι μεγαλοαστικής βιεννέζικης οικογένειας, παγιδευμένοι στον οικογενειακό τους «κόσμο», σχολιάζουν τις αντιφάσεις της αστικής τάξης, του πολιτισμού και της ηθικής της, αναζητώντας το νόημα μιας ουσιαστικής ζωής. Οι καταγγελίες του Τόμας Μπέρνχαρντ μέσα από τα έργα του για τη φασιστικής αντίληψης αυστριακή μεγαλοαστική τάξη, από την οποία προερχόταν και από την οποία πολεμήθηκε, προκάλεσαν ακόμα και πολυάριθμες μηνύσεις εναντίον του. Πριν πεθάνει, το 1989, σε ηλικία 58 χρόνων, με διαθήκη του απαγόρευσε τη δημοσίευση και το ανέβασμα των έργων του στην Αυστρία. (Το 1999 το ίδρυμα «Τόμας Μπέρνχαρντ» επέτρεψε το ανέβασμα των έργων του στην Αυστρία). Μετάφραση: Λευτέρης Βογιατζής, Σωτηρία Ματζίρη, σκηνικά - κοστούμια: Κούλα Γαλιώνη, φωτισμοί: Χριστίνα Θανάσουλα. Παίζουν: Κωνσταντίνος Κωνσταντόπουλος, Μάντυ Λάμπου, Μαρία Καψή.
  • Με επανάληψη της έργου του Χόρντι Γκαλθεράν «Η μέθοδος Γκρόνχολμ», σε σκηνοθεσία Διαγόρα Χρονόπουλου, ανοίγει, στις 24/9, ο χειμώνας στο «Θέατρο Τέχνης - Υπόγειο». Το έργο αναφέρεται στον απάνθρωπο τρόπο που εφαρμόζουν οι πολυεθνικές εταιρείες για την πρόσληψη των υποψηφίων στελεχών τους. Ο Καταλανός συγγραφέας Χόρντι Γκαλθεράν συνδυάζει με μαεστρία το χιούμορ με το δραματικό, το λυπηρό με το γελοίο και με πανέξυπνους διαλόγους, μας μεταφέρει στο σκληρά ανταγωνιστικό χώρο των πολυεθνικών. Μετάφραση: Γιώργου Καραμίχου - Μαρίας Τσατσαρώνη. Σκηνικά - κοστούμια: Γιώργος Γαβαλάς. Μουσική: Σταύρος Γασπαράτος. Φωτισμοί: Λευτέρης Παυλόπουλος. Παίζουν: Γιώργος Καραμίχος, Πέτρος Λαγούτης, Χρήστος Σαπουντζής, Βίκυ Παπαδοπούλου.
  • «Το θαύμα της Αννυ Σάλιβαν» του Ουίλιαμ Γκίμπσον, σε διασκευή Τζιανκάρλο Σέπε, ανεβαίνει στα τέλη Οκτώβρη στο θέατρο «Αλφα». «Το θαύμα της Αννυ Σάλιβαν», του Αμερικανού συγγραφέα, είναι αληθινή ιστορία. Αναφέρεται σε υπαρκτό πρόσωπο, την Ελεν Κέλερ, που νήπιο ακόμα έχασε όραση, ακοή και φωνή. Στα οκτώ χρόνια της, οι γονείς της ζήτησαν τη βοήθεια της δασκάλας Αννυ Σάλιβαν. Η δασκάλα (άλλοτε τυφλή) κατόρθωσε να μετατρέψει τη μικρή Ελεν σε πλάσμα με σπάνια πνευματικά χαρίσματα. Η μικρή κατάφερε να μιλά, να γράφει, να διαβάζει. Σπούδασε, αρίστευσε και αφιερώθηκε στην εκπαίδευση τυφλών και κωφάλαλων, με νέα παιδαγωγικά συστήματα και διαφώτιση γονιών και δασκάλων. Υπήρξε θαυμαστή απόδειξη της δύναμης της ανθρώπινης θέλησης και υπόδειγμα αυταπάρνησης και αγάπης. Παίζουν: Πέγκυ Τρικαλιώτη, Θωμάς Κινδύνης, Γεωργία Μαυρογιώργη, Θεοδώρα Βουτσά, Ορέστης Νεοκλέους, Πάνος Χατζηκουτσέλης. Εναλλάξ την Κέλερ θα υποδύονται οι μικρές Δήμητρα Δουμένη και Αναστασία Τσιλιμπίου. Μετάφραση - απόδοση: Θωμάς Σιδέρης, Γιάννης Διαμαντόπουλος. Μουσική: Σταμάτης Κραουνάκης. Σκηνικά - κοστούμια: Ντόρα Λελούδα. Κινησιολογία: Μαρκέλα Παπαδαμάκη.

No comments: