Saturday, September 20, 2008

Ο απάνθρωπος «κόσμος» των πολυεθνικών



Με την επανάληψη της παράστασης «Η Μέθοδος γκρόνχολμ» του Χόρντι Γκαλθεράν, ανοίγει η φετινή αυλαία στο «Θέατρο Τέχνης - Κ. Κουν» από τις 24 Σεπτέμβρη και για ένα μήνα περίπου, στη σκηνή του Υπογείου. Η σκηνοθεσία είναι του Διαγόρα Χρονόπουλου. Το έργο αναφέρεται στον σκληρό και απάνθρωπο τρόπο που εφαρμόζουν οι πολυεθνικές εταιρείες για την πρόσληψη των υποψηφίων στελεχών τους.

Ο Καταλανός συγγραφέας Χόρντι Γκαλθεράν συνδυάζει με μαεστρία το χιούμορ με το δραματικό, το λυπηρό με το γελοίο και με πανέξυπνους διαλόγους, μας μεταφέρει στο σκληρό και ανταγωνιστικό χώρο των πολυεθνικών. Το έργο έχει αποσπάσει συνολικά περισσότερα από είκοσι βραβεία. Εχει επίσης γυριστεί και σε ταινία, της οποίας τη διασκευή υπογράφει ο ίδιος ο Γκαλθεράν, το 2003 - με τίτλο «El Metodo» και πρωταγωνιστή τον Eduardo Noriega. Η ταινία απέσπασε δύο βραβεία Goya, το ένα εκ των οποίων ήταν αυτό του καλύτερου διασκευασμένου σεναρίου.

Μετάφραση: Γιώργου Καραμίχου και Μαρίας Τσατσαρώνη. Σκηνικά-κοστούμια: Γιώργος Γαβαλάς. Μουσική σύνθεση: Σταύρος Γασπαράτος. Φωτισμοί: Λευτέρης Παυλόπουλος. Παίζουν: Γιώργος Καραμίχος, Πέτρος Λαγούτης, Χρήστος Σαπουντζής, Βίκυ Παπαδοπούλου.

No comments: