Wednesday, September 17, 2008

Συγκίνηση και τελευταίο «αντίο» στον Σταύρο Παράβα

«Το προσφυγόπουλο από τη Μικρά Ασία γύρισε σπίτι του, στα χώματα όπου είδε για πρώτη φορά το φως, στην Καισαριανή». Με αυτά τα λόγια αποχαιρέτισε τον Σταύρο Παράβα ο δήμαρχος Καισαριανής χθες το απόγευμα στο Κοιμητήρι της ιστορικής γειτονιάς, όπου και κηδεύτηκε ο δημοφιλής ηθοποιός, ο οποίος πέθανε την περασμένη Δευτέρα 15 Σεπτεμβρίου. «Ετσι ήρθαν τα πράγματα και βρίσκομαι εδώ για να σ’ αποχαιρετίσω, αντί να βρεθούμε στη γιορτή μας στο Ηρώδειο», είπε μεταξύ των άλλων η ιδιαίτερα συγκινημένη Αννα Φόνσου.

«Η αξιοπρέπεια που σε διέκρινε δε σου επέτρεψε καμία έπαρση», πρόσθεσε η Α. Φόνσου, η οποία αναφέρθηκε και στη δράση του Σ. Παράβα κατά την περίοδο της δικτατορίας, ενώ ο επίσης βαθιά συγκινημένος Γιάννης Βογιατζής υπογράμμισε στον δικό του αποχαιρετιστήριο λόγο, ότι ο «Σταύρος Παράβας υπηρέτησε θαυμάσια αυτό το λειτούργημα του ηθοποιού, σε όλα τα είδη, διότι ήταν ένα ταλέντο ανεξάντλητο». Χαρακτηριστικό είναι επίσης ότι εκπρόσωπος του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Ασκληπιείου στο Λιγουριό, ανακοίνωσε ότι ο δρόμος όπου βρίσκεται το σπίτι του Σταύρου Παράβα θα μετονομαστεί σε «οδό Σταύρου Παράβα».
Παρόντες χθες το απόγευμα στο Κοιμητήρι Καισαριανής ήταν ο δήμαρχος Αθηναίων Νικήτας Κακλαμάνης, ο Γιώργος Κατσαρός, η Μπέττυ Αρβανίτη, η συγγραφέας Ιωάννα Καρυστιάνη, η Ελένη Βιδάλη και πολλοί ακόμα εκπρόσωποι του καλλιτεχνικού χώρου. Δεν έλειψε όμως και ο απλός κόσμος που χειροκρότησε με αγάπη το φέρετρο με τη σορό του ηθοποιού, τη στιγμή που έβγαινε από την εκκλησία: άνθρωποι μεγάλης ηλικίας, που έζησαν τον Σταύρο Παράβα στο σανίδι, αλλά και νεότεροι που τον ανακάλυψαν και τον αγάπησαν μέσα από την τηλεόραση και κυρίως μέσα από τη συμμετοχή του σε ταινίες του παλιού ελληνικού κινηματογράφου.

No comments: