Monday, September 15, 2008

Ο θεατρικός χάρτης της χειμερινής σεζόν

Ο θεατρικός χάρτης της χειμερινής σεζόν

Ανανεωμένα σχήματα, μετακομίσεις και ρεπερτόριο για όλα τα γούστα

Με πλήθος νέων παραγωγών, αλλά και πολλών επαναλήψεων, με κωμωδίες που προσελκύουν το κοινό και διασφαλίζουν εισπρακτική επιτυχία, με τρία καινούργια θέατρα να εισβάλλουν στο θεατρικό χάρτη της Αθήνας και απουσία του θεάτρου «Αμόρε», ξεκινά η χειμερινή θεατρική σεζόν 2008-2009.

Νέα πρόσωπα, σχήματα, χώροι, πλούσιο ρεπερτόριο για όλα τα γούστα και μετακομίσεις χαρακτηρίζουν το φετινό χειμώνα που έχει ήδη αρχίσει τις δοκιμές του, με τις περισσότερες πρεμιέρες να πραγματοποιούνται τον Οκτώβριο.

Οι προβολείς είναι και φέτος στραμμένοι στην κρατική σκηνή με 17 συνολικά παραγωγές. Στο ελεύθερο θέατρο ισχυροποιείται το «Θέατρο του Νέου Κόσμου» και τα εννέα θέατρα της Ελληνικής Θεαμάτων, ενώ δύο νέες θεατρικές σκηνές συστήνονται στο αθηναϊκό κοινό. Ο θεατρικός οργανισμός «Νέος Λόγος», που ύστερα από 11 χρόνια αποκτά μόνιμη κατοικία στο «Στούντιο Μαυρομιχάλη» και παρουσιάζει την «Κληρονομιά» του Μαριβό, και το «Θέατρον».

Η υπερσύγχρονη σκηνή του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού, που θα μετατοπίσει το θεατρικό ενδιαφέρον στην Πειραιώς. Ο χώρος θα ανοίξει για το κοινό στις 22 Οκτωβρίου με τη νέα παράσταση του Λάκη Λαζόπουλου «Ο βιοπαλαιστής της στέγης». Μαζί του η Χρύσα Ρώπα και ένα επιτελείο νέων ηθοποιών. Ο σκηνοθέτης – ηθοποιός έχει ξεκινήσει ήδη τις πρόβες όχι στο χώρο του θεάτρου, μιας και πραγματοποιούνται εργασίες.

Λαμπεροί θίασοι

Με μοιρασμένες τις καινούργιες αφίξεις και εκείνες που επαναλαμβάνονται, η Ελληνική Θεαμάτων παρουσιάζει 12 συνολικά παραγωγές. Δυνατό χαρτί της ο Σταμάτης Φασουλής με τρεις παραστάσεις, δύο νέα έργα και μια επανάληψη. Σκηνοθετεί το πολυβραβευμένο μιούζικαλ «Το κλουβί με τις τρελές», που θα κάνει πρεμιέρα στο «Παλλάς» το Φεβρουάριο του 2009, με τον ίδιο μαζί με τον Γιάννη Μπέζο να κρατούν τους ρόλους του πρωταγωνιστικού ζευγαριού.

Η παράσταση διεκδικεί τον τίτλο του μεγαλύτερου θεάματος στην πόλη, με ένα λαμπερό θίασο, ζωντανή ορχήστρα, μεγάλα σκηνικά και 600 κοστούμια. Στο θέατρο «Δημήτρης Χορν» ο Φασουλής σκηνοθετεί το πρώτο κωμικό έργο του θεατρικού συγγραφέα Ακη Δήμου «Απόψε τρώμε στης Ιοκάστης», με τη Σοφία Φιλιππίδου στο ρόλο της απελπισμένης Ιοκάστης Παπαδάμου. Τις καινούργιες παραγωγές πλαισιώνουν ο «Νοέμβριος» του Ντέιβιντ Μάμετ στο «Εμπορικόν», η κωμωδία των Ρέππα – Παπαθανασίου «Συμπέθεροι από τα Τίρανα» στο «Λαμπέτη», το νέο έργο του Θοδωρή Αθερίδη στο «Παλλάς», αλλά και η «Φουρκέτα» της Ελένης Γκασούκα με τη Μαρία Καβογιάννη, τα οποία αναμένεται να «ξεμυτίσουν» στις αρχές του 2009.

Με έξι νέες παραστάσεις, τρεις επαναλήψεις, τρεις συμπαραγωγές και ένα φεστιβάλ νέων, το «Θέατρο του Νέου Κόσμου» βάζει φωτιά στη θεατρική Αθήνα. Παρουσιάζει Αρκά στη σκηνή, το έργο «Εχθροί εξ αίματος» του Βαγγέλη Θεοδωρόπουλου, ο οποίος σκηνοθετεί και τους «Κουκουλοφόρους» του Ιλάν Χατσόρ, τη «Μαύρη γαλήνη» του Δημήτρη Μαρωνίτη, σε σκηνοθεσία Γιάννη Τσορτέκη, τη μουσικοθεατρική παράσταση του Κώστα Γάκη «Χωρίς μουσική», την κωμωδία «Εγώ ελπίζω να τη βολέψω» του Ντ’ Ορτά, σε σκηνοθεσία Βασίλη Μαυρογεωργίου και το νέο θεατρικό έργο με ζωντανή δημοτική μουσική «Ηθελα να σε αντάμωνα» της Μαρίας Παπαλέξη.

Μεγάλο μερίδιο στη θεατρική πίτα επιζητά και το «Χώρα», το οποίο όμως δεν έχει ανοίξει ακόμα τα χαρτιά του. Δύο είναι οι προγραμματισμένες μέχρι στιγμής παραστάσεις: η σουρεαλιστική κωμωδία «Γυναίκα loser» της Βίλης Σωτηροπούλου και ο σατιρικός μονόλογος «Κρεβάτι ανάμεσα στις φακές» του Μπένετ. Το «Τόπος Αλλού» θα παρουσιάσει τρία νέα έργα («Ζορζ Νταντέν» του Μολιέρου, σε σκηνοθεσία Νίκου Καμτσή, «Η ναπολεόντεια» του Ανδρέα Στάικου και το παιδικό «Το μπαούλο με τα παραμύθια» από την ομάδα Αερόπλοιο), ενώ θα καθιερώσει παράσταση τις Τρίτες για αγγλόφωνο κοινό με το «Ruins of passion».

Με καλούς συνδυασμούς θα συνεχίσει και το «Απλό Θέατρο». Στα μέσα Φεβρουαρίου ο Αντώνης Αντύπας θα ανεβάσει την «Ανάσα ζωής» του Ντέιβιντ Χέαρ, ο Αρης Τρουπάκης το δράμα «Βερολίνο 1989» του Δημήτρη Γκενεράλη και η Αντζελα Μπρούσκου το «Δεσποινίς Μαργαρίτα» του Ατάιντε.

Πειραματική Σκηνή

Το θεατρικό παζλ του χειμώνα συμπληρώνουν ο Στάθης Λιβαθινός, ο οποίος με την ομάδα της Πειραματικής Σκηνής μετακομίζει στο «Μεταξουργείο» και θα σκηνοθετήσει την Μπέτυ Λιβανού στην «Επίσκεψη της γηραιάς κυρίας» στο θέατρό της, ο Θανάσης Παπαγεωργίου και η Λήδα Πρωτοψάλτη που μας ταξιδεύουν στη «Λισαβόνα» στο «Στοά», το «Μη γελάτε, είναι σοβαρό» του Κάουαρντ, σε σκηνοθεσία Γρηγόρη Βαλτινού, στο «Βρετάνια» και το «Πιο κοντά» από τον Γιώργο Κιμούλη στο «Αθηνών».

Υστερα από τη μεγάλη επιτυχία που σημείωσαν, αρκετές είναι οι παραστάσεις που θα επαναληφθούν και τη φετινή σεζόν. Ανάμεσά τους το κλασικό πλέον «Σεσουάρ για δολοφόνους», που συμπληρώνει δέκα χρόνια και συνεχίζει ακάθεκτο στο «Αποθήκη», με τον Τάκη Ζαχαράτο στην πρώτη του θεατρική εμφάνιση στο ρόλο του θεότρελου κομμωτή. Το stand up comedy, «Ninja TV live» στα Δευτερότριτα της «Αποθήκης».

Η κωμωδία – θρίλερ «Δεν μπορώ να μείνω μόνη μου» της Δήμητρας Παπαδοπούλου στο «Κιβωτός». Οι «Δυο τρελοί τρελοί παραγωγοί», Παύλος Χαϊκάλης και Αντώνης Λουβάρος υπό τις σκηνοθετικές οδηγίες του Σταμάτη Φασουλή, στο θέατρο «Αλίκη». Οι «Ηρωες» για περιορισμένες εμφανίσεις στο «Μικρό Παλλάς». Το «Λεωφορείον ο πόθος» του Τένεσι Ουίλιαμς, σε σκηνοθεσία Αντζελας Μπρούσκου στην τελευταία του διαδρομή στις 18 και 19 Νοεμβρίου στο «Παλλάς».

Στον ίδιο χώρο από τις 3 Οκτωβρίου η υδάτινη «Μήδεια 2» του Δημήτρη Παπαϊωάννου. Το «Φούστα - μπλούζα» των Ρέππα - Παπαθανασίου για δεύτερη σεζόν, με νέες αφίξεις της Σόφης Ζανίνου και του νεαρού Πέτρου Μπουσουλόπουλου στο «Πειραιώς 131».

Το «Γάλα» της Αννας Βαγενά που μετακομίζει στη σκηνή «Βασιλάκου» και ο «Γυάλινος κώδων» με την Αγγελίτα Τσούγκου στο «Θέατρο 104 Κέντρο Λόγου και Τέχνης». Οι «Στάχτες» του Χάμπτον και το «Σωτηρία με λένε» με τη Λήδα Πρωτοψάλτη θα επαναληφθούν στο «Στοά», στο «Τόπος Αλλού» η «Προδοσία» του Πίντερ και στο «Θέατρο του Νέου Κόσμου» τα «Μόνο την αλήθεια – μέρος ΙΙ» του Βασίλη Μαυρογεωργίου, «Ενας στους Δέκα» του Λαέρτη Βασιλείου, «Κατερίνα Ισμαΐλοβα», σε σκηνοθεσία Μάρθας Φριντζήλα.

ΦΑΡΑΖΗ ΧΡΙΣΤΙΝΑ, Ελεύθερος Τύπος, Κυριακή, 14/09/2008

No comments: