Friday, September 19, 2008

«Δεν πληρώνω, δεν πληρώνω»

Το έργο του Ντάριο Φο «Δεν πληρώνω, δεν πληρώνω» θα φιλοξενήσει τον χειμώνα το θέατρο «Αλέκος Αλεξανδράκης». Η σεζόν στο θέατρο της οδού Κυψέλης πρόκειται να ανοίξει με την επανάληψη της καλλιτεχνικής και εμπορικής επιτυχίας «Κάθε χρόνο τέτοια μέρα» -σκηνοθεσία Κώστα Αρζόγλου, με τους Μαριάννα Τουμασάτου και Αλέξανδρο Σταύρου- στη συνέχεια όμως η «σκυτάλη» θα δοθεί στο έργο του Φο, που θα ανέβει σε διασκευή - σκηνοθεσία του Γιάννη Καραχισαρίδη. Τους πρωταγωνιστικούς ρόλους θα κρατήσουν ο Πάνος Σκουρολιάκος και η Αλεξάνδρα Παλαιολόγου, η οποία αρχικά είχε συζητήσει να είναι στο «Θαύμα της Ανι Σάλιβαν» και τελικά πέρασε στην παράσταση που θα είναι από ό,τι έμαθα συμπαραγωγή των ζεύγους Λεμπέση και του ΔΗΠΕΘΕ Κοζάνης.

«Δεν πληρώνω, δεν πληρώνω»

«Δεν πληρώνω - δεν πληρώνω»[2]. Να παραμείνω στο θέμα για να σας ενημερώσω ότι στην εν λόγω παράσταση θα λάβει μέρος η Αγγελική Δαλιάνη, που για περίπου δύο χρόνια κέντρισε το ενδιαφέρον του τηλεοπτικού κοινού ως Μαρία η άσχημη, στην ομώνυμη καθημερινή σειρά του Μεγάλου Καναλιού. Η νεαρή ηθοποιός είχε κάνει και παλιότερα θέατρο, αλλά αυτή τη φορά έρχεται να αναλάβει έναν από τους πρωταγωνιστικούς ρόλους. Στην ίδια αυτή παράσταση τέλος θα δούμε και τους Περικλή Αλμπάνη και Νίκο Ορφανό.

«Δεν πληρώνω, δεν πληρώνω»

Μπορεί ο Θωμάς Μοσχόπουλος να πραγματοποίησε φέτος το σκηνοθετικό του ντεμπούτο στον χώρο του αρχαίου δράματος με τις εναλλακτικές «Βάκχες» που παρουσίασε στο Γκαράζ του «Πειραιώς 260», το επόμενο καλοκαίρι τον θέλει όμως να αναμετριέται και πάλι με το είδος αυτό, στο αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου αυτή τη φορά. Οι πρώτες συζητήσεις έχουν γίνει και προχωρά τώρα η συμφωνία.

«Έτσι δεν μπορώ να παίξω!». Μπορεί να μην είπε «Έλεος» η Σμαράγδα Καρύδη, όπως έκανε ο Νίκος Ψαρράς στην παράσταση της «Μήδειας» στην Επίδαυρο, αλλά το εννόησε λέγοντας την εν λόγω ατάκα λίγα μόλις λεπτά μετά την έναρξη της παράστασης της «Ελένης» που πρωταγωνιστεί. Το θέατρο ήταν κατάμεστο και δεν έπεφτε καρφίτσα απ τις οκτώ η ώρα. Οι ουρές όσων δεν βρήκαν θέση και δεν γνώριζαν ότι η παράσταση ήταν sold out ήταν τεράστιες. Πάραυτα οι υπεύθυνοι γύρω στις 9.30 αποφάσισαν να ανοίξουν αυλαία. Αποτέλεσμα; Ακούστηκαν γιουχαρίσματα, αίσχος, ήχοι από τα κάγκελα που χτυπούσαν οι έξαλλοι που ήταν εκτός. Η Καρύδη ήταν στη μέση της σκηνής και προσπαθούσε να παίξει. Μάταια! Κάποια στιγμή είπε «έτσι δεν μπορώ να παίξω» και αποσύρθηκε στα καμαρίνια. Για μισή ώρα ο Αθερίδης και άνθρωποι του θεάτρου έκαναν το παν να λύσουν το πρόβλημα, τα γιουχαρίσματα έπαιρναν κι έδιναν και στις 10.15 άρχισε η παράσταση χωρίς εμπόδια.

ΒΑΣΙΛΗΣ ΜΠΟΥΖΙΩΤΗΣ, ΕΘΝΟΣ, 19/09/2008

No comments: