Friday, September 19, 2008

«Ηθελε πάρα πολύ να είναι ηθοποιός»... ο Παράβας

Της Ολγας Σελλα, Η Καθημερινή, Σάββατο, 20 Σεπτεμβρίου 2008

«Ηταν ένας παράξενος, περίεργος και ιδιόρρυθμος άνθρωπος. Και ήθελε πάρα πολύ να είναι ηθοποιός. Αν δεν αγαπάς πάρα πολύ αυτή τη δουλειά δεν μπορείς να την κάνεις. Θέλει υπομονή, θέλει να είσαι αυτό που λέμε “ψώνιο”. Ο Σταύρος ήθελε πάρα πολύ να γίνει ηθοποιός. Τον χαρακτήριζε αυτό κι ενώ κυριαρχούσε πια στην επιθεώρηση και είχε τα μεγαλύτερα κασέ, την εγκατέλειψε για δυσκολότερα είδη, εκεί όπου τα έσοδα δεν είναι τόσο μεγάλα. Πέρασε από την επιθεώρηση στο αστικό δράμα. Το τόλμησε και πέτυχε κι αυτό είναι το στοιχείο που εκτιμώ στον Σταύρο».

Ο σκηνοθέτης των μεγάλων κινηματογραφικών επιτυχιών, Γιάννης Δαλιανίδης, σκιτσάρει για την «Κ» μερικές πτυχές της προσωπικότητας και της πορείας του Σταύρου Παράβα. Με τη λεπτότητα και τη διακριτικότητα που τον χαρακτηρίζουν. Στη διαπίστωσή του αυτή συμφωνεί και ο σκηνοθέτης Παντελής Βούλγαρης, στην ταινία του οποίου, το «Ακροπόλ» έκανε την τελευταία του κινηματογραφική εμφάνιση: «Ο Σταύρος υπήρξε μεγάλος ηθοποιός όχι μόνο της επιθεώρησης ή των ελαφριών ταινιών... Ακόμα και στους δεύτερους και τρίτους ρόλους είχε μια ακρίβεια, μια λάμψη, μια ποιότητα ως ηθοποιός. Ευτύχησα να τον δω στην επιθεώρηση μόνο μια φορά, ήταν ένα απίστευτο ντουέτο με τον Ντίνο Ηλιόπουλο. Δεν έχω ξαναδεί τέτοια κίνηση σε ηθοποιό. Αλλά για μένα ο Σταύρος ήταν φίλος και παρών σε οποιαδήποτε ώρα, στιγμή και ανάγκη...».

Και ο Γιάννης Δαλιανίδης προσθέτει: «Ο Σταύρος είχε όλα τα προτερήματα και όλα τα ελαττώματα ενός θεατρίνου. Και, κυρίως, ήταν πάρα πολύ ευαίσθητος, όπως όλοι οι ηθοποιοί. Οπως ήταν και ηδονιστής, ήθελε να περνάει καλά». Ευαίσθητος και περήφανος. Γι’ αυτό και αποσύρθηκε, όταν τον πρόδωσαν οι δυνάμεις του και δυσκολευόταν πια να μαθαίνει τους ρόλους.

Ο Γιάννης Δαλιανίδης τον θυμάται στα γυρίσματα πάντα προβληματισμένο. «Αν κάποιος του έλεγε “καλημέρα” σε άλλον τόνο, τον απασχολούσε όλη τη μέρα». Αντιδρά όμως έντονα σε όσα γράφτηκαν, ότι τάχα τον εγκατέλειψαν οι φίλοι του, ότι ήταν μόνος. «Μέχρι και την Κυριακή το βράδυ, τη μέρα της γιορτής του και την παραμονή του θανάτου του, ήταν με φίλους στο σπίτι της Ροζίτας Σώκου και το τηλέφωνό του χτυπούσε συνέχεια».

Απόψε το βράδυ, στο Ηρώδειο, ο Σταύρος Παράβας θα ήταν πάλι ανάμεσα στο σινάφι. Θα έπαιρνε μέρος στη μεγάλη γιορτή του ΣΕΗ για το Σπίτι του Ηθοποιού και σκόπευε ν’ απαγγείλει το ποίημα του Γ. Σεφέρη «Αρνηση». Δεν θα βρίσκεται ανάμεσα στους συναδέλφους του, όμως η βραδιά είναι δική του. Του την αφιέρωσαν.

No comments: