Monday, September 15, 2008

Πέθανε ο ηθοποιός Σταύρος Παράβας


«Έφυγε» σήμερα από τη ζωή, από ανακοπή της καρδιάς, ένας από τους αγαπητούς ηθοποιούς του κινηματογράφου, ο Σταύρος Παράβας.
Ο Σταύρος Παράβας γεννήθηκε στην Αθήνα το 1937. Σπούδασε στη Δραματική Σχολή του Κώστα Μιχαηλίδη και πρωτοεμφανίστηκε στο θέατρο με το έργο το «Πρώτο ψέμα» και αμέσως μετά συνεργάστηκε με τους Ντίνο Ηλιόπουλο και Βίλμα Κύρου.

Στον κινηματογράφο πρωτοεμφανίστηκε το 1960 στην ταινία «Χριστίνα». Η θητεία του στον κινηματογράφο συνεχίστηκε με ταινίες στις οποίες πρωταγωνιστούσε ή έπαιζε σε δεύτερους ρόλους. Εμφανίστηκε πολλές φορές σε ρόλους φαρσοκωμωδίας, παίζοντας άλλοτε το «φλούφλη» (Πίπης), είτε το μάγκα, το «βαρύ και ασήκωτο».
Την ίδια περίοδο συμμετείχε και στο μουσικό θέατρο, συνεργαζόμενος με τον Κώστα Χατζηχρήστο, κάνοντας μερικά γνωστά επιθεωρησιακά νούμερα που άφησαν εποχή: «Ντένης ο τρομερός», «Ντιρλαντά», κ.α.
Στη συνέχεια έκανε μια στροφή στην καριέρα του και ερμήνευσε ρόλους κλασικού ρεπερτορίου: «Πλούτος» στην Επίδαυρο με το Εθνικό Θέατρο, «Σάββατο, Κυριακή, Δυτέρα» και «Ιππείς», με το αμφιθέατρο του Σπύρου Ευαγγελάτου, «Εκκλησιάζουσες», και «Μονό ζευγάρι» με συμπρωταγωνιστή τον Νίκο Κούρκουλο.

Στην τηλεόραση, εμφανίστηκε στα σίριαλ «Το φάντασμα», «Τα αδέλφια», «Οικογένεια Μουσαμά». Μερικές από τις καλές ταινίες του ήταν: «Το έξυπνο πουλί», «Φίφης ο αχτύπητος» και «Το κοροϊδάκι της πριγκιπέσσας».

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ

No comments: