Tuesday, September 16, 2008

Από τη φάρσα στην αιωνιότητα

ΕΦΥΓΕ ΣΤΑ 71 ΤΟΥ Ο ΣΤΑΥΡΟΣ ΠΑΡΑΒΑΣ


Του Παύλου Θ. Κάγιου, ΤΑ ΝΕΑ: Τρίτη 16 Σεπτεμβρίου 2008

Ο Σταύρος Παράβας, μια ζωή πληθωρικός, με  χιούμορ και αυτοσαρκαστική διάθεση δεν  είπε όχι σε φάρσες δεύτερης διαλογής του  ελληνικού σινεμά, για το οποίο γύρισε 50  ταινίες, πριν κάνει ποιοτική στροφή στο  θέατρο. Ποτέ όμως δεν ξιπάστηκε, ούτε  απαρνήθηκε όλα όσα είχε κάνει...
Αγάπησε εξίσου τον «Φίφη» του ελληνικού σινεμά και τους μεγάλους ρόλους στο αρχαίο δράμα ο Σταύρος Παράβας που πέθανε στα 71 του χρόνια
Αστείρευτη κωμική φλέβα είχε ο Σταύρος Παράβας- κι ας μη διέθετε την κλασική φάτσα κωμικού ηθοποιού- που άφησε χθες την τελευταία του πνοή λόγω ανακοπής καρδιάς, στα 7 1 του χρόνια.

Πάνω απ΄ όλα όμως ήταν ένας πληθωρικός άνθρωπος, χωρίς καλλιτεχνικά απωθημένα, γεγονός που τον έκανε να αποδέχεται και να αγαπά εξίσου τους ρόλους του γυναικωτού Φίφη στις φάρσες δεύτερης διαλογής του παλιού ελληνικού σινεμά, που τον έκαναν γνωστό στο ευρύ κοινό, τις ερμηνείες στο αρχαίο δράμα (όπως του Χρεμύλου στον «Πλούτο» του Αριστοφάνη σε σκηνοθεσία Λούκα Ρονκόνι και στους «Ιππής» του Αμφιθεάτρου) ή τον τριπλό ρόλο στο «Σάββατο, Κυριακή, Δευτέρα» του Εντουάρντο Ντε Φίλιππο.

Ο δημοφιλής ηθοποιός γεννήθηκε στην Αθήνα το 1937. Σπούδασε στη Δραματική Σχολή του Κώστα Μιχαηλίδη, πρωτοεμφανίστηκε στο θέατρο με το έργο «Το πρώτο ψέμα» και αμέσως μετά συνεργάστηκε με τους Ντίνο Ηλιόπουλο και Βίλμα Κύρου.

Στον κινηματογράφο πρωτοεμφανίστηκε το 1960 στην ταινία «Χριστίνα» του Γιάννη Δαλιανίδη, με την Τζένη Καρέζη. Η θητεία του στον κινηματογράφο συνεχίστηκε με ταινίες στις οποίες πρωταγωνιστούσε ή έπαιζε σε δεύτερους ρόλους. Εμφανίστηκε πολλές φορές σε ρόλους
Η κηδεία του έχει προγραμματισθεί για αύριο στις 17.00 από το Κοιμητήριο Καισαριανής, δαπάναις του υπουργείου Πολιτισμού
φαρσοκωμωδίας, παίζοντας άλλοτε τον «φλούφλη» και τον «ντιντή» (στο «Φίφης ο αχτύπητος», «Άλλος για το εκατομμύριο», «Ο μόδιστρος», «Η χαρτορίχτρα» κ.ά.)

είτε τον μάγκα, τον «βαρύ κι ασήκωτο» στο «Κοροϊδάκι της πριγκιπέσας ή στο «Ο μάγκας με το τρίκυκλο».

Οι δύο τελευταίες κινηματογραφικές εμφανίσεις του ήταν στο μιούζικαλ «Ακροπόλ» του Παντελή Βούλγαρη και στο «Αύριο θα ξέρουμε»το ΄97-του Ανδρέα Θωμόπου- λου.

Άλλες χαρακτηριστικές ταινίες τουείχε εμφανιστεί σε 50!- ήταν: «Για μια τρύπια δραχμή», «Ο Σταύρος είναι πονηρός», «Μικροί και μεγάλοι εν δράσει», «Ο Εμίρης και ο κακομοίρης», «Κόσμος και κοσμάκης», «Ο γαμπρός μου ο δικηγόρος», «Εσκότωσα για το παιδί μου», «Το έξυπνο πουλί», «Η Κλεοπάτρα και ο Αντώνης», «Ο Δήμος από τα Τρίκαλα» κ.ά.

Την ίδια περίοδο συμμετείχε και στο μουσικό θέατρο, σε συνεργασία με τον Κώστα Χατζηχρήστο, κάνοντας μερικά επιθεωρησιακά νούμερα που άφησαν εποχή, όπως «Ντένης ο τρομερός» και «Ντιρλαντά». Ειδικά αυτό (στα τέλη της επτάχρονης χούντας) στάθηκε αφορμή να κυνηγηθεί από τα στρατιωτικά δικαστήρια.

Μετά τη Μεταπολίτευση έκανε στροφή στην καριέρα του και ερμήνευσε ρόλους κλασικού ρεπερτορίου: Χρεμύλος στον αριστοφανικό «Πλούτο» στην Επίδαυρο σε σκηνοθεσία Ρονκόνι για το Εθνικό Θέατρο, «Σάββατο, Κυριακή, Δευτέρα» του Ντε Φίλιππο και «Ιππής», με το Αμφιθέατρο του Σπύρου Ευαγγελάτου, «Εκκλησιάζουσες» και «Μονό ζευγάρι» με συμπρωταγωνιστή τον Νίκο Κούρκουλο.

Στην τηλεόραση, εμφανίστηκε στα σίριαλ «Το φάντασμα», «Τα αδέλφια» και «Οικογένεια Μουσαμά».

«Η ζωή του Σταύρου Παράβα ήταν μια ανιδιοτελής κατάθεση στην τέχνη του κινηματογράφου και, κυρίως, του θεάτρου, που το υπηρέτησε με σεμνότητα, ευαισθησία και πάθος», ανέφερε χθες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας. Ανάλογες δηλώσεις έκαναν ο υπουργός Πολιτισμού και τα κόμματα, ενώ τη γενναιότητά του «να αντισταθεί στη διάρκεια της επτάχρονης δικτατορίας» επισημαίνει η υπεύθυνη του τομέα Πολιτισμού του ΠΑΣΟΚ Μαρία Δαμανάκη.
  • «Θέλω ένα άσπρο πουκάμισο...»

Η ζωή και η μοίρα δεν παίζονται.

Μόλις προχθές (του Σταυρού) η Άννα Φόνσου είχε τηλεφωνήσει στον φίλο της Σταύρο Παράβα για να του ευχηθεί «χρόνια πολλά» και να τον ρωτήσει αν θα ιδωθούν το βράδυ. Εκείνος όμως δεν μπορούσε. «Θα βγω με τη Ροζίτα Σώκου», της είπε. «Τι δώρο θέλεις να σου πάρω;» τον ρώτησε η Άννα Φόνσου. «Ένα άσπρο πουκάμισο», της απάντησε δίχως να το σκεφτεί πολύ ο Σταύρος Παράβας. Και έκλεισαν το τηλέφωνο με τον Σταύρο Παράβα να της λέει: «Θα τα πούμε μεθαύριο»...

No comments: