Saturday, July 2, 2011

Γλυκόπικρο μελτεμάκι

Η ΚΩΜΩΔΙΑ ΤΟΥ ΧΟΡΝ ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΠΕΘΕ ΛΑΡΙΣΑΣ 
  • Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΒΙΔΑΛΗ
  • Ελευθεροτυπία, Παρασκευή 1 Ιουλίου 2011 
Ενα δροσερό και αεράτο κορίτσι θα δημιουργήσει... φουρτούνες σε ζευγάρι θείων της σε κυκλαδίτικο νησί. Μια όμορφη χήρα θα δημιουργήσει παρόμοια... μποφόρ στο ζευγάρι των υποτακτικών που εργάζονται για τους συγγενείς της. Στο τέλος, θα επέλθει... νηνεμία.

Η Χριστίνα Μαξούρη και ο Γεράσιμος Μιχελής (η ανιψιά κι ο θείος) στο έργο του Παντελή Χορν «Το μελτεμάκι»  

Ο ερωτικός πειρασμός και η συζυγική απιστία κυριαρχούν στη γλυκόπικρη κωμωδία του Παντελή Χορν «Το μελτεμάκι» (1927), που θα παρουσιάσει σε περιοδεία το ΔΗΠΕΘΕ Λάρισας (Θεσσαλικό Θέατρο) κάνοντας πρεμιέρα την Τρίτη στη Λάρισα. Η σκηνοθεσία είναι του Κώστα Τσιάνου, καλλιτεχνικού διευθυντή του ΔΗΠΕΘΕ Λάρισας, και το... μελτεμάκι που αναστατώνει το νησί ερμηνεύει η Χριστίνα Μαξούρη.

Εχοντας εφτά χρόνια στο θέατρο, η Μαξούρη, που ήταν φέτος υποψήφια για το βραβείο «Μελίνα Μερκούρη» με το έργο «Παραλογές» σε σκηνοθεσία Γ. Καλαβριανού, λέει για την ηρωίδα που ερμηνεύει:
«Η Αλίκη είναι ένα ορφανό κορίτσι 17 ετών, που ζει στο μοναστήρι κάποιου κυκλαδίτικου νησιού στις φράγκισσες καλόγριες, εκτός από τα καλοκαίρια που τα περνά με τη θεία της στη Σύρο. Το συγκεκριμένο καλοκαίρι, πριν πάει στη Σύρο, φιλοξενείται στο σπίτι της άλλης της θείας, όπου πρωτοσυναντά τον θείο της, τη γοητεύει, και στη συνέχεια τον ερωτεύεται».
  • Τα κύρια χαρακτηριστικά της;

«Η ευγένεια, η ευαισθησία, η διακριτικότητα και η δίψα για ζωή. Καθετί γι' αυτήν είναι πρωτόγνωρο και συναρπαστικό».
  • Είναι φωτεινό ή σκοτεινό αντικείμενο του πόθου;

«Σαφώς είναι το φωτεινό αντικείμενο του πόθου. Κι αυτό γιατί είναι αφελής, αδαής, αθώα και άπειρη. Προκαλεί αναστάτωση, παρά τη θέλησή της. Είναι συνέπεια του ενθουσιασμού της για τη ζωή και όχι της πρόθεσής της να σαγηνέψει το θείο της και να δημιουργήσει πρόβλημα στην οικογενειακή του ζωή».
  • Ο έρωτας είναι ευλογημένος ή καταστροφικός;

«Ο έρωτας είναι ευλογημένος, πριν γίνει καταστροφικός. Οπως κάθε δυνατή συναισθηματική κατάσταση, που από ελευθερία και ανάταση μπορεί να μεταλλαχθεί σε οδύνη και νοσηρότητα. Ευτυχώς, η ευλογία δεν συνεπάγεται πάντα την καταστροφή».
  • Ο συγγραφέας τι θέλει περισσότερο να τονίσει;

«Την ουσιαστική αγάπη μεταξύ δύο ανθρώπων, που μπορεί να μη μένει ανεπηρέαστη από "μελτεμάκια" και "τραμουντάνες", αλλά εν τέλει παραμένει ακέραιη».
  • Τι εκτιμάτε περισσότερο στον Κώστα Τσιάνο;

«Την ολοκληρωτική του αγάπη και γνώση του για το θέατρο. Τη γενναιοδωρία του, την τιμιότητά του, την ειλικρίνεια, την ευθύτητά του. Φτιάχνει υπομονετικά και ακούραστα, με αστείρευτο χιούμορ, έναν κόσμο που θα τον προσφέρει απλόχερα, μέσω ημών, στο κοινό. Ζωγραφίζει όσο καθαρότερα και αληθινότερα γίνεται τα πρόσωπα του έργου, ώστε να γίνουν χορταστικά και απολαυστικά για τους θεατές».
  • Το «Μελτεμάκι» φυσάει γλυκαίνοντας το θεατή; Χρειάζεται κι ένας ισχυρότερος άνεμος για διώξει τα σημερινά του προβλήματα; Υπάρχουν περιθώρια;

«Φυσάει απαλά γλυκαίνοντας το θεατή, αλλά όχι ιδιαίτερα ανάλαφρα. Αυτό που χρειάζεται είναι ισχυρότερη σκέψη, πίστη, ταπεινότητα και φαντασία, γιατί ο ισχυρότερος άνεμος μπορεί να 'ναι απλά σαρωτικός και καθόλου δημιουργικός και ελπιδοφόρος. Πάντοτε υπάρχουν περιθώρια εξυγίανσης, αρκεί να γίνουν εγκαίρως διακριτά».

info : Παίζουν επίσης οι Νικολέττα Βλαβιανού, Περικλής Καρακωνσταντόγλου, Γεράσιμος Μιχελής, Ελένη Ουζουνίδου, Τζίνη Παπαδοπούλου. Τα σκηνικά ανήκουν στο εργαστήρι του Θεσσαλικού Θεάτρου, η εικαστική παρέμβαση στον Χρήστο Παπανικολάου, τα κοστούμια στη Ρίκη Τσικαρδώνη. Παραστάσεις στην Αθήνα θα δοθούν σε Χαλάνδρι (19), Ηλιούπολη (20), Νέα Μάκρη (21), Παπάγου (22), Πειραιά-Βεάκειο (23).

No comments: