Tuesday, June 28, 2011

Θέατρο στο Ιράν...

  • Γράφει η Βαρβάρα Δούκα
Πρόκειται για το 14ο Φεστιβάλ Πανεπιστημιακού Θεάτρου που λαμβάνει χώρα στην Τεχεράνη, ένα από τα πιο σημαντικά διεθνή φεστιβάλ του Ιράν, μαζί με το διεθνές φεστιβάλ του Φάτζρ κάθε Φεβρουάριο. Το Πανεπιστήμιο, και ιδιαίτερα η Art School, αποτελεί  χώρο ζυμώσεων εκτός καλλιτεχνικών και πολιτικών και κοινωνικών , και αναζητήσεων προς την Ευρώπη, και άλλα οργανικά κέντρα του παγκόσμιου καλλιτεχνικού γίγνεσθαι. Ένα από τα βασικά αιτήματα των νέων του Ιράν, αυτό της επικοινωνίας, πραγματώνεται μέσα από προσκεκλημένες παραστάσεις, συναντήσεις, αλλά κυρίως μέσα από εργαστήρια βιωματικά και ανταλλαγές μεθόδων.

Από αυτά τα εργαστήρια προκύπτουν συναντήσεις, συμπαραγωγές και συνεργασίες, που βρίσκουν το δρόμο της πραγμάτωσης, στο ‘μεγαλύτερο’ φεστιβάλ του Φάτζρ, και ανοίγουν διαύλους μεταξύ του σύγχρονου θεάτρου στο Ιράν, που διανύει νέα περίοδο άνθισης , παρά  τις ιδιάζουσες συνθήκες περιορισμών εκ μέρους του επίσημου ισλαμικού καθεστώτος.
  • Φέτος δίδαξαν και παρουσίασαν work in progress, οι ακόλουθοι:
Από Γαλλία και Αγγλία οι: Louis Fortier-Sophie Brech – ‘Acting of masks & clowns in Shakespeare’s universe
Από την Κορέα και τη Νέα Ζηλανδία οι : Chungyea Park – James Sutherland ‘Physical Theatre’
Από την Αγγλία οι : Claire Pamment –‘Dramaturgy in Comedy’ και  Roger Mac Kane- Theatre Management,
Από την Πολωνία: Andrej Zurowski – ‘Multicultural Shakespeare at the contemporary stage’
Από Γερμανία-Ιράν : Parviz Barid – ‘Improvisation in Acting’, και από την Ελλάδα η Βαρβάρα Δούκα με εργαστήριο πάνω στην φωνή και στο σώμα, με αφορμή το work in progress: ‘Persians- 1390’ , βασισμένο στους Πέρσες του Αισχύλου.
Ελαβαν χώρα και πολλές παραστάσεις, από διάφορα μέρη, καθώς και διαγωνισμός των πανεπιστημιακών θεατρικών ομάδων.
  • Η πραγματοποίηση της ελληνικής συμμετοχής, δε θα μπορούσε να επιτευχθεί, χωρίς τη συνδρομή του κου Κωνσταντίνου Πασσάλη, Πολιτιστικού Εμπειρογνώμονα και Πρεσβευτή Συμβούλου της ελληνικής πρεσβείας της Τεχεράνης, που τόσα του χρωστάει η συνεχής ελληνική παρουσία στα πολιτιστικά δρώμενα της πρωτεύουσας του Ιράν.

No comments: