Tuesday, June 28, 2011

Πολυεθνικός Αριστοφάνης στο Θέατρο Βράχων

 
Τον Πλούτο του Αριστοφάνη ανεβάζει αυτές τις μέρες στο Θέατρο Βράχων η θεατρική ομάδα Vice Versa, που αποτελείται από φοιτητές και εργαζόμενους, Έλληνες και ξένους σπό 12 χώρες (Αλβανία, Ελλάδα, Ζιμπάμπουε, Ιράν, Μολδαβία, Νιγηρία, Ουκρανία, Παλαιστίνη, Πολωνία, Ρωσία, Σρι Λάνκα).

Στη σημερινή Αθήνα «που δεν έχει θέση για τους μετανάστες και τους πρόσφυγες, δημιουργούμε μια νησίδα ανθρώπινης επικοινωνίας για να μπορέσουμε να πορευτούμε και να δημιουργήσουμε από κοινού», αναφέρει η ομάδα. Ο Πλούτος είναι έργο που «έχει πολλά να πει στην εποχή της κρίσης που διανύουμε», τονίζουν τα μέλη της ομάδας. «Ο πλούτος, αυτή η ρευστή έννοια που επαναπροσδιορίζεται σε κάθε κοινωνία και σε κάθε εποχή, ο πλούτος που προκαλεί πολέμους, ο πλούτος που είναι παντοδύναμος αλλά και αδύναμος. Αλλά το έργο είναι και μια ματιά στο αντίθετό του, «την πενία, που έχει καταλάβει πια σήμερα το κέντρο της πόλης μας, με εικόνες που, αν πληγώνουν εμάς, έχουν σαρώσει τις ζωές εκείνων που αναζητούν ένα στήριγμα στην ανθρωπιά μας».
Η Vice Versa αποτελείται από 42 άτομα, μέσα και έξω από τη σκηνή, τα οποία καλύπτουν εθελοντικά όλες τις ανάγκες           της παραγωγής: οργάνωση, κατασκευή σκηνικών και κοστουμιών, σχεδιασμό εντύπων, αφισοκόλληση και μοίρασμα φυλλαδίων, δελτία τύπου, ανάγκες επικοινωνίας, καθαριότητα, κτλ. Την προσπάθειά την ενισχύουν φίλοι καλλιτέχνες, επαγγελματίες του θεάτρου που συνεργάζονται αφιλοκερδώς στις παραστάσεις.
Η πρωτοβουλία για τη δημιουργία της Vice Versa και η καθοδήγησή της ανήκει στην Αγγελική Γκιργκινούδη, ηθοποιό και σκηνοθέτρια, υπεύθυνη εδώ και χρόνια της θεατρικής ομάδας του Κολλεγίου Αθηνών (απόφοιτοι του οποίου στηρίζουν ενεργά την προσπάθεια).
Η Vice Versa έχει ήδη πίσω της την Πεντηκοστή του Ντέιβιντ Έντγκαρ που παίχτηκε πέρυσι για 10 παραστάσεις στο Ξύλινο Στέκι της Σχολής Καλών Τεχνών. Ο Πλούτος παίζεται σήμερα, αύριο και την Τετάρτη στο Θέατρο Βράχων «Άννα Συνοδινού» στο Βύρωνα (στις 21:30). Στη συνέχεια θα περιοδεύσει σε πέντε πόλεις (Δράμα 4/7, Κομοτηνή 6/7, Θεσσαλονίκη 8/7, Κέρκυρα 11/7, Πάτρα 13/7) με την υποστήριξη της Γενικής Γραμματείας Νέας Γενιάς, η οποία είναι συμπαραγωγός της παράστασης.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ ΤΗΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ
Μετάφραση: Γιώργης Γιατρομανωλάκης
Σκηνοθεσία: Αγγελική Γκιργκινούδη
Μουσική: Γιώργος Ανδρέου
Σκηνικά-Κοστούμια: Μαρία Χανιωτάκη, Αιμιλία Κακουριώτη
Επιμέλεια κίνησης: Κωνσταντίνος Τσακιρέλης
Σχεδιασμός φωτισμών: Σάκης Μπιρμπίλης
Σύμβουλοι:  Νατάσσα Ζούκα, Νίκος Ζορμπάς, Κοραλία Σωτηριάδου

ΔΙΑΝΟΜΗ 
Πλούτος Γιάννης Ποιμενίδης
Καρίων Μπάμπι Mc
Χρεμύλος Βασίλης Παγανόπουλος
Βλεψίδημος Γιάννης Νιάρρος
Πενία Αθηνά Τζάνι
Γυναίκα Έλλη Μιχελάκη
Δίκαιος Κυριακή Καζελίδου, Ευγένιος Μπουτίν
Συκοφάντης Ευαγγελία Αραχωβίτη, Μπάρτεκ Μποράσιεβιτς
Γριά Αντώνης Βασιλάκης, Γιάννης Νιάρρος
Νέος Ρεζά Αχμάντι
Ερμής Αμαλία Αρσένη
Ιερέας Μιχάλης Αφολαγιάν, Ντίνος Ψυχογιός
Χορός αγροτών Ευαγγελία Αραχωβίτη, Αμαλία Αρσένη, Ρεζά Αχμάντι, Αντώνης Βασιλάκης, Λαξμί Γκαμαγκέ, Κυριακή Καζελίδου, Ρωμάννα Λόμπατς, Άνια Λουκά, Έλλη Μιχελάκη, Μπάρτεκ Μποράσιεβιτς, Ευγένιος Μπουτίν, Ρίνο Τζάνι, Ντίνος Ψυχογιός
Παιδί Χριστίνα Ζορμπά
  • ΤΑ ΝΕΑ, 27/6/2011

No comments: