Wednesday, June 29, 2011

Στο Ηρώδειο ανεβαίνει ο «Υπηρέτης δύο Αφεντάδων». Με τον Βασίλη Χαραλαμπόπουλο

  (Φωτογραφία:  Αρχείο ΔΟΛ )
Μία από τις ωραιότερες κωμωδίες του Κάρλο Γκολντόνι, τον Υπηρέτη δύο αφεντάδων, παρουσιάζει φέτος το καλοκαίρι το ΔΗΠΕΘΕ Κρήτης σε σκηνοθεσία Γιάννη Κακλέα και μετάφραση Ερρίκου Μπελιέ. Η παράσταση που πραγματοποιείται στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών, κάνει πρεμιέρα την Τετάρτη στο Ηρώδειο (21.00). Πρωταγωνιστής ο Βασίλης Χαραλαμπόπουλος. Ο Γιάννης Κακλέας αναμετριέται με τη γνωστή κωμωδία του Γκολντόνι αποδεικνύοντας ότι, αν και γραμμένη στα μέσα του 18ου αιώνα, συνεχίζει να χαρίζει γέλιο ακόμα και σήμερα. «Ο Υπηρέτης δύο αφεντάδων είναι μια σάτιρα για τον έρωτα, το πάθος για ευτυχία, αλλά και την αγωνιώδη προσπάθεια για επιβίωση. Με όπλο το χιούμορ αλλά και με μια διεισδυτική κριτική ματιά στις συμπεριφορές των ηρώων του, ο Γκολντόνι αποκαλύπτει την ηθική παρακμή μιας κοινωνίας που στηρίζεται στην υποκρισία και την διαφθορά» λέει ο σκηνοθέτης.

Οι απίθανες κωμικές συγκρούσεις, το ερωτικό πάθος, η κοινωνική κριτική και η ευρηματική δομή του, καθιστούν τον Υπηρέτη δύο Αφεντάδων ένα από τα αριστουργήματα του παγκόσμιου θεάτρου. Η πλοκή του έργου βασίζεται στην παρεξήγηση και την απόκρυψη της πραγματική ταυτότητας των προσώπων.

Στην πασίγνωστη κωμωδία του, ο Γκολντόνι φέρνει επί σκηνής το άρωμα της Κομέντια ντελ άρτε, ενώ ταυτόχρονα στρέφεται προς την κοινωνική παρατήρηση.

Ο δαιμόνιος υπηρέτης Τρουφαλδίνο στην ανάγκη του για επιβίωση, αναλαμβάνει να υπηρετήσει δυο αφεντάδες ταυτόχρονα. Η πονηριά του, η εξυπνάδα αλλά και το θράσος του είναι τα εφόδιά του για να ανταποκριθεί στην πρόκληση, αλλά δημιουργούν παράλληλα και κωμικά μπερδέματα που προκαλούν γέλιο.

Ο πολυμήχανος Τρουφαλδίνο κάνει διαρκώς γκάφες που προσπαθεί να καλύψει, ενώ περιπλέκει τους πάντες και τα πάντα. Τελικά καταφέρνει να κοροϊδεύει και να πληρώνεται και από τους δύο αφέντες, ενώ σε όλο αυτό το κωμικό γαϊτανάκι περιπλέκεται ο έρωτας των δύο αφεντικών του.

Τα σκηνικά επιμελείται ο Μάνος Παντελιδάκης, τα κοστούμια η Βάλια Μαργαρίτη, τις χορογραφίες ο Κυριάκος Κοσμίδης και τους φωτισμούς η Κατερίνα Μαραγκουδάκη.

Στην παράσταση πρωταγωνιστούν, επίσης, οι Αλέξανδρος Μυλωνάς, Φαίη Ξυλά, Γιώργος Χρυσοστόμου, Μάρα Βλαχάκη, Αννίτα Κούλη, Μένη Κωνσταντινίδου, Γιώργος Παπαγεωργίου, Κίμων Φιορέτος, Βαγγέλης Χατζηνικολάου και άλλοι.

Η παράσταση θα παιχτεί την Πέμπτη στο Ηρώδειο, ενώ στη συνέχεια θα ταξιδέψει σε όλη την Ελλάδα.

No comments: