Tuesday, June 28, 2011

Ανθρωπολόγος ερευνά αν ο Σέξπιρ έγραφε υπό την επήρεια ναρκωτικών

Ζήτησε άδεια να ανοίξει τους τάφους του για να βρει τι τον σκότωσε
Ανθρωπολόγος ερευνά αν ο Σέξπιρ έγραφε υπό την επήρεια ναρκωτικών
 
Ανθρωπολόγος από τη Νότια Αφρική ζήτησε άδεια να ανοίξει τους τάφους του Γουίλιαμ Σέξπιρ και της οικογένειας του βάρδου για να βρει, ανάμεσα σε άλλα, τί σκότωσε τον μεγάλο ποιητή και αν τα ποιήματα και τα θεατρικά του έργα τα έγραψε υπό την επήρεια της μαριχουάνας!

 Αλλά ενώ ο σκελετός του Σέξπιρ μπορεί να αποκαλύψει λεπτομέρειες για την υγεία και τον θάνατό του, το ζήτημα της χρήσης ναρκωτικών εξαρτάται από την παρουσία ευρημάτων όπως τρίχες, και νύχια χεριών και ποδιών, μέσα στον τάφο, λέει ο Φράνσις Θάκερεϊ, διευθυντής του Ινστιτούτου για την Ανθρώπινη Εξέλιξη στο πανεπιστήμιο Witwatersrand στο Γιοχάνεσμπουργκ, ο οποίος υπέβαλε το αίτημα της εκταφής στην Εκκλησία της Αγγλίας.

Ο Θάκερεϊ έκανε μια έρευνα το 2001, που βρήκε υπολείμματα μαριχουάνας σε σωληνώσεις στον κήπο του Σέξπιρ. Η κάναβις καλλιεργείτο εκείνη την εποχή στην Αγγλία για την παραγωγή υφασμάτων και σχοινιών. Κάποιες αναφορές στο έργο του Σέξπιρ, ανάμεσά τους σε κάποιο "γνωστό φυτό" στο Σονέτο 76, προκάλεσε την περιέργεια του Θάκερεϊ που θέλει να βρει αν ο ποιητής χρησιμοποιούσε μαριχουάνα για έμπνευση.

«Αν υπάρχουν τρίχες, ή κερατίνη από τα νύχια στα χέρια και τα πόδια, τότε θα είμαστε σε θέση να υποβάλουμε σε χημική ανάλυση εξαιρετικά μικρά δείγματα για μαριχουάνα», λέει ο Θάκερεϊ.

Η εξέταση των οστών του Σέξπιρ θα μπορούσε να δώσει περισσότερες πληροφορίες για τον άνθρωπο που έγραψε τον Αμλετ και τον Βασιλιά Λιρ. «Στην πραγματικότητα γνωρίζουμε ελάχιστα πράγματα για τη ζωή του», λέει ο Θακερέϊ.

Αλλά κάποιοι άλλοι ανθρωπολόγοι αντιμετωπίζουν με σκεπτικισμό το σχέδιό του. Η ανάλυση του σκελετού μπορεί να αποκαλύψει αν ο Σέξπιρ υπέφερε από κάποιες ασθένειες, όπως η οστεοπόρωση, λέει η Κριστίνα Κίλγκροβ, καθηγήτρια ανθρωπολογίας στο πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας.

Αλλά ο καθορισμός της αιτίας του θανάτου είναι πιο δύσκολη υπόθεση, εκτός και αν η ασθένεια ήταν από αυτές που επηρεάζουν τα οστά, λέει η δρ. Κίλγκροβ.

«Δεν είμαι υπέρ του να ανοίγουμε τους τάφους της Μόνα Λίζα ή του Σέξπιρ για να βρούμε από τί πέθαναν. Δεν είμαι βέβαιη τί θα μας αποκαλύψει, εκτός από τον τρόπο της ζωής κάποιου στην ελισσαβετιανή Αγγλία», τονίζει η καθηγήτρια.

No comments: