Friday, July 1, 2011

Το ρεπερτόριο του ΚΘΒΕ για του χρόνου, «μιλάει» μόνον ελληνικά

  • O Σωτήρης Χατζάκης ανακοίνωσε τον προγραμματισμό για τη θεατρική σεζόν 2011-2012
Το ρεπερτόριο του ΚΘΒΕ για του χρόνου, «μιλάει» μόνον ελληνικά
Ο Αργύρης Ξάφης, από τις ευχάριστες εκπλήξεις του ΚΘΒΕ, θα σκηνοθετήσει την «Αννα Καρένινα»

Με το ελληνικό έργο να δεσπόζει, ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος, Σωτήρης Χατζάκης παρουσιάζει το πρόγραμμα της θεατρικής περιόδου 2011-2012. Στο Βασιλικό Θέατρο θα παρουσιασθούν τα έργα: «Το Μεγάλο μας Τσίρκο» του Ιάκωβου Καμπανέλλη, σε σκηνοθεσία Κώστα Καζάκου και μουσική Σταύρου Ξαρχάκου. Η πρεμιέρα θα δοθεί τον Νοέμβριο του 2011 και μετά την ολοκλήρωση των παραστάσεων στη Θεσσαλονίκη, η παραγωγή θα μεταφερθεί στο θέατρο «Ακροπόλ» στην Αθήνα, για συγκεκριμένο αριθμό παραστάσεων. Ακολουθεί ο «Ζορμπάς» του Νίκου Καζαντζάκη σε θεατρική διασκευή Άκη Δήμου και σκηνοθεσία Σωτήρη Χατζάκη με τον Ιεροκλή Μιχαηλίδη, την Τάνια Τσανακλίδου και τη Χρύσα Παπά (Μάρτιος - Μάιος 2012). Ενδιαμέσως, στις 25 Ιανουαρίου θα ξεκινήσει το Χοροθέατρο του ΚΘΒΕ με την παράσταση «Ο Κήπος του Προφήτη», ένα μικτό θέαμα με χορευτές και μουσικούς βασισμένο στο ομώνυμο έργο του Χαλιλ Γκιμπράν, στην ολοκληρωμένη του μορφή.


Η Παιδική Σκηνή περιλαμβάνει τη «Ντενεκεδούπολη» της Ευγενίας Φακίνου με τη μουσική του Γιάννη Μαρκόπουλου, σε σκηνοθεσία Φωτεινής Μπαξεβάνη. (Οκτώβριος 2011- τέλος Φεβρουαρίου 2012). Αμέσως μετά, το έργο θα κατέβει στην Αθήνα, (Θέατρο Badminton). Ακολουθεί ο «Πίτερ Παν» του Τζέιμς Μπάρι, σε διασκευή και σκηνοθεσία Γιάννη Καλατζόπουλου, ο οποίος θα ερμηνεύσει τον Κάπταιν Χουκ. Στην Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών, ο Ιεροκλής Μιχαηλίδης προτείνει ένα θέαμα με τον τίτλο «Αγαμοι Θύται... στο Δημόσιο», για να ακολουθήσει η «Μαντάμ Σουσού» του Δημήτρη Ψαθά, σε σκηνοθεσία του Γιώργου Αρμένη με τη Φωτεινή Μπαξεβάνη (Τέλη Ιανουαρίου - Κυριακή των Βαΐων 2012). Και αυτή η παραγωγή θα κατέβει, μετά στην Αθήνα (Θέατρον του Κέντρου Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος»).

Στο Νέο Υπερώο του ΕΜΣ έχουν προγραμματισθεί εκδηλώσεις στο πλαίσιο του προγράμματος του ΥΠΠΟ «Θεσσαλονίκη Σταυροδρόμι Πολιτισμών». Συγκεριμένα: «Λόγος και Σιγή», ΚΑΒΑΦΗΣ- Τόποι και πρόσωπα των Αράβων στην ποίησή του, σε σκηνοθεσία Γιάννη Παρασκευόπουλου, «Οι Στοχαστές του Αόρατου», Χαλί Γκιμπράν - Νίκος Καζαντζάκης, σε σκηνοθεσία Χριστίνας Χατζηβασιλείου, «Ντιμπούκ» του Μπρους Μάγιερς, από το ομώνυμο έργο του Σαλόμ Άνσκη, σε μετάφραση Λουίζας Μητσάκου, σκηνοθεσία Σωτήρη Χατζάκη και μουσική Σαββίνας Γιαννάτου, «Μόμπι Ντικ», του Χέρμαν Μέρβιλ από τον Γ. Παρασκευόπουλο και τέλος «Άννα Καρένινα» του Λέοντος Τολστόι, σε θεατρική διασκευή και σκηνοθεσία Αργύρη Ξάφη.

Στη Μονή Λαζαριστών - Σκηνή Σωκράτης Καραντινός θα επαναληφθεί η «Λωξάντρα» ενώ στη Νέα Σκηνή, σε θεατρική διασκευή Λάκη Λαζόπουλου ο Γιάννης Ρήγας σκηνοθετεί «Ενα παιδί μετράει τ' άστρα», του Μενέλαου Λουντέμη. Στην Πειραματική Σκηνή (Μικρό Θέατρο) θα πραγματοποιηθεί το Φεστιβάλ Νέων Δημιουργών «Χώρος Δράσης» ενώ σε περιοδεία θα βγει το έργο του Μάριου Ποντίκα «Το τρομπόνι» σε σκηνοθεσία Δημήτρη Σακατζή. Έναρξη περιοδείας: αρχές Μαρτίου του 2012. Τέλος, το ΚΘΒΕ συμμετέχοντας και πάλι στην Ένωση των Θεάτρων της Ευρώπης, προγραμματίζει δύο παραγωγές στο πλαίσιο του προγράμματος «Υγρά Σύνορα». Πρόκειται για τις παραστάσεις «Το Πέρασμα» και η «Κιβωτός». Παράλληλα συνεχίζονται οι «Δράσεις», η Πρώτη Γραφή, το Θέατρο στα Καφέ, το Θέατρο κατ΄οίκων, οι μουσικο-θεατρικές παραστάσεις από την ομάδα «ΜΠΑΝΤΑ-ρισμένοι» και τα Εκπαιδευτικά Προγράμματα.

No comments: