Tuesday, June 28, 2011

Αποχώρησε ο Γιούρι Λιουμπίμοφ από το τιμόνι του Θεάτρου Ταγκάνκα

Ο συνδικαλισμός και ο Γιούρι Λιουμπίμοφ δεν χωράνε στο ίδιο θέατρο. Επειτα από σχεδόν πενήντα χρόνια στο τιμόνι του Θεάτρου Ταγκάνκα (που είχε ιδρύσει ο ίδιος) αποφάσισε να αποχωρήσει λέγοντας «δεν έχω πρόθεση να δουλέψω με αυτόν τον... στρατό (σ.σ.: τους ηθοποιούς). Τους αφήνω στα χέρια του σωματείου τους. Αντεξα αρκετά αυτήν την ταπείνωση, αυτήν την έλλειψη διάθεσης για δουλειά, την απληστία - η μόνη επιθυμία τους είναι το χρήμα». Η διένεξη μεταξύ του διάσημου ρώσου θεατρικού συγγραφέα και του θιάσου του κορυφώθηκε λίγο πριν από την παρουσίαση του έργου του Μπρεχτ «Ο καλός άνθρωπος του Σετσουάν», όταν αρνήθηκαν να κάνουν πρόβα, αν δεν τους κατέβαλε τη συμφωνημένη αμοιβή τους. Βέβαια, μια εκ των πρωταγωνιστριών, η Τατιάνα Σιντορένκο, αρνήθηκε ότι ο θίασος τον απείλησε να μην παίξει. «Εμείς απλά θέλουμε να πληρωθούμε», φέρεται να είπε στην εφημερίδα «Echo Moscow».
Ο Γιούρι Λιουμπίμοφ, από τα μεγαλύτερα ονόματα του ρωσικού θεάτρου, στερήθηκε τη ρωσική υπηκοότητα το 1984, ύστερα από συνέντευξή του στους «Times» του Λονδίνου, και την ξαναπήρε στα τέλη του '80. Την εποχή της εξορίας του δούλεψε στο εξωτερικό και επέστρεψε στο Ταγκάνκα το 1989.
Τώρα, ύστερα από τόσα χρόνια δουλειάς, μοιάζει ανένδοτος. «Είναι η τελική μου απόφαση να φύγω απ' το θέατρο», έλεγε στο πρακτορείο Ria Novosti. Να δούμε τι θα γίνει και με την παράσταση «Αντιγόνη» που έχει σκηνοθετήσει ο ίδιος με τον ίδιο θίασο κι έχει προγραμματιστεί για τα τέλη Σεπτεμβρίου στο Θέατρο Ελληνικού Κόσμου. 
TA NEA: Τρίτη 28 Ιουνίου 2011

No comments: