Saturday, July 2, 2011

ΚΘΒΕ: Καλλιτεχνικός Προγραμματισμός 2011-2012


Βασιλικό Θέατρο
Ø  «Το Μεγάλο μας Τσίρκο» του Ιάκωβου Καμπανέλλη, μια παράσταση- σταθμός για το ελληνικό θέατρο, σε σκηνοθεσία Κώστα Καζάκου. Μουσική σύνθεση και μουσική διεύθυνση επί σκηνής: Σταύρος Ξαρχάκος. (Νοέμβριος 2011- Ιανουάριος 2012). Αμέσως μετά, η παραγωγή του Κ.Θ.Β.Ε. θα μεταφερθεί στο θέατρο «Ακροπόλ» στην Αθήνα, για συγκεκριμένο αριθμό παραστάσεων.
Ø  «Ζορμπάς», το εμβληματικό έργο του Νίκου Καζαντζάκη, σε θεατρική διασκευή Άκη Δήμου και σκηνοθεσία Σωτήρη Χατζάκη.  Πρωταγωνιστούν: Ιεροκλής Μιχαηλίδης, Τάνια Τσανακλίδου, Χρύσα Παπά. (Αρχές Μαρτίου 2012- τέλος Μαΐου 2012)
Ø  «Ο Κήπος του Προφήτη» - Χοροθέατρο Κ.Θ.Β.Ε.
Ένα μικτό θέαμα με χορευτές και μουσικούς βασισμένο στο ομώνυμο έργο του μεγάλου Λιβανέζου ποιητή Khalil Gibran, το οποίο παρουσιάστηκε ως work in progress τον Μάϊο, από το Χοροθέατρο του Κ.Θ.Β.Ε., σε  χορογραφία  sinequanon, τώρα σε ολοκληρωμένη μορφή. ( 25 Ιανουαρίου-  5 Φεβρουαρίου 2012)


          Παιδική Σκηνή
Ø  «Ντενεκεδούπολη»,  της Ευγενίας Φακίνου με τη μουσική του Γιάννη Μαρκόπουλου, σε σκηνοθεσία Φωτεινής Μπαξεβάνη. (Αρχές Οκτωβρίου 2011- τέλος Φεβρουαρίου 2012). Αμέσως μετά, το έργο θα μεταφερθεί στο Θέατρο Badminton στην Αθήνα για συγκεκριμένο αριθμό παραστάσεων.


Ø  «Πήτερ Παν»  του Τζέιμς Μπάρι, σε διασκευή και σκηνοθεσία Γιάννη Καλατζόπουλου, ο οποίος θα ερμηνεύσει και τον ρόλο του Κάπταιν Χουκ.  Η παράσταση θα παρουσιαστεί μετά τη λήξη της «Ντενεκεδούπολης» και θα επαναληφθεί  το φθινόπωρο, καθώς θα αποτελέσει το  εναρκτήριο παιδικό έργο της επόμενης περιόδου.
.Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών
Ø  « Άγαμοι Θύται… στο Δημόσιο», σε σκηνοθεσία Ιεροκλή Μιχαηλίδη. Μια σατιρική μουσικο-θεατρική παράσταση με τον Ιεροκλή Μιχαηλίδη και την ανατρεπτική ομάδα «Άγαμοι Θύται». ( Αρχές  Νοεμβρίου 2011-  μέσα Ιανουαρίου 2012)
Ø  «Μαντάμ Σουσού», η αξεπέραστη κωμωδία του Δημήτρη Ψαθά, σε θεατρική διασκευή του ίδιου του συγγραφέα και σκηνοθεσία Γιώργου Αρμένη. Στον πρωταγωνιστικό ρόλο η Φωτεινή Μπαξεβάνη. (Τέλη Ιανουαρίου 2012 – Κυριακή των Βαΐων). Αμέσως μετά, η παράσταση θα μεταφερθεί στο Θέατρον του Κέντρου Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος» για συγκεκριμένο αριθμό παραστάσεων.
Νέο Υπερώο ΕΜΣ
Ø  Στο πλαίσιο του προγράμματος του Υπουργείου Πολιτισμού «Θεσσαλονίκη Σταυροδρόμι Πολιτισμών», θα παρουσιαστούν σε ολοκληρωμένη μορφή οι εξής παραστάσεις :
1.  «Λόγος και Σιγή», ΚΑΒΑΦΗΣ- Τόποι και πρόσωπα των Αράβων στην ποίησή του, σε σκηνοθεσία Γιάννη Παρασκευόπουλου, που παρουσιάστηκε με τη μορφή του work in progress την άνοιξη του 2011.
 2. «Οι Στοχαστές του Αόρατου» , KHALIL GIBRAN- ΝΙΚΟΣ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗΣ, σε σκηνοθεσία Χριστίνας Χατζηβασιλείου, που παρουσιάστηκε με τη μορφή του work in progress την άνοιξη του 2011. (Εναλλασσόμενο ρεπερτόριο ( Μέσα Νοεμβρίου-μέσα Δεκεμβρίου 2011).

3.       «Ντιμπούκ» του Μπρους Μάγιερς, από το ομώνυμο έργο του Σαλόμ Άνσκη. Μετάφραση: Λουίζα Μητσάκου, σκηνοθεσία: Σωτήρης Χατζάκης, μουσική: Σαββίνα Γιαννάτου. (Έναρξη:  τρίτο δεκαήμερο Δεκεμβρίου 2011) .
Ø   «Μόμπι Ντικ», του Χέρμαν Μέρβιλ, σε διασκευή  Paul Stebbings και Phil Smith. Μετάφραση: Λεωνίδας Καρατζάς, σκηνοθεσία Γιάννης Παρασκευόπουλος, μουσική: Δημήτρης Μαραγκόπουλος. (Αρχές Φεβρουαρίου 2012- Κυριακή των Βαΐων).   Πρόκειται για ένα ιδιότυπο λιμπρέτο που μέρος του επενδύθηκε με μουσική από τους John Kenny και Paul Flush για να παρουσιαστεί αρχικά από το «American Drama Group Europe» και το «TNT Music Theatre Britain».
Ø  «Άννα Καρένινα», του Λέοντος Τολστόι, σε θεατρική διασκευή και σκηνοθεσία Αργύρη Ξάφη. ( Μέσα Απριλίου- τέλος Μαΐου 2012).

Μονή Λαζαριστών
Λαϊκή Σκηνή –Σκηνή Σωκράτης Καραντικός
Ø  «Λωξάντρα» ( Επανάληψη)  της Μαρίας Ιορδανίδου, σε θεατρική διασκευή Άκη Δήμου και σκηνοθεσία Σωτήρη Χατζάκη. Στο ρόλο της Λωξάντρας  η Φωτεινή Μπαξεβάνη .  (Αρχές Οκτωβρίου 2011,  για συγκεκριμένο αριθμό παραστάσεων).


Νεανική Σκηνή
Ø  «Ένα παιδί μετράει τ’ άστρα», του Μενέλαου Λουντέμη, σε θεατρική διασκευή Λάκη Λαζόπουλου και σκηνοθεσία Γιάννη Ρήγα.  (Έναρξη: τρίτο δεκαήμερο Οκτωβρίου 2011).
Πειραματική Σκηνή (Μικρό Θέατρο)
Ø  “Χώρος Δράσης- Νon Stop” , ΑΝΟΙΧΤΟΣ ΧΩΡΟΣ ΕΚΦΡΑΣΗΣ
Το Φεστιβάλ Νέων Δημιουργών «Χώρος Δράσης»,  που μέχρι τώρα γινόταν την άνοιξη, διευρύνει την λειτουργία του ανοίγοντας τις πόρτες της Πειραματικής Σκηνής στους νέους ανθρώπους, όλη τη διάρκεια του χρόνου.  Στόχος του είναι να γίνει, μέσα σε αυτές τις συνθήκες κρίσης, ένας ανοιχτός χώρος έκφρασης δημιουργών και ομάδων, φοιτητικών, μαθητικών και εναλλακτικών σχημάτων της Θεσσαλονίκης και της Βορείου Ελλάδος, κατά κύριο λόγο, που ασχολούνται ερασιτεχνικά ή επαγγελματικά με το θέατρο, το χορό, τη μουσική, το hip hop, τα ακροβατικά,  το video art  και οποιαδήποτε άλλη μορφή σύγχρονης έκφρασης και δημιουργίας,

No comments: