Monday, June 27, 2011

ΑΙΜΙΛΙΟΣ ΧΕΙΛΑΚΗΣ Ενας Αμλετ αγανακτισμένος

  • Ελευθεροτυπία, Δευτέρα 27 Ιουνίου 2011 Της ΙΩΑΝΝΑΣ ΚΛΕΦΤΟΓΙΑΝΝΗ 
Ενας Αμλετ αγανακτισμένος; Φαίνεται πως η σκληρή συγκυρία ώθησε τον Αμλετ (Αιμίλιο Χειλάκη), στην παράσταση της ομώνυμης σεξπιρικής τραγωδίας που σκηνοθετεί ο Θέμης Μουμουλίδης και κάνει πανελλαδική πρεμιέρα απόψε στο θέατρο Παπάγου, να μη γυρίσει την πλάτη στην παλλόμενη εδώ και ένα μήνα πλατεία Συντάγματος.


Ο Αμλετ - Αιμίλιος Χειλάκης με την Οφηλία - Ευγενία Δημητροπούλου 

«Οι 50.000, οι 100.000 αγανακτισμένοι στο Σύνταγμα λένε κάτι πολύ καθαρό: "Δεν θέλω να πληρώνω άλλο τα σπασμένα σας". "Βγάλτε μας από το Μνημόνιο". Είναι χιλιάδες Αμλετ», υποστηρίζει ο ηθοποιός. «Γιατί και οι αγανακτισμένοι, όπως ο σεξπιρικός ήρωας, θέλουν να αλλάξουν τον κόσμο. Μόνο που δεν γνωρίζουν τον τρόπο. Δεν έχουν το "εργαλείο"». Πριν από 3 χρόνια απόλαυσε στο Φεστιβάλ Αθηνών τον «Αμλετ» της «Σαουμπίνε», σε σκηνοθεσία Τόμας Οστερμάγερ. «Ηταν ο Αμλετ μιας χορτασμένης κοινωνίας, ένα κακομαθημένο παιδί. Τυπικό δείγμα της γερμανικής κοινωνίας του 2008», σχολιάζει ο Αιμ. Χειλάκης. «Εμείς σήμερα στην Ελλάδα του Μνημονίου δεν μπορούμε να δείξουμε έναν Αμλετ κακομαθημένο, ανέπαφο απ' αυτό που κλυδωνίζει τη χώρα. Ο Αμλετ μας είναι ένας αγανακτισμένος - αλλά όχι μόνο.

Μπορεί να μη λέμε στην παράσταση "έτσι θα βγούμε από την κρίση", αλλά θέτουμε σοβαρά ερωτήματα. Ενώ ο Αμλετ της "Σαουμπίνε" έθετε υπαρξιακά ερωτήματα, ο Αμλετ του Χειλάκη θα θέτει ευθείες ερωτήσεις. Κι ας γίνεται ενοχλητικός».
Ο ηθοποιός κατέβηκε στην πλατεία Συντάγματος την πρώτη κιόλας ημέρα του καλέσματος των αγανακτισμένων. «Δεν ξαναπήγα, όμως. Μπορεί να χαίρεσαι τη μούντζα, αλλά, δυστυχώς, πέραν του υψωμένου χεριού με τα ανοιχτά δάχτυλα, οι αγανακτισμένοι δεν έχουν κάτι να προτείνουν». Γι' αυτό πήρε αποστάσεις και αποφάσισε: «Να δείξω την αγανάκτησή μου με τον Αμλετ. Την πολιτική παρέμβασή μου, ως πολίτη που βάλλεται από το Μνημόνιο και το Μεσοπρόθεσμο, την καταθέτω με την ερμηνεία μου. Εγώ θα σας θέσω 10 ερωτήσεις. Εσείς σκεφτείτε και πράξτε ανάλογα».
Ο «Αμλετ» είναι μια τραγωδία που έτσι κι αλλιώς «μιλάει για την ίντριγκα της εξουσίας. Ο αδελφός του βασιλιά πατέρα του Αμλετ τον σκοτώνει για να πάρει την εξουσία. Ομως και ο Πολώνιος είναι ένας υποψήφιος της εξουσίας και δεν είναι ο μόνος. Σ' αυτή τη σεξπιρική τραγωδία παρακολουθούμε ένα σύστημα εξουσίας όπου ο ένας παραφυλάει τον άλλο. Κάτι που μοιάζει πολύ με αυτό που ζούμε σήμερα», τονίζει ο Αιμίλιος Χειλάκης.
«Οταν κάποιος χωρίς μόχθο τρώει το ψωμί του άλλου, τότε υπάρχει ασέβεια. Αναφέρομαι στους Ελληνες πολιτικούς, στους στημένους αγώνες κ.ο.κ. Με άλλα λόγια, κάποιος δεν σεβάστηκε εμένα και τους συμπολίτες μου για να φτάσουμε ώς εδώ. Ολόκληρο το πολιτικό σύστημα δεν με σεβάστηκε. Δεν φταίει ο Πάγκαλος μόνο, που τρώει τα γιαούρτια. Δεν μπορώ να ρίξω το φταίξιμο μόνο στον Παπακωνσταντίνου. Φταίει σύσσωμο το πολιτικό σύστημα, που δεν σου δίνει τη σύνταξη για να επενδύσει σε δομημένα ομόλογα!».
Είναι όμως θεμιτή η σύνδεση των αγανακτισμένων με τον Δανό πρίγκιπα; Η παράσταση του Θέμη Μουμουλίδη επιχειρεί, πέρα από τις συγκυριακές ταυτίσεις, να προτείνει κάτι νέο πάνω στο αθάνατο σεξπιρικό κείμενο;
«Δεν σας περιμένει καμία έκπληξη. Είναι κακό να δείτε άλλη μία φορά το έργο του Σέξπιρ; Γιατί πρέπει να έχουμε ντε και καλά μια νέα πρόταση; Ακόμα και η αισθητική της παράστασης είναι απλή για να να μην ενοχλεί, να μην παγιδεύει το μάτι, ώστε να ακούγεται το κείμενο».
info: Μετάφραση: Γιώργος Χειμωνάς. Κοστούμια: Τότα Πρίτσα. Μουσική: Μάριος Στρόφαλης. Παίζουν επίσης οι ηθοποιοί: Μάνος Βακούσης, Μαρίνα Ψάλτη, Δημήτρης Αλεξανδρής, Λεωνίδας Κακούρης, Τόνυ Δημητρίου, Ευγενία Δημητροπούλου, Ηλίας Ζερβός, Αλμπέρτο Φάις, Παναγιώτης Εξαρχέας και Κρις Ραντάνοφ.
**Η παράσταση (παραγωγή της «5ης Εποχής»), μετά την αποψινή πρεμιέρα, θα επαναληφθεί αύριο στο θέατρο Παπάγου. Μετά θα συνεχίσει με πανελλαδική περιοδεία.

No comments: