Saturday, July 2, 2011

Οι «μεταμορφώσεις» της Μέλπως Αξιώτη

  • ΣΤΟ «ΠΕΙΡΑΙΩΣ 260» 
  • Εμβληματικά έργα της συγγραφέως συνθέτουν τον μονόλογο που σκηνοθετεί ο Νίκος Χατζόπουλος με τη Σοφία Σεϊρλή
Η Σοφία Σεϊρλή ερμηνεύει τον μονόλογο«Μέλπω Αξιώτη - Η μεταμόρφωση της χρυσαλλίδας» , που παρουσιάζεται από τις 3 έως τις 5 Ιουλίου, στο«Πειραιώς 260» (Χώρος Ε΄), στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών (ενότ
Η Σοφία Σεϊρλή ερμηνεύει τον μονόλογο«Μέλπω Αξιώτη - Η μεταμόρφωση της χρυσαλλίδας» , που παρουσιάζεται από τις 3 έως τις 5 Ιουλίου, στο«Πειραιώς 260» (Χώρος Ε΄), στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών (ενότητα "Θέατρο σε Πρώτο Ενικό")
Η Μέλπω Αξιώτη θεωρείται πρωτοπόρος του μοντερνισμού και του φεμινισμού στα ελληνικά γράμματα. Τολμηρή προσωπικότητα και έντονα πολιτικοποιημένη, η Μυκονιάτισσα συγγραφέας πέρασε ένα μεγάλο κομμάτι της ζωής της ως πολιτική πρόσφυγας, ενώ το ταλέντο της ξεπέρασε κατά πολύ τα σύνορα της χώρας μας και σήμερα αποτελεί ένα από τα δημοφιλέστερα αντικείμενα μελέτης στα περισσότερα ευρωπαϊκά πανεπιστήμια.

Η Σοφία Σεϊρλή, ηθοποιός με προηγούμενη εμπειρία τόσο στον μονόλογο όσο και συγκεκριμένα στο έργο της Αξιώτη (έχει ερμηνεύσει τις Δύσκολες Νύχτες σε σκηνοθεσία Γιάννη Ρήγα το 1992, όπου για πρώτη φορά είχε μεταφερθεί στο θέατρο μονόλογος από λογοτεχνικό έργο), αναλαμβάνει την ερμηνεία του έργου "Μέλπω Αξιώτη - Η μεταμόρφωση της χρυσαλλίδας", που παρουσιάζεται από την Κυριακή έως την ερχόμενη Τρίτη στο "Πειραιώς 260" (Χώρος Ε'), στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών (ενότητα "Θέατρο σε Πρώτο Ενικό").


Η παράσταση συντίθεται από εμβληματικά έργα της συγγραφέως ("Δύσκολες Νύχτες", "Κάδμω", "Το Σπίτι μου", "Ποιήματα"), συνδυάζοντας τη μυθοπλασία με το αυτοβιογραφικό στοιχείο.
Ο Νίκος Χατζόπουλος, που υπογράφει τη σύνθεση των κειμένων από κοινού με τη Σοφία Σεϊρλή, αλλά και τη σκηνοθεσία, σημειώνει για την παράσταση: "Μετά από 18 χρόνια εξορίας και περιπλάνησης, η μνήμη παλεύει να επουλώσει τις πληγές, να συγκολλήσει τα κομμάτια του παρελθόντος, να ξαναβρεί τη γλώσσα της. Αλλά παλεύει και με τον χρόνο, τη μοιραία πορεία του προς την ανυπαρξία, τη φθορά μέσα μας κι έξω μας. Ολα αυτά, που πάντα στοίχειωναν το έργο της Μέλπως Αξιώτη, συνθέτουν μια σκηνική περσόνα σχεδόν αυτοβιογραφική, που δανείζεται φωνές από διάφορες ηρωίδες, κυρίως από το πρώτο και το τελευταίο έργο της, τις Δύσκολες νύχτες και την Κάδμω.
Γιατί, όπως λέει και η ίδια η Αξιώτη: "Γι' αυτό σου άρεσε και μεταμορφωνόσουν. Για να υπάρχεις μέσα στον κόσμο, για να σ' ακούν να μιλάς οι άνθρωποι. Και σίγουρα υπάρχεις, όταν μπορείς να φτιάχνεις και να λες ιστορίες".

Η σύνθεση κειμένων είναι των Νίκου Χατζόπουλου-Σοφίας Σεϊρλή, η σκηνοθεσία του Νίκου Χατζόπουλου, τα σκηνικά-κοστούμια της Μαγιού Τρικεριώτη, το βίντεο του Χρήστου Δήμα, η μουσική επιμέλεια του Νίκου Μαστοράκη και οι φωτισμοί του Λευτέρη Παυλόπουλου. Ερμηνεύει η Σοφία Σεϊρλή. Η παράσταση πραγματοποιείται σε συνεργασία με το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Καβάλας.
  • ΑΝΤΙΓΟΝΗ ΚΑΡΑΛΗ, ΕΘΝΟΣ, 1/7/2011

No comments: