Saturday, July 2, 2011

Εργα σημαντικών συγγραφέων και αβεβαιότητα στη νέα περίοδο του ΚΘΒΕ

  • Ελευθεροτυπία, Παρασκευή 1 Ιουλίου 2011 
  • Του ΣΑΚΗ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΗ 
Την ώρα που ο διευθυντής του ΚΘΒΕ Σωτήρης Χατζάκης παρουσίαζε το πρόγραμμα του ΚΘΒΕ για τη νέα περίοδο (2011-2012), οι ηθοποιοί αποφάσιζαν να μην παίξουν εκτός έδρας. Με κινητοποιήσεις απειλούν και οι υπόλοιποι εργαζόμενοι. Η απουσία τους από τα Επιδαύρια (8, 9/7) και η ακύρωση της περιοδείας τους -αν τελικά συμβεί- συμπίπτει με τη συμπλήρωση των 50 χρόνων λειτουργίας του. Εκτός κι αν σήμερα υπάρξει κάποιο νέο από το υπουργείο Οικονομικών, όπου κλήθηκαν οι διευθυντές των κρατικών σκηνών. Ο Σωτήρης Χατζάκης και ο πρόεδρος του ΚΘΒΕ, Μάκης Τρικούκης, είπαν ότι κάτι κινείται στο ΥΠΠΟΤ. «Μόλις έχουμε κάποιο νέο, την επόμενη κιόλας μέρα τα φορτηγά φεύγουν στην Επίδαυρο», τόνισε ο Σ. Χατζάκης. «Η απένταξη όμως από τις ΔΕΚΟ απαιτεί νομοθετική ρύθμιση και όχι διυπουργική απόφαση», πρόσθεσε ο Μ. Τρικούκης.


Γνωστοί ηθοποιοί, έργα σημαντικών Ελλήνων συγγραφέων, μία επανάληψη αλλά και αβεβαιότητα χαρακτηρίζουν το καλλιτεχνικό πρόγραμμα της νέας περιόδου του ΚΘΒΕ. Κυριαρχεί το ελληνικό έργο, ενώ τρεις παραγωγές θα παρουσιαστούν και στην Αθήνα. Κώστας Καζάκος, Σταύρος Ξαρχάκος, Ακης Δήμου, Τάνια Τσανακλίδου, Ιεροκλής Μιχαηλίδης, Χρύσα Παπά, Γιάννης Καλατζόπουλος, Γιώργος Αρμένης, Σαβίνα Γιαννάτου είναι μερικοί από τους συντελεστές των νέων παραγωγών. Το ρεπερτόριο όμως εξαρτάται άμεσα από το αν η κρατική επιχορήγηση θα παραμείνει ίδια με πέρσι, δηλαδή στα 8,1 εκατ. ευρώ. Το χρέος του ΚΘΒΕ ανέρχεται στα 3 εκατ. ευρώ, και στο ποσό αυτό προστίθεται 1,5 εκατ. ευρώ που οφείλει η «Οπερα Θεσσαλονίκης». Η τελευταία απουσιάζει πλήρως από το πρόγραμμα, καθώς αναμένεται ακόμη η λύση του θέματος από το ΥΠΠΟΤ.

Παρ' όλα αυτά το ΚΘΒΕ προγραμματίζει και εμφάνιση στο εξωτερικό. Θα παρουσιάσει τον Μάρτιο του 2012 στη Μόσχα, στο πλαίσιο των παραστάσεων της Ενωσης Θεάτρων της Ευρώπης, δύο παραγωγές: «Το Πέρασμα», με αληθινές εμπειρίες μεταναστών, και «Κιβωτός», ένα πρόγραμμα που θα υλοποιηθεί από τους μαθητές της Δραματικής Σχολής του ΚΘΒΕ σε συνεργασία με τους καθηγητές τους.

Τον Μάιο θα παρουσιαστεί η δράση «Ζ», το ομώνυμο έργο του Βασίλη Βασιλικού. Είχε προγραμματιστεί για το 2011. Αναβλήθηκε, ύστερα από επιθυμία της οικογένειας του Γρηγόρη Λαμπράκη, για να παρουσιαστεί το 2012, στα 100 χρόνια από τη γέννησή του, και τη συμπλήρωση 100 χρόνων από την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης.

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
  • Βασιλικό Θέατρο
* «Το μεγάλο μας τσίρκο» του Ιάκωβου Καμπανέλλη. Σκηνοθεσία Κώστα Καζάκου, μουσική σύνθεση - διεύθυνση Σταύρου Ξαρχάκου (11/2011 - 1/2012). Θα μεταφερθεί στο θέατρο «Ακροπόλ» στην Αθήνα.
* «Ζορμπάς» του Ν. Καζαντζάκη. Θεατρική διασκευή Ακη Δήμου, σκηνοθεσία Σωτήρη Χατζάκη, με τους Ιεροκλή Μιχαηλίδη και Τάνια Τσανακλίδου (3/2012 - 5/2012).
* «Ο κήπος του Προφήτη» από το Χοροθέατρο «sinequanon», βασισμένο στο έργο του Λιβανέζου ποιητή Χαλίλ Γκιμπράν (25/1 - 5/2).
  • Νέο Υπερώο - Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών
Στο πλαίσιο του προγράμματος «Θεσσαλονίκη Σταυροδρόμι Πολιτισμών» και σε εναλλασσόμενο ρεπερτόριο:
* «Λόγος και Σιγή», Καβάφης - Τόποι και πρόσωπα των Αράβων στην ποίησή του, «Οι στοχαστές του Αόρατου», Χαλίλ Γκιμπράν - Νίκος Καζαντζάκης.
* «Ντιμπούκ» του Μπρους Μάγιερς, από το ομώνυμο έργο του Σαλόμ Ανσκι. Σκηνοθεσία Σωτήρης Χατζάκης, μουσική Σαβίνα Γιαννάτου.
* «Μόμπι Ντικ», σκηνοθεσία Γιάννη Παρασκευόπουλου, μουσική Δημήτρη Μαραγκόπουλου.
* «Αννα Καρένινα», του Λ. Τολστόι, σε θεατρική διασκευή - σκηνοθεσία Αργύρη Ξάφη.
  • Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών
* «Αγάμοι Θύται... στο Δημόσιο». Σκηνοθεσία Ιεροκλή Μιχαηλίδη, με τους «Αγαμοι Θύται» (11/2011 - 1/2012).
* «Μαντάμ Σουσού», του Δ. Ψαθά, σε θεατρική διασκευή Ψαθά. Σκηνοθεσία Γιώργος Αρμένης (1/2012 - Κυριακή των Βαΐων). Η παράσταση θα μεταφερθεί στο Θέατρον του Κέντρου Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος».
  • Παιδική Σκηνή
* «Ντενεκεδούπολη», της Ευγενίας Φακίνου, με τη μουσική του Γ. Μαρκόπουλου, σε σκηνοθεσία Φωτεινής Μπαξεβάνη (10/2011-2/2012). Θα μεταφερθεί στο Θέατρο «Badminton».
* «Πίτερ Παν» του Τζέιμς Μπάρι. Διασκευή - σκηνοθεσία Γ. Καλατζόπουλου, ο οποίος θα ερμηνεύσει και τον Κάπτεν Χουκ.
  • Μονή Λαζαριστών (Σκηνή «Σωκράτης Καραντινός»)
* «Λωξάντρα» της Μ. Ιορδανίδου, σε επανάληψη.
  • Νεανική Σκηνή
*«Ενα παιδί μετράει τ' άστρα», του Μ. Λουντέμη. Θεατρική διασκευή Λάκη Λαζόπουλου, σκηνοθεσία Γιάννη Ρήγα.
  • «Πειραματική Σκηνή» (Μικρό Θέατρο)
Φεστιβάλ νέων δημιουργών «Χώρος Δράσης»:
* «Το τρομπόνι» του Μάριου Ποντίκα, σκηνοθεσία Δημήτρη Σακατζή, από το Κλιμάκιο Μακεδονίας - Θράκης.

No comments: