Tuesday, June 28, 2011

Ο Τρυγαίος ανοίγει τα Επιδαύρια

  • Ο Πέτρος Φιλιππίδης μιλάει για την «Ειρήνη» του Αριστοφάνη που κάνει πρεμιέρα την Παρασκευή 
  • Μυρτώ Λοβέρδου, ΤΟ ΒΗΜΑ: 29/6/2011
Ο Τρυγαίος ανοίγει τα Επιδαύρια
Με έντονο εικαστικό χαρακτήρα, «αλλά χωρίς να λείπουν οι πρωτοτυπίες και οι ιδιαιτερότητες», όπως λέει ο Πέτρος Φιλιππίδης, «αισιοδοξώ να παρουσιάσω ένα ευφρόσυνο λαϊκό θέαμα, σαν πανηγύρι»

Υπογράφοντας και τη δραματουργική επεξεργασία αλλά και τη σκηνοθεσία, ο Πέτρος Φιλιππίδης κατεβαίνει και εγκαινιάζει τα Επιδαύρια 2011 με τον ρόλο του Τρυγαίου στην «Ειρήνη» του Αριστοφάνη. «Ηθελα να έχω την ευθύνη όλης της παράστασης για να μεταφέρω το όραμά μου. Κι είναι πρώτη φορά που σκηνοθετώ Αριστοφάνη ενώ παίζω κιόλας. Ο στόχος μου είναι να αφήσω τη δουλειά να μιλήσει. Με τις επιλογές μου στη σκηνογραφία, τα κοστούμια, τη μουσική και φυσικά με τον θίασο, δίνω το στίγμα μου και την εικόνα της παράστασης. Ανεβάζουμε την "Ειρήνη" του Αριστοφάνη και το υπογραμμίζω αυτό. Οχι μια παράσταση με αφορμή τον Αριστοφάνη. Λέω αυτά που σήμερα θα μπορούσε να είχε πει ο Αριστοφάνης. Συνδυάζω τη βαθειά λαϊκή παράδοση με τις δικές μου παραδόσεις, τις θεατρικές μου καταβολές, τον Κουν».

Με έντονο εικαστικό χαρακτήρα, «αλλά χωρίς να λείπουν οι πρωτοτυπίες και οι ιδιαιτερότητες», όπως λέει ο Πέτρος Φιλιππίδης, «αισιοδοξώ να παρουσιάσω ένα ευφρόσυνο λαϊκό θέαμα, σαν πανηγύρι. Μοιάζει με πίνακα ζωγραφικής που ζωντανεύει. Είναι πολύ γήινη η δουλειά, βγαίνει από το χώμα, από τον αγρό. Ακόμα και το παίξιμο, οι υποκριτικές οδηγίες επηρεάζονται από τη γη. Είναι όλοι τους άνθρωποι που πατάνε γερά στη γη».

Χωρίς να χάνεται το έργο, ο σκηνοθέτης-πρωταγωνιστής πιστεύει ότι καταθέτει με ειλικρίνεια την άποψή του στον Αριστοφάνη, ενώ με τη σύμφωνη γνώμη του μεταφραστή Κ.Χ. Μύρη, έχει προχωρήσει σε παρεμβάσεις: «Κάνουμε αναφορές στο σήμερα, όχι με ονόματα αλλά με περιγραφές. Νομίζω ότι συνδυάζει το γέλιο με τη συγκίνηση. Δεν αναφερόμαστε στον Πάγκαλο, τον Παπανδρέου ή τον Βενιζέλο, αλλά στις αξίες και στα αξιώματα».

Η επιλογή της συγκεκριμένης κωμωδίας έχει πολλές αιτίες: Προφανώς βασίζεται στη σημασία του ίδιου του έργου, αλλά και στον «πιασιάρικο» χαρακτήρα της. «Θέλω να κάνω όλον τον Αριστοφάνη», δηλώνει και αναφέρεται στα έργα που έχει ήδη παίξει _«Ορνιθες», «Βάτραχοι», «Θεσμοφοριάζουσες», ενώ όσο ήταν στη σχολή και μετέπειτα στο Θέατρο Τέχνης, συμμετείχε επιπλέον στους «Ιππής», τους «Αχαρνής», είτε στον χορό είτε με ρόλους... «Είναι τόσο ισχυρές οι μνήμες από τον Κουν. Πώς να μην είναι άλλωστε για μένα που τον έζησα προσωπικά όταν είναι για όλον τον κόσμο...».

Ποιος είναι ο δικός του Τρυγαίος; «Είναι ο καθημερινός οραματιστής, ουτοπιστής άνθρωπος. Σήμερα έχουμε παρεξηγήσει τα πράγματα: Οποιος διαλέγει την ουτοπία, τον λέμε τρελό. Ομως όλοι την ουτοπία κυνηγάμε. Με την Ειρήνη λέμε ότι μπορεί να μην είναι άπιαστο όνειρο. Οτι το πιο μεγάλο όνειρο μπορεί να συμβεί. Σήμερα μας απαγορεύουν το επιχειρείν. Εμείς αυτό θέλουμε να καταπολεμήσουμε και με τη θεατρική μας πρόταση. Ζούμε σε μια εμπόλεμη κατάσταση. Ζούμε τον οικονομικό πόλεμο κι απ΄έξω κι από μέσα. Είμαστε όμηροι και μετανάστες στην ίδια μας τη χώρα, αιχμάλωτοι του οικονομικού αυτού πολέμου. Σαν σε κατοχή. Το μόνο που μπορεί να μας σώσει είναι η τέχνη, ο πολιτισμός που είναι άρρηκτα δεμένα με τον τουρισμό».

Η προετοιμασία ξεκίνησε προ εξαμήνου ενώ οι πρόβες θα κρατήσουν συνολικά τρεις μήνες. Είναι μεγάλη παραγωγή. Χαίρεται που συμμετέχει στο Φεστιβάλ αφού ο ίδιος έκανε την πρόταση ενώ νοιώθει τιμή με το γεγονός ότι ανοίγει τα φετινά Επιδαύρια, ενώ προγραμματίζει να κλείσει τη μεγάλη περιοδεία στο Ηρώδειο, στις 16-17 Σεπτεμβρίου.
«Ο κόσμος που θα έρθει να μας δει θα δει το έργο, θα δει τον Αριστοφάνη: Δεν το μεταφέρω κάπου αλλού, δεν το τοποθετώ σε κάποιο καμπαρέ. Δεν το μικραίνω εγώ το έργο, το αφήνω στο μέγεθός του. Αν αυτό σημαίνει ότι δεν έχω άποψη, ε τότε, δεν έχω», καταλήγει.

H «Ειρήνη» κέρδισε το δεύτερο βραβείο στα Μεγάλα Διονύσια του 421 π.Χ. Ο Αριστοφάνης έγραψε την κωμωδία κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων μεταξύ Αθηναίων και Σπαρτιατών, που κατέληξαν στην ειρήνη του Νικία, με την οποία οι λαοί των δύο αντιπάλων ήλπιζαν ότι θα λήξει ο Πελοποννησιακός πόλεμος. Εργο αντιπολεμικό με ήρωα τον Τρυγαίο, τον αμπελουργό, που απελπισμένος από την κατάντια των αμπελιών του, αποφασίζει να πάει και να ελευθερώσει την Ειρήνη. Ξεκινάει για τον Όλυμπο, πετώντας πάνω σ' ένα τεράστιο σκαθάρι. Από εκεί αρχίζουν οι περιπέτειες του μέχρι να επιστρέψει νικητής στη γη...

Τέλος, γνωρίζοντας ότι ο Τρυγαίος ήταν και ο τελευταίος ρόλος του Θανάση Βέγγου, αφιερώνει τη δική του «Ειρήνη» στη μνήμη του.
  • ΠΟΤΕ & ΠΟΥ
«Ειρήνη» του Αριστοφάνη από τη Θεατρική Διαδρομή
Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου
Πρεμιέρα: Παρασκευή 1η (και 2 Ιουλίου), στις 21.00.
Εισιτήρια: 50 - 40 - 30 - 20 - 15 - 10 ευρώ
  • ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ
Μετάφραση: Κ.Χ. Μύρης
Δραματουργική επεξεργασία: Πέτρος Φιλιππίδης - Γιώργος Γαλίτης - Γιώργος Λέφας
Σκηνοθεσία Πέτρος Φιλιππίδης
Σκηνικά: Γιάννης Κόττης
Κοστούμια: Γιάννης Μετζικώφ
Μουσική: Μίνως Μάτσας
Χορογραφία: Ελπίδα Νίνου
Φωτισμοί: Ελευθερία Ντεκώ

Παίζουν: Πέτρος Φιλιππίδης, Πάνος Σταθακόπουλος, Γιώργος Γαλίτης, Χρήστος Σιμαρδάνης, Κων/νος Γιαννακόπουλος, Άγγελος Μπούρας, Σπύρος Παππάς, Τάκης Παπαματθαίου, Χρήστος Σιμαρδάνης, Λευτέρης Ελευθερίου, Γιάννης Δεγαΐτης, Σταύρος Σβήγκος, Δημήτρης Δεγαΐτης , Τάσος Ιορδανίδης κ.ά.

No comments: