Tuesday, June 28, 2011

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΡΗΓΑΣ: Στον θυμό των Ελλήνων απάντηση είναι το γέλιο

  • "Τα κορίτσια με τα μαύρα", που ρίχνουν μια σαρκαστική ματιά στα φαινόμενα διαπλοκής, περιοδεύουν ξεκινώντας αύριο από τα Τρίκαλα
Ο Αλέξανδρος Ρήγας σκηνοθετεί «Τα κορίτσια με τα μαύρα» που έγραψε μαζί με τον Δημήτρη Αποστόλου
Ο Αλέξανδρος Ρήγας σκηνοθετεί «Τα κορίτσια με τα μαύρα» που έγραψε μαζί με τον Δημήτρη Αποστόλου

Στον "θυμό" που έχουν οι Ελληνες, αυτόν τον καιρό μέσα τους, η απάντηση είναι το... γέλιο, υποστηρίζει ο Αλέξανδρος Ρήγας. Με αυτόν τον γνώμονα, η κωμωδία των Αλέξανδρου Ρήγα - Δημήτρη Αποστόλου "Τα Κορίτσια με τα Μαύρα" περιοδεύει στην Ελλάδα για να χαρίσει ώρες ξεγνοιασιάς και "δροσιάς" στους θεατρόφιλους, κάνοντάς τους να ξεφύγουν για λίγο από το Μεσοπρόθεσμο, τους φόρους και τις αυξήσεις. Η "εκρηκτική κωμωδία για τη σύγχρονη Ελλάδα, τη διαφθορά, τη διαπλοκή και την "ευλογημένη απάτη" ξεκινάει την καλοκαιρινή περιοδεία της αύριο στο Υπαίθριο Δημοτικό Θέατρο Τρικάλων. Πρόκειται για "μια σαρκαστική ματιά στα φαινόμενα διαπλοκής, της αξιοπρέπειας, της απαξίωσης της προσωπικής ζωής, της ματαίωσης", εξηγεί ο Αλέξανδρος Ρήγας, υπεύθυνος και για τη σκηνοθεσία της παράστασης. Το ερώτημα που τίθεται, σύμφωνα με τον ίδιο, είναι "πού καταλήγει η κρίση του πολιτισμού μέσα μας".

Τι παρακολουθούμε στο έργο; Ιδού λοιπόν... Ο Θεός έτρεμε ολόκληρος από τα νεύρα του παρακολουθώντας όσα συνέβαιναν στη γυναικεία Μονή της Παναγιάς της Μαυροβουνιώτισσας, κάπου στη Βόρεια Ελλάδα, και μάλιστα από τις ίδιες της ιέρειες της πίστης του. Αν και 2.000 χρόνια τώρα είχε αποφασίσει να μην ξανασχοληθεί με τους ανθρώπους -το αποτυχημένο αυτό πείραμα που προτιμούσε να ξεχνάει-, η αλήθεια είναι ότι η σκέψη να ρίξει φωτιά και να τους κάψει όλους, άρχιζε να παίζει σαν μεγάλη πιθανότητα στο θεϊκό μυαλό του. Μπορεί η μέχρι τώρα ιστορική διαδρομή του να έχει δείξει ότι είναι πανάγαθος, μεγαλόκαρδος, πάνσοφος και κυρίως... Κύριος -αλλά και η υπομονή έχει τα όριά της... "Είπαμε... εν αρχή ην ο λόγος. Είπαμε ότι όσα περιγράφουν δεν ήταν μόνο στο μυαλό τους, αλλά και σε τακτικά πρωτοσέλιδα εφημερίδων. Αλλά αυτοί το παράκαναν", λέει ο σκηνοθέτης.
Πρωταγωνιστούν: Χρύσα Ρώπα, Ελένη Καστάνη, Ρένος Χαραλαμπίδης, Σωτήρης Καλυβάτσης, Σοφία Μουτίδου και η Χρυσούλα Διαβάτη. Μαζί τους (αλφαβητικά) οι: Γιάννης Αθητάκης, Μαρία Διακοπαναγιώτου, Λευτέρης Ζαμπετάκης, Λευτέρης Λαμπράκης, Βασιλική Μπισαράκη, Παρθένα Χαροζίδου. Τα σκηνικά είναι του Μανόλη Παντελιδάκη, τα κοστούμια της Εβελυν Σιούπη και οι φωτισμοί της Κατερίνας Μαραγκουδάκη.
  • Αντ.Καρ., ΕΘΝΟΣ, 28/6/2011

No comments: