Saturday, July 2, 2011

Στο... Μεγάλο μας Τσίρκο Ζορμπάς και Σουσού

ΚΡΑΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΒΟΡΕΙΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ 
Το έργο-σταθμός του Ιάκωβου Καμπανέλλη, η κωμωδία του Ψαθά, αλλά και οι "Αγαμοι Θύται στο Δημόσιο", για την περίοδο 2011-2012

Στο... Μεγάλο μας Τσίρκο Ζορμπάς και Σουσού
Δύο εμβληματικά έργα-σταθμούς στην ιστορία της σύγχρονης ελληνικής δραματουργίας, "Το μεγάλο μας τσίρκο" του Ιάκωβου Καμπανέλλη και τον "Ζορμπά" του Νίκου Καζαντζάκη, θα ανεβάσει το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος στην καλλιτεχνική περίοδο 2011-2012. Στο πρόγραμμα περιλαμβάνονται, επίσης, η αξεπέραστη κωμωδία "Μαντάμ Σουσού" του Δημήτρη Ψαθά, βασισμένη στο αυθεντικό κείμενο του συγγραφέα που παραχώρησε η κόρη του, με τη Φωτεινή Μπαξεβάνη στον πρωταγωνιστικό ρόλο, ενώ στη σκηνή του ΚΘΒΕ επανέρχεται για δεύτερη κατά σειρά χρονιά ο Ιεροκλής Μιχαηλίδης, τόσο με πρωταγωνιστικό ρόλο στον "Ζορμπά" όσο και ως σκηνοθέτης και ηθοποιός σατιρικής μουσικοθεατρικής παράστασης με τον τίτλο "Αγαμοι Θύται... στο Δημόσιο", μαζί με την ομώνυμη ανατρεπτική του ομάδα.
Ο προγραμματισμός επικεντρώνεται σε ελληνικά έργα και όπως ανέφερε ο καλλιτεχνικός διευθυντής του ΚΘΒΕ Σωτήρης Χατζάκης, θα υλοποιηθεί στο σύνολό του με δύο προϋποθέσεις: την καταβολή της ίδιας με πέρυσι επιχορήγησης των 8.100.000 ευρώ και την εξασφάλιση συνθηκών εργασιακής ειρήνης στη δεύτερη κρατική σκηνή της χώρας.
Με "Το Μεγάλο μας Τσίρκο", που θα ανέβει τον Νοέμβριο στο Βασιλικό Θέατρο, η διοίκηση του ΚΘΒΕ επέλεξε να τιμήσει τη μνήμη του "πατριάρχη της θεατρικής ζωής του τόπου μετά το '50", όπως είπε ο κ. Χατζάκης. Το έργο θα σκηνοθετήσει ο Κώστας Καζάκος, σε μουσική σύνθεση και διεύθυνση επί σκηνής του Σταύρου Ξαρχάκου. "Θα λείπει μόνο η Τζένη, που θα μας κοιτά από ψηλά", είπε ο διευθυντής του ΚΘΒΕ.
Ο Σωτήρης Χατζάκης θα σκηνοθετήσει τον "Ζορμπά" σε θεατρική διασκευή του Ακη Δήμου, με τους Ιεροκλή Μιχαηλίδη, Τάνια Τσανακλίδου και Χρύσα Παπά στους πρωταγωνιστικούς ρόλους. "Τη μορφή του Ζορμπά χρειάζεται σήμερα ο τόπος για να αντέξει", επισήμανε ο κ. Χατζάκης.
Στο... Μεγάλο μας Τσίρκο Ζορμπάς και Σουσού

Στην Παιδική Σκηνή θα παρουσιαστούν δύο εξίσου κλασικά έργα, η "Ντενεκεδούπολη" της Ευγενίας Φακίνου με τη μουσική του Γιάννη Μαρκόπουλου, σε σκηνοθεσία της Φ. Μπαξεβάνη, και ο "Πίτερ Παν" του Τζέιμς Μπάρι σε διασκευή και σκηνοθεσία του Γιάννη Καλατζόπουλου, ο οποίος θα ερμηνεύσει και τον ρόλο του Κάπτεν Χουκ.
Στο... Μεγάλο μας Τσίρκο Ζορμπάς και Σουσού

Οι "Αγαμοι Θύται... στο Δημόσιο" και η "Μαντάμ Σουσού" θα ανέβουν στο θέατρο της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών, ενώ στην τρίτη σκηνή, αυτήν της Μονής Λαζαριστών, θα επαναληφθεί η "Λωξάνδρα" της Μαρίας Ιορδανίδου και θα παρουσιαστεί το έργο "Ενα παιδί μετράει τ' άστρα" του Μενέλαου Λουντέμη, σε θεατρική διασκευή Λάκη Λαζόπουλου.
  • ΒΑΣΙΛΗΣ ΙΓΝΑΤΙΑΔΗΣ, ΕΘΝΟΣ, 1/7/2011

No comments: