Monday, June 27, 2011

Οδηγούνται προς συγχώνευση τα τρία κρατικά θέατρα;;;

 

Εθνικό Θέατρο, Εθνική Λυρική Σκηνή, Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, Μέγαρο Μουσικής: τέσσερα σε ένα; Η ύφεση ολοένα και βαθαίνει και τώρα στην κορυφή του παγόβουνου βρίσκεται ο πολιτισμός. Στα πλαίσιο των γενικότερων περικοπών η ιδέα έπεσε ήδη στο τραπέζι: να συνενωθούν οι τρεις κρατικές σκηνές κάτω από την ομπρέλα του ΟΜΜΑ (Οργανισμός Μεγάρου Μουσικής Αθηνών), ώστε να υπάρξει ένα νοικοκύρεμα στα οικονομικά και να κοπούν τρεις γενναίες επιδοτήσεις, αφού θα μας τελειώσει και ο ΟΠΑΠ, ο οποίος ξελάσπωνε την κατάσταση. Ακόμα δεν είναι σίγουρο με ποιον ακριβώς ιδιωτικό φορέα θα συγχωνευθούν τα τρία κρατικά θέατρα, αλλά είναι βέβαιο ότι αυτό θα συμβεί, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες της «Espresso». Το θέμα ήδη δρομολογήθηκε και έως το 2015 θα έχει υλοποιηθεί.


Ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Δημήτρης Ρέππας ανακοίνωσε δεκάδες οργανισμούς μέσα στους οποίους βρίσκονται και οι τρεις κρατικές σκηνές, οι οποίες μέσα σε τέσσερα το πολύ χρόνια θα έχουν συγχωνευθεί.

Αν συμβεί αυτό, σημαίνει ότι θα χαθούν πολλές θέσεις εργασίας, αφού θα γίνονται λιγότερες παραγωγές και θα προσλαμβάνονται λιγότεροι καλλιτέχνες. Το θέμα απασχόλησε χθες και τη σελίδα του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών «Εδώ υπογράφουμε για τον πολιτισμό», στο Facebook, και ο διαχειριστής Νίκος Καραγιώργης ανάρτησε το παρακάτω σχόλιο:

«Πρέπει να αντιδράσουμε σε όλο αυτό το τσουνάμι που δεχόμαστε σαν κλάδος. Γιατί αγαπάμε την τέχνη μας, γιατί αγαπάμε πολύ το κοινό μας. Γιατί το δικαίωμά μας στην έκφραση και στη δημιουργία, το δικαίωμά μας να πληρωνόμαστε από τη δουλειά μας και έγκαιρα, το δικαίωμά μας να έχουμε χώρους έκφρασης, που τώρα χρυσοπληρώνουμε για λίγες παραστάσεις, δεν τα χαρίζουμε σε καμιά τρόικα…»

Οι ηθοποιοί την Τρίτη και την Τετάρτη, ημέρες πανελλαδικής απεργίας, θα κατέβουν στο Σύνταγμα να διαμαρτυρηθούν μαζί τους άλλους εργαζόμενους.

ΣΜΑΡΑΓΔΑ ΜΙΧΑΛΙΤΣΙΑΝΟΥ,ESPRESSO,

No comments: