Thursday, November 6, 2008

Μικρές πρωταγωνίστριες σε ένα «Θαύμα»

Η Δήμητρα Δουμένη και η Αναστασία Τσιλιμπίου μοιράζονται από σήμερα τον ρόλο της Ελεν Κέλερ στη σκηνή
ΜΥΡΤΩ ΛΟΒΕΡΔΟΥ, ΤΟ ΒΗΜΑ, Παρασκευή, 7 Νοεμβρίου 2008

Φωτογραφία

Η Αναστασία Τσιλιμπίου (αριστερά) και η Δήμητρα Δουμένη παίζουν εναλλάξ την Ελεν Κέλερ πλάι στην Πέγκυ Τρικαλιώτη (στο μέσον), η οποία ερμηνεύει τη δασκάλα τους Αννι Σάλιβαν στην παράσταση «Το θαύμα της Αννι Σάλιβαν»

Η εφετινή χρονιά θα είναι διαφορετική για την 11χρονη Αναστασία και τη 12χρονη Δήμητρα. Και οι δύο στην καθημερινότητά τους έχουν εντάξει το θέατρο Άλφα. Τα δύο ξανθά κορίτσια, μαθήτριες της έκτης δημοτικού και της πρώτης γυμνασίου, υποδύονται εναλλάξ την Ελεν Κέλερ στο «Θαύμα της Αννι Σάλιβαν» που κάνει σήμερα πρεμιέρα σε σκηνοθεσία Γιάννη Διαμαντόπουλου, με την Πέγκυ Τρικαλιώτη στον ρόλο της δασκάλας. Είναι η Αναστασία Τσιλιμπίου και η Δήμητρα Δουμένη που έχουμε ήδη γνωρίσει από ρόλους στη μικρή οθόνη και στη σκηνή. Όχι, δεν πέρασαν ακρόαση· ο σκηνοθέτης τις είχε επιλέξει και από την περασμένη άνοιξη σχεδόν συζητούσε μαζί τους- και μαζί με τους γονείς τους.

«Προσπαθώ και τα καταφέρνω» λέει η Αναστασία, ο ρόλος της οποίας στη σειρά «Για την καρδιά ενός αγγέλου» (δύο συνεχόμενες σεζόν στον Αlpha) της χάρισε την επωνυμία. Τα πράγματα για την ίδια είχαν ξεκινήσει νωρίτερα, όταν οι γονείς της την οδήγησαν σε πρακτορείο για παιδιά-μοντέλα, και έτσι ξεκίνησε με τη διαφήμιση και με επιδείξεις μόδας. «Δεν είναι μόνο η ομορφιά της αλλά και ο χαρακτήρας της» λέει η μητέρα της που καμαρώνει. «Ήταν όνειρό μου να κάνω θέατρο» λέει η εντεκάχρονη, η οποία, αν και δεν γνώριζε το έργο, ήθελε να ανεβεί στο σανίδι. «Για μένα το θέατρο είναι διασκέδαση. Μ΄ αρέσει να κάνω σκηνές, να παίζω. Ο ρόλος της Ελεν Κέλερ δεν είναι ευχάριστος αλλά ό,τι ρόλος και να ήταν “ναι” θα έλεγα». Αλλωστε μια φίλη της με προβλήματα στην ακοή την είχε φέρει εγκαίρως σε επαφή με το πρόβλημα της Ελεν Κέλερ. Παραδέχεται όμως ότι της «φάνηκε περίεργο ότι το έργο δεν είχε λόγια». Μαθήτρια στο δημοτικό της Καλλιθέας, η Αναστασία Τσιλιμπίου κάνει επίσης μπαλέτο και αγγλικά και δηλώνει ότι «πάνω απ΄ όλα θέλει να γίνει ηθοποιός». Με τη Δήμητρα Δουμένη δεν ήταν φίλες. «Τώρα όμως ήρθαμε πιο κοντά και λέμε τα δικά μας,για νεράιδες και χρώματα...». Έναν χρόνο μεγαλύτερη και πιο έμπειρη- έχει κάνει περισσότερη τηλεόραση αλλά και θέατρο-, η Δήμητρα Δουμένη επέλεξε το Μουσικό Σχολείο του Πειραιά για να συνεχίσει στο γυμνάσιο και ονειρεύεται να γίνει και ηθοποιός και τραγουδίστρια- γι΄ αυτό σκέπτεται να γίνει «πριμαντόνα». Πήρε το βάπτισμα στην ταινία μικρού μήκους του Αρη Μπαφαλούκα «See Νo Εvil», τη μεγάλου μήκους της Κλεώνης Φλέσσα «Πάμε για ένα ούζο» και τις τηλεοπτικές συμμετοχές στη «Λένη» και στο «Ας πρόσεχες». Επί δύο χρόνια ήταν η Αννι στο ομώνυμο μιούζικαλ, ενώ πέρυσι έπαιξε στον «Μυστικό κήπο». «Αυτός ο ρόλος μού άρεσε πάρα πολύ- είναι πολύ ξεχωριστός και δύσκολος. Υποδύομαι ένα παιδί κουφό, μουγκό και τυφλό. Η Ελεν Κέλερ ζούσε σε ένα μαύρο σκοτάδι, σε ένα χάος, αλλά χάρις στην Αννι Σάλιβαν άλλαξε η ζωή της. Έχει μια φράση μέσα το έργο» λέει η Δήμητρα «για την άχρηστη αγάπη που δεν είναι αρκετή. Και είναι η αγάπη των γονιών της Ελεν προς εκείνη. Ο ερχομός της δασκάλας τα αλλάζει όλα».

Χωρίς αγωνία γιατί «τα προλαβαίνει όλα», και είναι και «καλή μαθήτρια», η 12χρονη δηλώνει ξεκάθαρα ότι «όταν παίζω νιώθω πως είμαι ο ρόλος. Μου αρέσει πολύ να είμαι ηθοποιός και να εκφράζομαι μέσα από ρόλους».

Αυτοσυγκέντρωση και σοβαρότητα για τον ρόλο

«Αυτοσυγκεντρώνομαι» λέει η Δήμητρα Δουμένη. «Είναι ένας ρόλος που με κρατά σε δράση, υπερκινητικότητα. Πρέπει να μην ξεχασθώ. Από τη μεγάλη μου επιθυμία να είμαι καλή στον ρόλο... δεν βλέπω. Για να παίξω την τυφλή πρέπει να έχω τα μάτια μου σε ένα συγκεκριμένο σημείο, να έχει το σώμα μου μια συγκεκριμένη στάση. Το πιο δύσκολο είναι να βγάλω κάτι φθόγγους γιατί πρέπει να προσέχω τη φωνή μου».

«Όταν ανεβαίνω στη σκηνή, φαντάζομαι ότι είμαι η Ελεν Κέλερ,σοβαρεύω και το κάνω όπως πρέπει» εξηγεί η Αναστασία Τσιλιμπίου. «Προσπαθώ να βγάλω την αγριάδα που έχω μέσα μου. Αυτό είναι και το πιο δύσκολο για μένα. Μπαίνοντας όμως στο κλίμα της παράστασης προσπαθώ. Κυρίως να γίνω άγρια- γιατί δεν αγριεύω εύκολα».
  • Η παράσταση ανεβαίνει σε μετάφραση και σκηνοθεσία Γιάννη Διαμαντόπουλου, μουσική Σταμάτη Κραουνάκη, σκηνικά-κοστούμια Ντόρας Λελούδα.

No comments: