Sunday, November 2, 2008

ΑΚΗΣ ΣΑΚΕΛΛΑΡΙΟΥ: «Ο Πετρούκιο είναι και λίγο ροκ»

ΠΡΟΣΩΠΟ

Ο γνωστός ηθοποιός πρωταγωνιστεί στο «Ημέρωμα της στρίγκλας» του Σαίξπηρ που ανεβαίνει από το Εθνικό Θέατρο στη σκηνή του Κοτοπούλη-Ρεξ
ΜΥΡΤΩ ΛΟΒΕΡΔΟΥ, Το ΒΗΜΑ, 02/11/2008

Μπορεί ποτέ να μην είχε σκεφθεί τον ρόλο του Πετρούκιο ο Ακης Σακελλαρίου, αυτός όμως δεν ήταν λόγος για να μην τον αποδεχθεί και να βρίσκεται τώρα στη θέση να πρέπει να «υποτάξει» την Κατερίνα - την οποία υποδύεται η Καρυοφυλλιά Καραμπέτη, στο «Ημέρωμα της στρίγκλας» του Σαίξπηρ που ανεβάζει ο Κωνσταντίνος Αρβανιτάκης στο Εθνικό Θέατρο, στη σκηνή του Κοτοπούλη. Ολα αρχίζουν λίγη ώρα πριν από τον γάμο, όταν ένας άνδρας συνειδητοποιεί τι θα συμβεί.... Τότε, σαν όνειρο, ένας πίνακας ζωντανεύει και ένας θίασος «παίζει» την παράσταση.

«Με αυτόν τον τρόπο ο Πετρούκιο θα ξεπεράσει τους φόβους του και θα επιβληθεί στο άλλο φύλο - ή έτσι τουλάχιστον νομίζει» τονίζει ο ηθοποιός που μοιράζεται τον προβληματισμό του έργου για τον γάμο, τη δέσμευση, την ανεξαρτησία, την αυτάρκεια, σε μια παράσταση «διαχρονική και όχι εποχής, σε ίαμβο». Η σύγκρουση ανάμεσα στους δύο «είναι σωματική και πνευματική, ένας αγώνας λεκτικός και σαρκικός μαζί». Και η υποταγή; «Κοίτα» απαντά «πιστεύω στον σεβασμό στην ιεραρχία. Σε ένα πλοίο πρέπει να υπάρχει πάντα ένας καπετάνιος, όπως και σε μια σχέση, σε μια οικογένεια. Αλλά μια τέτοια ιεραρχία πρέπει να είναι αποτέλεσμα κοινής συμφωνίας. Το μοντέλο των πατεράδων και των παππούδων μας δεν υπάρχει πια, αλλά δεν μπορούμε να μη λαμβάνουμε υπ' όψιν τη φύση, το φύλο».

Ο Ακης Σακελλαρίου επιστρέφει στο θέατρο έπειτα από ολιγόχρονη απουσία - αν και μεσολάβησε μια ακόμη παράσταση τού «Ολος ο Σαίξπηρ σε μία ώρα». Ενδιαμέσως πήρε μέρος σε δύο ταινίες που θα προβληθούν στις αίθουσες τους επόμενους μήνες, καθώς παραμένει λάτρης της μεγάλης οθόνης: «Ναι, παραμένω κινηματογραφικός» υποστηρίζει. «Μου αρέσει το ότι μπαίνοντας σε ένα κάδρο οφείλεις να χορογραφήσεις το χάος. Το σινεμά με κάνει να νιώθω ότι χορογραφώ το χάος...». Ενώ στο θέατρο «η διάθεση που έχω κάθε φορά απέναντι σε ένα υλικό καθορίζει τη συμμετοχή μου, ή μη, σε μια δουλειά. Για να κάνω θέατρο θέλω να ενθουσιασθώ. Περνάω καλά, αλλά δεν νομίζω ότι θα μπορούσα να κάνω κάθε χρόνο μια παράσταση. Το θέατρο διαφοροποιεί πολύ τη ζωή μου και η καθημερινή αντιπαράθεση με το κοινό είναι πολύ κουραστική...».

Και ενώ συμμετέχει στα γυρίσματα για μια κωμωδία που θα προβληθεί στον ΑΝΤ1 στις αρχές του 2009 («Το σόι μέσα μου» του Δημήτρη Αποστόλου, με τους Δάφνη Λαμπρόγιαννη, Χρήστο Χατζηπαναγιώτη, Τζέσυ Παπουτσή), περιμένει με χαρά και ανυπομονησία την προβολή των δύο ταινιών: της κωμωδίας «Ολα θα πάνε καλά» του Λευτέρη Ξανθόπουλου (με τους Φαίη Ξυλά, Ντίνο Αυγουστίδη, Δημήτρη Πιατά, Εφη Παπαθεοδώρου) και της ταινίας εποχής «Σκλάβοι στα δεσμά τους» του Τώνη Λυκουρέση (με τους Ρηνιώ Κυριαζή, Γιάννη Φέρτη, Χρήστο Λούλη, Δήμητρα Ματσούκα) - η οποία θα προβληθεί και στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης. Παράλληλα εμφανίζεται ως γκεστ στην ταινία του Αλέξη Καρδαρά «Γκίνες». «Αυτή είναι η μαγεία του σινεμά, να μπορείς να περνάς από τη μια κατάσταση στην άλλη. Στην ταινία του Ξανθόπουλου είμαι λίγο ροκ, με μακρύ μαλλί και τατουάζ. Αλλά και ο Πετρούκιο έχει στοιχεία ροκ. Είναι και εκείνος "χύμα" με τον τρόπο που ήμασταν εμείς στην εφηβεία μας, τη δεκαετία του '80. Σαν να μην τον νοιάζει τίποτα, είναι λίγο σαν μια πέτρα που κυλάει. Μαζί με τους υπηρέτες του είναι σαν να φτιάχνει ένα μουσικό συγκρότημα. Κινείται, δε, ανάμεσα στο είναι και στο φαίνεσθαι, θέλοντας να σπάσει τις νόρμες και τις συμβάσεις. Και αυτό είναι που βλέπει η Κατερίνα και τελικά δεν αντιστέκεται. Αλλωστε αυτό δεν έχει σημασία; Να βγάλουμε ό,τι κρύβουμε μέσα μας» αναρωτιέται, γνωρίζοντας την απάντηση.

Γεννημένος στη Θεσσαλονίκη ο Ακης Σακελλαρίου μαθήτευσε στη σχολή της Ρούλας Πατεράκη - παράλληλα με τη Νομική. Συνέχισε στην Αμερική με δασκάλα τη Στέλλα Αντλερ η οποία τους παρότρυνε να «απεκδυθούν της καθημερινότητάς τους, γιατί είναι μίζερη». Οταν επέστρεψε στην Ελλάδα συνεργάστηκε με τον Θόδωρο Τερζόπουλο για να συνεχίσει στο Θέατρο του Νότου (Αμόρε) και στο ελεύθερο θέατρο, ενώ η μεγάλη οθόνη τού προσέφερε και του προσφέρει παράλληλη πορεία.

Ο Ακης Σακελλαρίου πρωταγωνιστεί στο «Ημέρωμα της στρίγκλας» του Σαίξπηρ, σε σκηνοθεσία Κωνσταντίνου Αρβανιτάκη, με την Καρυοφυλλιά Καραμπέτη. Πρεμιέρα την Τετάρτη 5 Νοεμβρίου στο Κοτοπούλη-Ρεξ, από το Εθνικό Θέατρο.

No comments: